Başbakan Erdoğan, Yıldırım Beyazıd'la Avrasya Tüneli'ni Açmayı Başlattı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan, Yıldırım Beyazıd'la Avrasya Tüneli'ni Açmayı Başlattı

Başbakan Erdoğan, Yıldırım Beyazıd\'la Avrasya Tüneli\'ni Açmayı Başlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinasıyla Avrasya Tüneli'ni açma işlemini başlattı.

19.04.2014 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinasıyla Avrasya Tüneli'ni açma işlemini başlattı.

Haydarpaşa'da yeraltına indirilen makinayı butonuna basarak harekete geçiren Erdoğan, daha sonra kendisine eşlik eden gazetelerin baretlerini imzaladı.

ÇALIŞMALAR GEÇEN YIL BAŞLADI

Delme işlemini başlatmadan önce düzenlenen törende konuşan Erdoğan, "Bu bir temel atma töreni değil, veya bir başlangıç da değil. Bunun merasimini yağmurlu bir günde daha önce yapmıştık" dedi. Geçen yıl 27 Mayıs'ta Çatladıkapı'da inşaat çalışmalarının başladığını söyleyen Başbakan Erdoğan, " Almanya'da özel bir tünel kazma makinası yapıldı. Bu dev makina buraya getirildi, montajı tamamlandı. Bugün de tüneli kazmaya başlıyor" diye konuştu.

TIPKI MARMARAY GİBİ

Bugün İstanbul Boğazı'nın altından lastikli araçların geçeceği tüp geçidin tünel delme işlemini başlattıklarını kaydeden Erdoğan, "Burada kullanılacak TBM makinasının bir özelliği var. Her gün yaklaşık 20 metre delme işlemi yapacak. İnşallah Asya'dan Avrupa'ya geçmiş olacağız. Önemli bir aşamanın başlangıcındayız . Tıpkı Marmaray'da olduğu gibi denizin altından gidiş gelişli tüp yerleştirecek. Lastikli araçların iki kıta arasında seyahat etmesini sağlayacağız " diye konuştu.

İSTANBUL TRAFİĞİNİ RAHATLATACAĞIZ

Avrasya Tüneli'nin tamamlanmasıyla iki kıta arasında 3. Köprüyle birlikte toplam 4 karayolu geçişi olacağını belirten Erdoğan, " İnşallah İstanbul'daki trafik nefes olacak. Köprü geçiş eziyeti bu inşaatlarla tarih olacak" şeklinde konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme Göztepe arasında 100 dakikada alınan mesafenin15 dakikaya ineceğini ifade eden Erdoğan, "Projenin toplam maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar. Hem kendisini amorti edecek, hem yakıttan sağladığı tasarrufla ülkemize fayda sağlayacak. Çevreye en ufak bir zarar vermeyeceği gibi egzoz salınımını da sınırlayacağı için çevreye faydalı olacak. Tünelden ışığın görünmesini sabırsızlıkla bekleyeceğiz. İnşallah projenin tamamlanmasını göreceğiz. Yine birlikte açılışını da gerçekleştireceğiz" dedi.

15 DAKİKAYA İNECEK

Deniz tabanının altındaki çalışmalar; boyu 120 metre, ağırlığı ise 3 bin 400 ton olan ve proje için özel olarak tasarlanan ve Yıldırım Bayezid adı verilen Tünel Açma Makinesi ile gerçekleştirilecek. Avrasya Tüneli, Göztepe-Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya indirecek

İSTANBUL BOĞAZI'NIN İKİ YAKASI İLK KEZ KARAYOLU TÜNELİYLE BAĞLANACAK

İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Proje, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsayacak. Projenin 5,4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünel oluştururken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlanacak. Proje yatırımı için Kamu hiçbir harcamada bulunmayacak, sadece inşaatı ve işletmeyi denetleyecek. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.Proje Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.3 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştirilecek. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.

TÜNEL AÇMA MAKİNASINA ÖZEL İSİM VERİLDİ

Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinesi, Almanya'da özel olarak üretildi. Deniz tabanı altında yapılan kazı çalışmaları, bu projeye özel olarak tasarlanan Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine-TBM) ile gerçekleştiriliyor. Herrenknect tarafından Almanya'da üretilen TBM'nin montaj işlemleri Türkiye'de gerçekleştirildi. Anadolu yakasında çalışmaya başlayan Tünel Açma Makinesi, deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerliyor. Günlük ilerleme hızı ise ortalama 8-10 metre olacak. TBM, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar arın basıncı ile dünyada 2. sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer alıyor.

Makinenin zemini kazan, dengeleyen ve ön dökümlü segman parçalarını birleştirip tünel gövdesini oluşturan ana kalkan kısmı 13,5 metre boyunda olup arkasına bağlı tüm güç ve diğer birimlerini içeren 4 adet destek ünitesi ile birlikte toplam boyu 120 metreyi buluyor. Makinenin toplam ağırlığı ise 3 bin 400 ton civarında olup tek seferde bağlanan en ağır parçası 450 ton ile kesici kafasıdır.

PROJE İÇİN TÜRK KORE ORTAKLIĞIYLA YENİ ŞİRKET KURULDU

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesini gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye'den lider Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın ortaklığını oluşturuyor. Bu arada projenin ortağının Güney Kore'li bir şirket olmasından dolayı. Başbakan Erdoğan konuşmasında Güney Kore'de yaşanan gemi kazasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Kore halkına başsağılı diledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan, Yıldırım Beyazıd'la Avrasya Tüneli'ni Açmayı Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da otomobil takla attı: 2 yaralı
    12:34 Konya'da otomobil takla attı: 2 yaralı

    Konya'nın Karapınar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında otomobil takla attı ve 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı
    12:34 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, madenlere yönelik yapılan denetimlerin artırıldığını belirterek, bu yıl 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Bayraktar, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan organizasyonda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlığını sağlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin maden ihracatının her geçen gün arttığını ve madencilik sektörünün Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade etti.

  • UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi 2024 yılındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi
    12:34 UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi 2024 yılındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi

    UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi, Etiler Le Meridien Otel'de gerçekleşen toplantıda futbolun genel sorunlarıyla ilgili konuştu. UEFA Onursal Üyesi ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik'in de katıldığı toplantıda, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi
    12:33 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ve beraberindeki heyetle bir araya gelerek, siyasi, iktisadi ve birçok alanda gerçekleştirilebilecek stratejik ortaklıkları değerlendirdiklerini bildirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmenin muhtelif yollarını ele aldıklarını vurgulayan Bolat, somut adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor
    12:33 Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı sürdürülebilir kılmak amacıyla bal üreticilerine arı kovanı hibe ederken, kadınlara da ekipman desteği sağlıyor.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman vefat etti
    12:32 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman vefat etti

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos Başantrenörü Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman hayatını kaybetti. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, vefat haberini sosyal medya hesabından duyurdu. Türkoğlu, 'A Erkek Milli Takım başantrenörümüz Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum' ifadelerini kullandı.

  • Afyonkarahisar'da Okul Sporları Kano Müsabakaları Tamamlandı
    12:31 Afyonkarahisar'da Okul Sporları Kano Müsabakaları Tamamlandı

    Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen okul sporları kano müsabakalarında dereceye giren sporcular, Ordu'da düzenlenecek olan Türkiye birinciliği yarışmalarında Afyonkarahisar'ı temsil etme hakkı kazandılar. Gençler K1 ve C1 kategorilerinde yapılan yarışmalarda birinci olan sporcular belirlendi.

  • Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası sona erdi
    12:30 Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası sona erdi

    Sivas'ın ev sahipliğinde düzenlenen Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası, Taha Akgül Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 56 ilden 175 kulüp ve 900 sporcu katılım sağladığı şampiyonada Sivas Sporcu Eğitim Merkezi takım halinde şampiyon oldu.

  • Isparta'da boğazına şeker kaçan ilkokul öğrencisi Heimlich manevrası ile kurtarıldı
    12:29 Isparta'da boğazına şeker kaçan ilkokul öğrencisi Heimlich manevrası ile kurtarıldı

    Isparta'da bir ilkokul öğrencisi, boğazına şeker kaçması sonucu nefes alamaz hale geldi. Nöbet tutan öğretmen, Heimlich manevrası yaparak öğrenciyi kurtardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Öğretmenin daha önce aldığı ilkyardım eğitimi sayesinde öğrencinin hayatı kurtarıldı.


Advertisement