Akdoğan'dan 'HDP Barajı Geçmezse Süper Olur' Sözüne Açıklama Geldi - Son Dakika
Güncel

Akdoğan'dan 'HDP Barajı Geçmezse Süper Olur' Sözüne Açıklama Geldi

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, seçim öncesi çok konuşulan "HDP'nin barajı geçmemesi süper olur" sözünü neden söylediğini açıkladı.

05.07.2015 14:06  Güncelleme: 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim sonuçlarını değerlendiren Akdoğan "Bir parti yüzde 40-45 bandında oy alıyor ama tek başına iktidar olamıyor. MHP üç puan fazla alıyor, ama milletvekili HDP ile aynı. Burada bir terslik yok mu? 'HDP'nin barajı geçmemesi süper olur" derken bu mantıkla söyledim." diye konuştu.

Akdoğan, Kanal 24'teki "Ankara Masası" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BELİRSİZLİĞİN GİDERİLMESİ LAZIM"

Akdoğan, seçim sonuçlarını da değerlendirerek, "Belirsizliğin giderilmesi lazım. Seçimler her zaman bir belirsizlik ortamıdır. Herkes bir frene basar, uluslararası yatırımcılar da ülke de. Para hareketliliği de durur seçim dönemlerinde. Seçimden çıkalı bir ay oldu, taşlar daha yerine oturmadı. Bir an önce belirsizliğin aşılması, Türkiye'nin düzlüğe çıkması önemli. Hükümet de burada gerçekten sorumlu bir yaklaşım içerisinde. Hükümet, Türkiye'yi türbülansa sokmadan, Türkiye bir zarar görmesin sorumluluğuyla hareket ediyor" ifadesini kullandı.

Hükümetin bir an önce kurulmasının, herkesin önünü görmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Akdoğan, tüm partilerin bu mantıkla hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Akdoğan, seçim sonuçlarına ilişkin anketlerin farklı tablolar ortaya koyduğunu belirterek, Ak Parti'nin seçim konusunda tecrübeli olduğunu vurguladı. Toplumun nabzını en iyi tutan partinin AK Parti olduğunu, o yüzden bu tablonun çok sürpriz olmadığını dile getiren Akdoğan, şöyle devam etti:

"YÜZDE 41 YÜKSEK BİR OYDUR"

"Bu tabloyu şöyle okumak lazım, AK Parti'nin 40-45 bandında olduğu görülüyordu zaten anketlere göre. Hatırlarsanız yayınınızda söyledim, biz yüksek oy alabiliriz. Yüzde 41 yüksek bir oydur, 40'ı geçmiş çok fazla parti yok Türk siyasetinde. Yüzde 43-44 alsak hükümet olamayabiliriz, böyle bir sıkıntı var. Dört parti olunca, bir iki puanla hükümet kurmak mümkün olabilir veya olmayabilir yorumunu yapmıştım. Sadece HDP açısından barajı geçecek mi geçmeyecek mi değil."

"TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMIYORUZ, BURADA BİR TERSLİK VAR"

Akdoğan, hükümet kurmak açısından 1-2 puanın çok önemli olduğunu, bunu daha önce vurguladığını belirterek, şunları söyledi:

"Bazıları tedirgin oldu. Nasıl yüksek oy alıp da 276 bulunamıyor. Bu sistemde böyle bir sıkıntı var. Aslında sistemin, yapının iflasıdır. Bir parti yüzde 40-45 bandında oy alıyor ama iktidar olamıyor tek başına, bu bir sıkıntıdır aslında. Diyelim MHP üç puan fazla alıyor, milletvekili sayısı aynı HDP'yle. Burada bir terslik yok mu? Üç puan az bir puan değil. Üç puan fazla alıyorsunuz aynı vekili çıkarıyorsunuz veya biz 40'ın üzerinde oy alıyoruz tek başına iktidar olamıyoruz. Burada bir terslik var.

"BU YÜZDEN 'HDP BARAJI GEÇMEMESİ SÜPER OLUR' DEDİM"

Bunu yaptığımız projeksiyonlarla görüyorum, gündeme getirdim. Bu yüzden 'HDP'nin barajı geçmemesi süper olur' derken bu mantıkla söyledim. AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için üç partili bir yapı gerekiyor. Dört parti olduğunda ince hesaplara iş kalıyor çok zorlaşıyor. Yoksa her hangi bir partiye düşmanlıkla alakalı bir şey değil. Dördüncü partiye geçtiği andan itibaren birinci olan partinin çok yüksek alması gerekiyor. Bu ne kadar mümkün olabilir. Bu yüzden böyle bir eleştiriydi bu."

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, seçim gününden beri çalışmalar, analizler yaptıklarını, vatandaşın nasıl bir mesaj verdiğini doğru anlamanın önemli olduğuna değindi. İçinden geçilen sürecin önemine işaret eden Akdoğan, partiler arası temasların olacağını, belki erken seçime gidileceğini, vatandaşın nabzının doğru tutulması gerektiğini kaydetti.

"YUNANİSTAN'IN BU HALİ BİZİ ÜZÜYOR"

Yunanistan'daki referanduma ilişkin görüşünün sorulması üzerine Akdoğan, "Yunanistan'ın bu hali bizi üzüyor. Bu hem Avrupa Birliği'nin gidişatını etkileyecek bir durum, hem de tüm bölge ülkelerini etkileyecek bir tablodur. Yunanistan'da dramatik bir çöküş yaşanırsa bu bütün bölgeyi etkiler, bizi de Avrupa Birliğini de etkiler" yanıtını verdi.

"İKİ ZORLUK ARASINDA SIKIŞMIŞ DURUMDA"

Akdoğan, Yunanistan'ın bu durumunun yanlış politikaların neticesi olduğunu, fon ve kaynakları çok fazla kullandığını söyledi. Yunanistan'a önceki yönetimler zamanında "şımarık çocuk" muamelesi yapıldığını hatırlatan Akdoğan, "IMF'ye teslim olması halinde şu anki hükümetin siyaseten krize gireceği söylenebilir. Eğer referandumdan 'hayır' çıkarsa ekonomik olarak büyük bir krize sürükleneceği söylenebilir. İki zorluk arasında sıkışmış durumda. Eğer IMF reçeteleri kabul edilirse o zaman durum halk açısından çok da kolay olmayacak" diye konuştu.

Referandumla vatandaşın kararını vereceğine işaret eden Akdoğan, Yunanistan için sonucun hayırlı olmasını diledi. Akdoğan, benzer bir çöküşün geçmişte Türkiye'de de yaşandığının hatırlatılması üzerine, "Aslında AK Parti'nin zaferi diye nitelendirilen 3 Kasım'dan sonraki süreç, AK Parti'nin kendi iradesiyle çıkış yolu bulması bütün bu dengeleri yeniden düzeltmesi. O zaman IMF ile ilişki vardı ama Türkiye kendi milli yol haritasıyla ülkeyi büyütmeyi bildi" dedi.

Halkın liderine güvenmesinin önemli olduğunu ifade eden Akdoğan, kısa vadeli günübirlik politikalarla bu tür derinleşmiş krizlerden çıkılamayacağını söyledi.

Akdoğan\'dan \'HDP Barajı Geçmezse Süper Olur\' Sözüne Açıklama Geldi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akdoğan'dan 'HDP Barajı Geçmezse Süper Olur' Sözüne Açıklama Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (84)

  • gereksiz insan: Boş adam 57 0 Yanıtla
  • Ars: İşte sizler bukadar nankörsünüz yaşasın akp, kahrolun hdp 9 27 Yanıtla
  • Ali malazgirtli: Akdoğan dansözden beter 25 3 Yanıtla
  • cilgin bjk: bence akp baraji gecmemesi süper olur 20 7 Yanıtla
  • Iğdır: Dünya Dönüyor sende dön Akdoğan 19 4 Yanıtla
  • Stgt: Yalancı Akdoğan 20 2 Yanıtla
  • : kürtler uyandı artık onların oyu olmada n hiç bir parti iktidar olmaz kendi adamı arken sizem vercek oylarını 15 7 Yanıtla
  • kurdo: baraj o kel kafana patladı super olmuş:-)) 19 3 Yanıtla
  • seda_42: hakikaten super olurduu adam dogru solemiss 4 17 Yanıtla
  • memo: 13 sene once yuzde 36 ile tek basina iktidar oldugunda da terslik vardi 19 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi
    08:14 Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı
    08:11 Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kendilerine muhalif olarak gördükleri kişilere tehditler savurmak, baskı yapmak ve seçim irtibat bürosu açılışlarında terörü ve teröristi öven örgütsel sloganlar atmakla suçlanıyor. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ise ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement