Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2) - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2)

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP'nin Mersin ve Adana'daki Seyhan parti binalarındaki patlamalara ilişkin, "Kimin yaptığı kadar, hangi amaçla yapıldığı ve kimin işine yaradığı önemlidir asıl. Bugüne kadar birçok saldırı oldu, HDP binalarına da oldu ve çok kısa sürede yakalandılar.

20.05.2015 00:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP'nin Mersin ve Adana'daki Seyhan parti binalarındaki patlamalara ilişkin, "Kimin yaptığı kadar, hangi amaçla yapıldığı ve kimin işine yaradığı önemlidir asıl. Bugüne kadar birçok saldırı oldu, HDP binalarına da oldu ve çok kısa sürede yakalandılar. Saldırıları kimlerin yaptığı ve amaçları da ortaya çıkmıştı. Burada sanki bu saldırıyı AK Parti yaptırmış gibi, AK Parti'ye yarayan bir işmiş gibi, bunu AK Parti'ye, Başbakana, Cumhurbaşkanımıza fatura etmeye çalışmak son derece yakışıksız, basit, ucuz bir yaklaşımdır"

Akdoğan, TGRT Haber televizyonunda katıldığı programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Adana ve Mersin'deki HDP binalarındaki patlamalar sonrası KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'ın, "AKP saldırılarına cevap vermeyeceğiz" açıklamasına ilişkin bir soru üzerine Akdoğan, bu söylemin çarpıtma olduğunu söyledi.

Akdoğan, bu terör olaylarının siyasi maksatlı olduğunu belirterek, "Kimin yaptığı kadar, hangi amaçla yapıldığı ve kimin işine yaradığı önemlidir asıl. Bugüne kadar birçok saldırı oldu, HDP binalarına da oldu ve çok kısa sürede yakalandılar. Saldırıları kimlerin yaptığı ve amaçları da ortaya çıkmıştı. Burada sanki bu saldırıyı AK Parti yaptırmış gibi, AK Parti'ye yarayan bir işmiş gibi bunu AK Parti'ye, Başbakana, Cumhurbaşkanımıza fatura etmeye çalışmak son derece yakışıksız, basit, ucuz bir yaklaşımdır" diye konuştu.

AK Parti'nin şiddete bulaşmamış bir parti olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Yani burada şiddetle iç içe geçen siyaset anlayışı kimde. AK Parti'nin bugüne kadar şiddetle işi olmuş mu? Şiddetten, terörden, baskıdan, tehditten hiç medet ummuş mu? Yani şiddetten beslenen, siyaseti şiddetle karıştıran bir tane yapı var Türkiye'de, o da HDP. Ortada elinde silah olan bir örgüt var. Bu terör örgütü. Senin bununla bir ilişkin var. Bir insan utanır bunu derken. Bir terör örgütüsün sen, oradan utanmadan konuşuyorsun. Bir sürü insanı öldürmüşsün, bir siyasi uzantın var, onu vesayet altına almışsın ve buradan ahkam kesiyorsun. Buradan bir mağduriyet üretme çabasıdır bu" değerlendirmesinde bulundu.

"Kandil, HDP hep bir ağızdan konuşuyorlar"

Patlamalar sonrası olayı kınayan açıklamalar yaptığını kaydeden Akdoğan, bu sözler karşısında son derece nezaketsiz bir biçimde, küstahça cevap verildiğini dile getirdi.

Akdoğan, verilen bu yakışıksız cevapların siyasi terbiye noksanlığı olarak nitelendirerek, şöyle konuştu:

"Bu tür hadiseler olduğunda siyasi partiler birbirlerine 'geçmiş olsun' derler, bu şekilde cevap vermezler. Bu demokratik kültürden ne kadar nasibini alamadıklarının da bir göstergesidir. Biz dedik ki 'bu olayı kınıyoruz' ve herhangi bir partiye yapılmış bir saldırı, bütün siyaset kurumuna ve demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Biz bunu böyle görüyoruz. Devlet de bunun üzerine bütün kurumlarıyla gider, gerekeni yapar, bugüne kadar da yapmıştır. Kandil, HDP hep bir ağızdan konuşuyorlar. Ortada tamamen terör örgütüne angaje olmuş, onun emir komutası altında bir siyasi yapı var. Kim Türkiye'ye silah, bomba sokuyor? Örgüt HDP kampanyasının bir parçasıdır. Örgüt terör marifetiyle bir kampanya yürütüyor. Tek tek insanları tehdit ediyorlar."

"HDP çıkıp ben şu kadar oy aldım diye hava atamaz"

Akdoğan, doğuda illerinde seçim güvenliğinin sağlanmasına ilişkin soru üzerine, devletin her türlü tedbiri aldığını ve seçim günü de alacağını ifade etti.

Tüm önlemlere karşın örgütün baskı, tehdit ve şantajının tamamen sıfırlandığının söylenemeyeceğinin altını çizen Akdoğan, "Diğer partilerin kampanya yapması zorlaşıyor. İnsanlar tehdit ediliyor. Bu aldıkları oya şaibe karıştırır. Onlar kapı kapı gezerek tehdit etmeseler bile elinde silah olan bir terör örgütü var. Senin arkanda o duruyor. Bu, başlı başına bir tehdittir zaten. Siyaseti terörize eden bir durumdur. Bundan sonra HDP çıkıp 'ben şu kadar oy aldım' diye hava atamaz. Senin arkanda elinde silah olan bir örgüt var. Şunu vatandaşların çok iyi görmesi lazım, Kürt kardeşlerimizin çok iyi anlaması lazım. Milletimiz birilerine oy veriyor ama asıl aktör oy verdikleri değil. Onların arkasında başkaları var. O başkalarının dediği oluyor" ifadelerini kullandı.

"Demokratik özerklik PKK'nın siyasi projesidir"

Ortada potansiyel bir tehdit durumu olduğuna dikkati çeken Akdoğan, "Örgütün şuanda elinde silah olması, varlığını devam ettiriyor olması başlı başına bir tehdittir. Bıraksın terör örgütü silahı, 'eti ne budu ne' görelim, ne kadar oy alıyorsun. HDP'nin barajı aşma çabası, parti olarak seçime girmesi bir proje. HDP gönülsüz olarak bu işe yanaştı. Barajı geçeceğine inanmıyordu. İstemeyerek seçime parti olarak girmeye sürüklendi" dedi.

AK Parti'yi engellemek için partiler arasında ittifaklar yapıldığını dile getiren Akdoğan, bu durumun Çözüm Süreci'ni sabote eden bir proje olduğuna dikkati çekti.

"Demokratik özerklik, PKK'nın siyasi projesidir"

Akdoğan, Çözüm Süreci'ni ve bu süreçte devrim denilebilecek reformları AK Parti'nin başlattığını belirterek, hiçbir partinin bu sürece destek olmadığını söyledi.

HDP'nin siyaset ideolojisinin ve hedeflerinin Türkiye için sorunlu olduğunu kaydeden Akdoğan, "Bugün HDP'nin siyasi projesi nedir? Demokratik özerklik. Demokratik özerklik PKK'nın siyasi projesidir. Başına demokratik koyarak hoş göstermeye çalışıyorlar. Özerklikten kasıt da kantonlaşma. Yani Kobani'de, Şengal'de yaptıkları gibi kantonlaşma. Böyle bir şey olamaz. Dün yine açıklama yapmış HDP, DBP ve onların türevleri, 'özgür Türkiye, özgür Kürdistan'ı' diye. Özgür Kürdistan'ı çok açık siyasi bir proje olarak takdim ediyorlar. Bizim amacımız özgür Türkiye inşa etmek" diye konuştu.

Akdoğan, HDP'nin örgüte karşı güçlenmesi ve Türkiye partisi olmasını birçok yerde dile getirdiğini aktararak, "Peki şu an olan o mudur? Şu an Türkiye partisi mi oluyor? HDP kuruluş aşamasında içerisine marjinal solu aldı, yani marjinalleşti. Türkiye partisi olmadı. HDP'nin Türkiye tasavvuru nedir? HDP Trabzon'daki, Edirne'deki insana ne diyor? Hiçbir şey diyemiyor" dedi.

Her türlü sorunun çözüm yerinin siyaset olduğunu ve silahın devre dışı kalması gerektiğini vurgulayan Akdoğan, Çözüm Süreci'nde bunlarla mücadele ettiklerini kaydetti.

"Kandil'deki adam tehdit savuruyor"

Akdoğan, terör örgütünün vesayeti altında olan, onun tarafından azarlanan, onun emir komuta zinciri içinde olan bir yapının güç kazanmasının demokrasinin güç kazanması olarak görmediğinin altını çizdi.

HDP'nin barajı geçtiğinde Kobani olaylarındaki çağrının benzerini yapmayacağının garantisinin olmayacağını dile getiren Akdoğan, "Herhangi bir sıkıştığında terör örgütünden yardım istemeyeceğinin garantisi var mı? Çünkü bir şey olduğunda hemen Kandil'deki adam konuşuyor. Bakın kaç gündür onlar konuşuyor. Yani bir parti binasına bir şey olmuş, Kandil'deki adam tehdit savuruyor. Bu nasıl bir ilişkidir. Siyaseti şantaja açık hale getirmektir bu. Bunu vatandaşımızın görmesi lazım. HDP'lilerin ağzı yok mu? Çıksın konuşsun. Niye terörist konuşuyor? Niye terörist siyasete müdahale ediyor. Bunun anlaşılması lazım. İç içe geçmiş bir yapı bu" diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement