Başbakan Wsj'e ve Sky News'e Konuştu - Son Dakika
Dünya

Başbakan Wsj'e ve Sky News'e Konuştu

Başbakan Wsj\'e ve Sky News\'e Konuştu

Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Wall Street Journal'a röportaj verdi.

27.07.2016 00:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Wall Street Journal'a röportaj verdi.

Röportaja yer verilen habere göre Yıldırım, ABD'de 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları Amerikan halkını nasıl etkilediyse, 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminin de Türk halkını o kadar sarstığını vurguladı.

ABD'den, darbenin ardındaki, Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan FETÖ elebaşı Gülen'i iade etmelerini talep ettiklerini anımsatan Yıldırım, "Deliller apaçık. Bu terör grubunun bize ve Türk halkına yönelik hain saldırıların sorumlusu olduğunu biliyoruz." dedi.

Yıldırım, ABD yönetiminin, sorumluların adalete teslim edilmesine yönelik tavrını eleştirerek, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik müttefikliğin prosedürle ilgili konulardan daha ağır basması gerektiğine işaret etti.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD sürekli bizden belge istiyor. 265 kişi öldürüldüğünde, uçaklar tarafından bombalandığında ve tanklarla üzerlerinden geçildiğinde ne tür belgeye ihtiyacınız olacak? Deliller açık. Darbenin şüphelilerinin emri bu kişiden (Fetullah Gülen) aldığına yönelik ifadelerine sahibiz."

Başbakan Yıldırım, ayrıca, "ABD'nin bu konuyu ele alış biçiminden üzüntülüyüz. ABD'nin bu kişiyi neden bu haliyle teslim edemeyeceğini açıkçası anlayamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, FETÖ elebaşı Gülen'in tutuklanması talebiyle ilgili dosyaların ABD'ye gönderildiğini kaydetti.

BAŞBAKAN YILDIRIM SKY NEWS'E KONUŞTU

Başbakan Binali Yıldırım, "Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir." dedi.

Yıldırım, İngiliz Sky haber kanalına yaptığı açıklamada, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından soruşturmaların sürdüğünü, sürecin henüz tamamlanmadığını kaydetti.

Türkiye'de idam cezasının getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Vatandaşlar haykırıyor: 'İdam gelsin, idam gelsin'. Bütün meydanlarda tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Ancak idamın tekrar geri gelmesi, bizim 'Hadi idamı getiriyoruz' dememizle olmuyor. Adaletle hareket etmemiz lazım. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti."

Avrupa Birliği'nden (AB) idam cezasıyla ilgili açıklamaların anımsatılması üzerine ise Başbakan Yıldırım, "Biz milletimizi dinleriz. Önce milletimizi dinleriz, sonra da başkalarını dinleriz. Milletimiz ne derse onu yaparız." dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, "Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi halinde AB üyelik sürecinin duracağına" ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine Yıldırım, Juncker'in daha dikkatli açıklamalar yapması gerektiğini kaydederek, "Türkiye böyle bir tehditle mücadele ederken parmağını kaldırıp Türkiye'ye tehdit savurması onun haddi değil, kusura bakmasın." diye konuştu.

"Daha fazla ilişkiler göreceğiz"

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğinin ABD makamlarına bildirildiğini ifade eden Yıldırım, "NATO'ya, Türkiye'de her şeyin yolunda olduğuyla ilgili nasıl bir teminatta bulundunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bunun adını doğru koyalım. Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir."

Yıldırım ayrıca, Türkiye'nin zaten yıllardır, Irak'ta, Suriye'de, bölgede yaşanan istikrarsızlıklara karşı NATO'nun güvenliğini sağladığını anımsattı.

Yıldırım, "Türkiye ile Rusya arasında daha yakın ilişkiler beklemeli miyiz?" sorusu üzerine, "Şüphesiz. Daha fazla ilişkiler de göreceğiz. Olması gereken de bu. Türkiye ile Rusya komşu, Karadeniz'i paylaşıyoruz, bölgede ortak menfaatimiz, ortak geleceğimiz var." dedi.

Yeni İngiliz hükümeti ve Türk kökeniyle de bilinen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la ilgili de Yıldırım, "Her ne kadar Dışişleri Bakanı, eski Belediye Başkanı dedesinin hatırasına yeterince hürmet göstermese de yine de olur, onu da öyle kabul edeceğiz." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "Boris Johnson'ı sevip sevmediği" sorusuna, "Acayip garip laflar ediyor. Dışişleri Bakanlığında da inşallah çam devirmez." yanıtını verdi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Başbakan Wsj'e ve Sky News'e Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü
    19:57 İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü

    İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve beraberindeki heyet ile Tahran'da bir araya geldi. Görüşmede, Gazze'deki durum ve Siyonist rejimin saldırıları ele alındı. Nahhale, Gazze halkının direniş güçleriyle birlikte ABD ve İsrail'in planlarını boşa çıkardığını vurguladı.


Advertisement