Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: (4) - Son Dakika
Politika

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: (4)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İşte 25’idi. Ne oldu bir şey oldu mu? Yarın 26’sı gene bir şey olmayacak.

26.03.2014 01:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İşte 25'idi. Ne oldu bir şey oldu mu? Yarın 26'sı gene bir şey olmayacak. Her şey yolunda gidiyor. Bunlar gezi olaylarıyla da bunu yapmak istediler. Başaramadılar. 17 Aralıkta bunu yapmak istediler gene başaramadılar. 25 Aralık'ta gene başaramadılar. Şimdi de 25 Mart'tı ortaya attılar gene başaramadılar. Başaramayacaklar. Türkiye güçlü. Millet bölünmez Türkiye yenilmez bizim hedefimiz bu" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV özel yayınında Oğuz Haksever'in sorularını cevaplandırdı. İstanbul, Ankara, İzmir 'deki seçim yarışıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, "Yani bu üçünde de adaylarımız, partimiz sağ olsun başa oynuyorlar ve başarılı olacaklarına inanıyorum. Şuanda gelen kamuoyu araştırmaları bunlar çok çok olumlu. Millet iradesine sahip çıktığını çok açık net gösteriyor. İzmir'deki miting muhteşem. Ankara hakeza öyle. Dün akşam geç saatlerde mitinglerimi yaptım. Trabzon, ordu ikisi de muhteşemdi. Akşam Keçiören ilçesinde bir miting yaptım. Yaklaşık 20-25 bin kişi resmi rakam. Oradan Yenimahalle'ye geçtim. Yenimahalle'de de bir miting yaptım. Orada yine 20-25 bin kişi. Bunlar bu saatlerde oluyor bir düşünün yani. Saat 7-8-9 o civarlarda. Sizlerde belki izlediniz. Bunlar bir şeyi gösteriyor. Üzüm salkımı gibi camlardan balkonlardan herkes işi takip ediyor. Bu seçimin başka bir özelliği var. Bir yerel seçim değil aslında. Bu bir genel seçim havasına girdi aslında. Niye? İşte bu ahlaki olmayan siyaset anlayışıyla oldu bu iş. Eğer ahlaki bir süreç olsaydı bu işe girerken inanıyorum ki çok daha belki dozu düşük olarak böyle bir seçimi gerçekleştire bilirdik. Ama bu dozu farklı bir yere götürdüler. Şimdi millet bunu genel seçime döndürdü. Bu mantık, bu anlayış milletimizle bizim şahsımızla da bütünleşti. Şimdi herkes tabi inanıyorum tabi ulusal ve uluslararası yorumcular Pazar akşamı çıkacak neticeleri gördükten sonra değerlendirmelerini buna göre yapacaklar. Türkiye'de ne oldu? Yerelde Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin kazandı demeyecekler" dedi.

" AK Parti'nin sizin yerel yönetim vizyonu bir ortak vizyonu var gibi geldi. Yeni Türkiye Yeni Sarıyer deniyor bunu bize açar mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye yıllar yılı bir mantık, bir anlayışla yönetim biçimiyle maalesef ilkel bir idareyle başbaşa kaldı. Biz AK Parti olarak bir defa bu ilkelliği geride bırakan yani Gazi Mustafa Kemal'in muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak diye koyduğu hedefi yakalayalım istedik. Bu noktada belediye başkanlığımdan başlayan bir süreçte şimdi İstanbul'da yaşıyorsunuz İstanbul bir değişim, dönüşüm yaşadı mı? Yaşadı. Ben CHP'li bir belediyeden aldım. O zaman İstanbul da çöp dağları vardı. İstanbul'da susuzluk vardı. İstanbul'da hava kirliliği vardı. İstanbul o haliyle bizim hedef noktamız da eski İstanbul'du. Şimdi eski İstanbul'u ne yaptık. Çöp dağlarını kaldırdık. Hava kirliliğini yok ettik ve susuzluğu giderdik. Nasıl gidersiniz? Bakın ben önceki CHP'li belediye başkanı yağmur bombası atmak suretiyle su temin edeceğini zannediyordu. Başaramadı. Lüzumsuz paralar gitti. Yalova'dan tankerle su getireceğini söyledi. Halbuki o getirdiği su sadece Kuruçeşme'ye yetmezdi. Fakat biz 180 kilometreden Istranca Dağların tüneller açarak İstanbul'a su getirdik. Hedef 2040'idi. Bununla da kalmadık Melen çayını bu noktada değerlendik ve İstanbul'a su getirdik. Bununla da kalmadık birde boğazın altından biz alternatif geçişler yaptık. Olur ya Terkos girdiğinde biz Ömerli'den karşı taraftan su aktarırız. Karşı taraf sıkıntıya düştüğünde buradan ve dev bir tüneli ayrıca Kadir bey inşa etti. O da var. Bakanı bütün bunların yanında İstanbul'un şuanda bu geçti buna rağmen herhangi bir sıkıntı İstanbul yaşamadı. Yeni bir adım atıyoruz. Kadir bey bu işi daha da arttırdı geliştirdi. Bakın bugün İzmir'de vahşi depolama var çöpte. Modern depolama yok. Ama bizde depolama moderndir.

Bunlar sıradan olaylar değil. Su konusunda bu adımı atarken biz bu rahatlamayı getirirken aynı şeyi Ankara'da da yaptık. Ankara yine bu noktada hamdolsun su sıkıntısı ortadan kalktı. Bakın şimdi Gerede suyunu Ankara'ya taşıyoruz. Onun çalışması yapılıyor. Burası Başkent burada susuzluk diye bir şey olamaz. Zaman zaman borular patlar onlar giderilir. Anında olacak şeyler… Bunu yaptık. Fakat İzmir'in suyunu İzmir halledemedi. Biz Gördes Barajı'nı yaptık. İzmir'in suyunu merkezi yönetim olarak biz hallettik. İzmir belediyesi değil. Halbuki büyükşehir belediyelerinin kendisinin halletmesi gerekir. Biz hallettik. Niye orada da benim vatandaşım var. Onun su sıkıntısı çekmemesi lazım. Bu adımları attık. Şimdi burada atılan adımlar o geçmiş hal eski Türkiye'dir. Susuzluğun olduğu dönem eski Türkiye'dir. Hava kirliliğinin olduğu dönem eski Türkiye'dir. Aynı şekilde çöp dağlarının olduğu il, ilçe neresi olursa olsun eski ildir, eski ilçedir. Ama yeni Türkiye'de modern dünya neyi yaşıyorsa bizde onu yaşacağız."

"TÜP GEÇİT YAPIYORUZ ORADAN DA OTOMOBİLLER GEÇECEK"

"Başbakan olduğumda Türkiye'de 9 il doğalgaz kullanıyordu" diyen Erdoğan "Doğalgaz ne demektir biliyor musunuz? Doğalgaz ailenin kendi evinde bir defa huzur bulmasıdır. Nasıl? Ne olacak ya kömürle sınırken bir odayı ısıtırsın. Diğer odaları ısıtamazsın. Külü var pisliği var. Allah göstermesi başka tehlikeleri var. Birde evlerin hanımlarının en büyük çilesi iner bodrumdan bunu taşıyacak, şudur budur… Fakat 9 ilden şuanda biz 72 ile çıktık. 9 ilimiz kaldı. Şimdi bu 9 ilimizi de halledeceğiz. 81 ilin 81'inde de doğal gaz olacak. ve ondan sonrada bazı ilçelere doğruda oralara doğru yöneleceğiz. Yeni Türkiye budur. Yeni Türkiye'de susuzluk olamaz. Yeni Türkiye'de hava kirliliği olamaz. İşte doğalgaz varsa kirliliği olmaz. Yeni Türkiye'de çöp dağları olamaz. Yeni Türkiye bütün yollarıyla cumhuriyet tarihi 79 sene 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Ama biz 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Dağları deldik ya… Cumhuriyet tarihinde 83 tane tünel ama 12 senede 112 tünel açtık. Hala yoğun bir şekilde devam eden tünellerimiz var. Yüksek Hızlı Tren diyoruz. Eski Türkiye'de biliyorsunuz çuf çuf çuf giden trenler. Ama şimdi artık yüksek hızlı tren diyoruz. Ankara- Eskişehir bitti. Eskişehir-İstanbul etabının da şuanda test sürüşleri yapılıyor. Ankara- Konya aynı şekilde bitti. Ankara- Sivas bitiyor. Aynı şekilde Konya-Eskişehir bitti. Bunlar hep yüksek hızlı tren ve mevcut raylı sistemimizi yeniliyoruz. Ama kendi imkanlarımızla yeniliyoruz. Eskiden Kardemir 10 metre uzunluğunda ray üretirdi ama şimdi yani unutmadıysak 70 metre uzunluğunda ray üretiyor. Bu raylarda eskisi gibi artık öyle takır takır değil. Hepsi kaynakları yapılıyor bu şekilde. Yeni Türkiye'de Marmaray var. Şimdi yani denizin 62 metre derinliğinden böyle bir sistemin kurulacağını kim hayal edebilirdi? Abdulmecid hayal etti. Bizde o hayali gerçekleştirdik. Bakın şimdi onun biraz daha güneyinden tüp geçit yapıyoruz oradan da otomobiller geçecek. Önümüzde yılsonuna kadar oda bitiyor. 3. Köprü yapıyoruz. Yavuz Sultan Köprüsü… Bakın aynı özellikle gitmiyoruz. Birinci ve ikinci köprünün özelliği birbirine yakındı. Ama 3. Köprüde farkılılk var. 4 gidiş 4 geliş olacak ortadan da tren gidecek. Şimdi bunlar yeni Türkiye. Çünkü biz muasır medeniyet seviyesini yakalayacaksak böyle yakalayabiliriz. Onun için burada özellikle yeni Türkiye'de bizim yerel yönetim anlayışımızı şu başlıkla izah ettik. Büyük medeniyet yolunda insan, demokrasi, şehir.' Bu istikamette çerçeveleyerek yola devam ediyoruz ve sağol bütün arkadaşlarım gerek kabinede gerek yerel yönetimlerde çok farklı projeler hayata geçiriyorlar" dedi.

"LİDER OLAMADILAR"

Diğer parti liderlerini takip ettiğini söyleyen Erdoğan, "Bunlar lider değil zaten genel başkan. Lider olamadılar. Lider olmak başka bir şey. Genel başkan olursun ve onlar dikkat ediyorum ben çok enteresan projeyle konuşmuyorlar. Planlarla konuşmuyorlar. Sadece hakaret ediyorlar. ya gerilim siyaseti ya hakaret. Siyasetleri bu. Arkadaş ne yapacaksan onu anlat ya. Gerçek yerel seçim bu. Yerel seçim o ilde ne yapacaksınız onu anlatın. Yok… Kadir Bey bizim kanal İstanbul çılgın projemize muadil kendisi bir proje başlattı. Umkapanı köprüsünü kaldırmak suretiyle orada Haliç'in altından bir tüp geçitle karşısından karşıya geçmek. Yani mesele bu. Senin bir aşkın var mı? Bir heyecanın, coşkun var mı? Böyle hakaretle filan bu iş yapılmaz. Ama bizde bu yok" dedi.

25 MART İDDİALARI

25 Mart iddialarıyla ilgili Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada tabi iki görünen gerçek şu. Bunların hepsi hayal. Bakanı bu ülkenin ekonomisini sarsmak isteyenler bir yandandır. Biz bir yandayız. Bu güne kadar 12 yıl oldu bu kalemler aynı şeyi yazdılar. 'Bunlar yönetemez, bunların kadrosu yok. Bunlar battı, bitti' hep bunu söylediler. Biz geldiğimizde bu ülkenin milli geliri 230 milyar dolardı. Ama şimdi 12 senede 79 sene 230 milyar dolar 12 senede biz üzenine 590 milyar dolar ilave ettik. Şuanda bizim 820 milyar dolar milli gelirimiz var. Biz bakın hiçbir zaman mali disiplinden taviz vermedik. Aynı kararlılıkla işi götürdük. İstikrar hiçbir zaman asla taviz vermediğimiz bir konu oldu. Güven taviz vermediğimiz bir konu oldu. Bunla buraya geldik. Şimdi bunlar 25 Mart 25 Mart diyerek bu istikrarı, bu güveni sarsmanın gayreti içerisindeler. İşte bir tanesi köşe yazarlarından 'bu hafta bir kaos haftası olacak' diyor. Kusura bakmayanı belki biraz ağır olacak ama bu gerçek bu ülkeye bu ülkenin insanlarına karşı bir ahlaksızlıktır. Yani sen bu ülkenin kaosunda kendine hayat mı arıyorsun? Böyle bir şeyi nasıl yazarsın ya… Biz bu ülkemizi seviyorsak. Bu ülkemizin aşığıysak bunlar değil biz daha iyi neler yapabiliriz bunu konuşmamız lazım. Bunlar tabi yatıyorlar, kalkıyorlar kaos üzere. 12 yıldır bunu söylediniz ve Türkiye dünyada, dünya ekonomileri arasında 26. Sıradayken 17. Sıraya geldi. Şuanda biz G-20'nin üyesi olduk. Durup dururken bizi G-20 üyesi yapmadılar ki. Bizim bu ekonomik durumumuzu görerek G-20 üyesi yaptılar. ve bütün her şeyle karşımızda olmalarına rağmen bakıyorsunuz derecelendirme kuruluşları bile belli şeyleri artık saklayamıyorlar. İster istemez Türkiye yükseliyor. Rakamlar ortada. Göreve geldiğimiz de Türkiye'nin borcu yüzde 73'dü. Ama şuanda yüzde 35. Bakın nereden nereye geldik. Enflasyon 30'du. Şuanda yüzde 8. Buradayız. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'dü. Şuanda 10, buraya düştü. Yani bunlar Türkiye'nin ne kadar güvenilir olduğunu gösteriyor. Utanmadan diyor ki kaçıyor para. Ne kaçıyor ya. Tam aksine giriyor. Kaçan maçan yok. Bu güçlü bir ekonomiye sahip bir Türkiye var. Bakanı bugün yine dinledim. Ocak ve Şubat aylarında küresel sermayeden Türkiye'ye gelip gayrimenkul alma noktasında artış var. Şimdi burası insanları ürküten bir ülke olmuş olsa bu yatırımları Türkiye de yapmazlar. Otomobil satışları artıyor. Piyasada hareketlilik devam ediyor. Biz bu tür yaklaşımları ülkemizin geleceği için, ülkemizin menfaatleri için çok çirkin yaklaşımlar olarak görüyoruz. Fakat onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz işimizi biliyoruz ve halkımız hiç bu tür şeylere aldırış etmesin. İşte 25'idi. Ne oldu bir şey oldu mu? Yarın 26'sı gene bir şey olmayacak. Her şey yolunda gidiyor. Bunlar gezi olaylarıyla da bunu yapmak istediler. Başaramadılar. 17 Aralıkta bunu yapmak istediler gene başaramadılar. 25 Aralık'ta gene başaramadılar. Şimdi de 25 Mart'tı ortaya attılar gene başaramadılar. Başaramayacaklar. Türkiye güçlü. Millet bölünmez Türkiye yenilmez bizim hedefimiz bu." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan Savunma Bakanı ile görüştü
    20:03 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan Savunma Bakanı ile görüştü

    Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'a geldi. Başkent Tiflis'te temaslarına başlayan Akar ve beraberindeki heyet, Gürcistan Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü. Görüşmede, ülkeler arasındaki stratejik iş birliğinin önemi vurgulandı ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik üçlü iş birliği hakkında konuşuldu.

  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'e 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu
    20:03 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'e 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'i ziyaret etti. Rektör Kibar, Başkan Zeyrek'e hayırlı olsun dileklerini iletti.

  • CHP Milletvekili Ağbaba, AKP'nin İsrail ile ticaretini eleştirdi
    20:02 CHP Milletvekili Ağbaba, AKP'nin İsrail ile ticaretini eleştirdi

    CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AKP'nin İsrail ile yaptığı ticareti eleştirerek, ikiyüzlülük olduğunu belirtti. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Ağbaba'ya yanıt vererek, İsrail'in çocukları öldürdüğünü ancak Ağbaba'nın İsrail'e değil AKP'ye kızdığını söyledi. CHP'nin grup önerisiyle İsrail ile yapılan ticaretin neden ve sonuçlarının araştırılması talep edildi.

  • Sancaktepe Belediyesi'nin şatafatlı makam katı tartışması
    20:01 Sancaktepe Belediyesi'nin şatafatlı makam katı tartışması

    31 Mart seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin, "şatafatlı makam'' katı tartışmasıyla gündeme gelen katı ve odaları görüntülendi. Belediyenin başkanlık katındaki 2 makam odasında, 2 adet lüks banyo, şark köşesi, davet salonu, yemek odalarının bulunduğu görüldü. Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, “Devletin parasıyla, milletin parasıyla kendilerine saltanat düzeni kurmuşlar” dedi. Belediyenin 1 milyar 946 bin TL’lik borç durumu da belediye binasına asıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.


Advertisement