Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (4) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (4)

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (4)

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, koalisyon görüşmelerinde bütün seçeneklerin masada bulunduğunu belirterek, "Biz, samimi şekilde netice almaya çalışıyoruz.

16.07.2015 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, koalisyon görüşmelerinde bütün seçeneklerin masada bulunduğunu belirterek, "Biz, samimi şekilde netice almaya çalışıyoruz. Türkiye kaybetmesin diye doğru olan koalisyonsa koalisyon ve bir an önce hükümetin kurulması. Bu olamıyorsa o zaman partilerin şey yapmaması lazım, bir an önce seçime gidilecekse seçime gidilmeli. Türkiye'ye zaman kaybettirmemek lazım" dedi.

Akdoğan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

Türkiye'de son 13 yılda Kürtlere yönelik ne yapıldıysa AK Parti'nin yaptığını, HDP'de siyaset yapanların birçok kişiden daha çok bu mesele ile ilgilendiğini aktaran Akdoğan, "Ben, Kürt meselesiyle ilgilenirken bunların çoğu belki ilgilenmiyordu. Bizim hayatımız bu meseleyle uğraşarak geçti. 13 yıldır Kürtlere ne yapıldıysa biz yaptık, ama bunun istismarını, ajitasyonunu yapmak başka bir şey. Burada biz tahammüllü olmak lazım, sen herkesi eleştireceksin, her şeyi söyleyeceksin, ama en ufak bir şeyi biz söylediğimiz zaman yaygara koparacaksın" diye konuştu.

Seçim dönemindeki sözlerinin hiçbirinde hakaret bulunmadığını, esprili ifadeler kullandığını belirten Akdoğan, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci bizim yavrumuz gibi, biz onu kurban edemeyiz, göz ardı edemeyiz, gözden çıkaramayız, üzerine titriyoruz, ama sen Çözüm Süreci'nin düşmanlarıyla iş yapıp, Çözüm Süreci'nin aktörünü devirmeye çalışıyorsun. Bu süreci başlatan Tayyip Erdoğan... Bütün oyun planını onun üzerine kuruyorsun, o zaman ben sorarım, yıllardır bu işi ben yapıyorum, birlikte yaptığımız şeyler var, sen beni niye hedefe koyuyorsun. Beni derken AK Parti'yi kastediyorum. Sen böyle bir şey yaparsan o zaman yanlış bir şey vardır. Senin çok oy alman Çözüm Süreci'ni başarıya ulaştırmıyor, benim varlığım, AK Parti olarak bu süreci bir yere götürecek. Sen, beni düşman ilan edersen, devirmeye çalışırsan o zaman kim yapacak? AK Parti varsa Çözüm Süreci var, AK Parti yoksa kim yapacak? CHP, MHP yapamıyor, HDP yapamıyor. Benim eleştirilerim, kişisel eleştirel değildir. Çözüm Süreci'nin selameti açısından bunları söylüyordum."

Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben, siyaset yükselirken, silah düşsün diyordum. Sayın Demirtaş aynı söylemi kullanıyor, demek ki benim dediklerimde bir problem yoktur. Süreci zehirlemek için ne varsa yapanlarla bir araya gelip siz bir araya gelip, başka ittifaklar gerçekleştiriyorsanız bu oy alma meselesi değildir, bu eleştirilecek bir konudur. Bunu ben fark ettiklerini düşünüyorum, bunu bir kaldıraç olarak kullandılar o kesimi. Yani paralel yapısından işte statüko bloku dediğimiz Cihangir vesair, merkez medya... Barajı geçmek için kaldıraç olarak kullandılar ve biliyorlardı Çözüm Süreci'nin zarar göreceğini. AK Parti devrilirse buradan hayırlı bir şey çıkmaz, bunlar da Çözüm Süreci'nin düşmanları olduğunu biliyorlardı, ama sırf barajı geçmek için kaldıraç olarak kullandılar. Bu sürdürülebilir bir ilişki biçimi de değil, çok ahlaki bir ilişki de değil. Bunu önce bölge insanının takdir etmesi lazım, bunlar kimlerle iş tuttu, hangi amaca hizmet ettiler, tablo ne oldu, gelinen noktada durum nedir? Onların arzu ettiklerini kim yapacak? Bunları yine AK Parti yapacak, milletin bunu bilmesi lazım."

-"Devlet, kesinlikle bir güvenlik açığı oluşmasına göz yummaz"

KCK'dan son dönemde yapılan açıklamaları eleştiren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Silahlanma olacak, şehirde baskı olacak, illegalite olacak' bu şımarıklıkların hiç birine tolerans gösterilemez. Devlet, kesinlikle bir güvenlik açığı oluşmasına göz yummaz. Burada yapılması gerekenler yapılacaktır. Kandil ne dedi, o ne dedi, bu ne dedi... Bunun bir önemi yok. Bunlar demokrasiyi zehirleyen işlerdir. Buna tolerans gösterilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasi ile silahın yan yana olmayacağını, bu tarz söylemlerde bulunulmasının "şımarıklık" olduğunu ifade eden Akdoğan, "illegalite ve alternatif yapı kurma çabalarına milletin tehdit edilmesine" müsamaha gösterilemeyeceğini söyledi.

Yalçın Akdoğan, "Çözüm Süreci'nin ruhuna, muhtevasına ne kadar sadıksak, ne kadar arkasındaysak, güvenlik politikalarına da o kadar ihtiyaç olduğunun farkındayız, bunun gereği de yapılacaktır. Siyasi iradenin şekillenmesi, koalisyon protokolünün oluşması bunun şeklini, şemalini, yöntemini, ölçüsünü belirleyecektir, bu AK Parti olarak bizim öncelikli konularımızdandır. Terör örgütü şunu demiş, bunu demiş, tehdit etmiş, bunlara kimse pabuç bırakamaz" diye konuştu.

- İran ile nükleer anlaşma sağlanması

Akdoğan, İran ile nükleer anlaşma sağlanmasına dair değerlendirmesinde de "Türkiye'nin anlaştırdığı şeyden daha geri.  O zaman 'Türkiye ve Brezilya yapıyor' diye Batı destek vermedi, şu anda onun daha gerisinde bir noktayı kabul etmek zorunda kaldılar" dedi.

Rusya, Yunanistan, Ukrayna ve Suriye'de yaşananların hatırlatılarak, "Böyle bir ortamda Türkiye'nin hükümetsiz kalmaya ya da hükümetini netleştirmemeye tahammülü ne kadar?" sorusuna Akdoğan şu yanıtı verdi:

"Tahammülü yok, sıfır. Ukrayna'dan tutun, Yunanistan'daki sıkıntılar, Suriye'deki sorunlar. Bunlar yeni mi? Uzun zamandır var, bu kadar ateş çemberinden Türkiye geçerken biz bunu hiç hissettirdik mi, Türkiye'yi türbülansa soktuk mu? Siyasi olarak, ekonomik olarak sokmadık. Çevremizde savaş var, biz bunu vatandaşımıza hissettirmedik. Bu güçlü bir iktidarın sağladığı güven ve istikrarın değeridir. Bundan sonra da bunun Türkiye'nin genel dengelerini bozacak şekilde bir negatif etki yapmasına engel olmamız lazım. Hükümet kurulması bu yüzden önemli, kurulacaksa bir an önce hükümetin kurulması lazım, partiler yanaşmıyorsa erken seçime gitmesi lazım, taşların bir an önce yerine oturması lazım. Bu sadece Türkiye'nin iç dengeleri değil, bölgesel gelişmeler, uluslararası konjonktür açısından da böyle bir zorunluluk var. Partilerin siyasi hesaplarıyla ele alınacak bir konu değil, Türkiye meselesi olarak ele almak lazım, Türkiye'yi kaybettirmemek için ne yapmak gerekiyorsa bunu zorlayıp bir an önce bir noktaya varmamız gerekir diye düşünüyorum."

Koalisyon görüşmelerinde MHP'nin ve HDP'nin bir tavrı olduğunu, CHP ile gelecek hafta temasların sıklaşacağını ifade eden Akdoğan, AK Parti'nin hükümet kuramaması halinde, diğer partilerin de kuramayacağını ve yasal süre olan 45 günün beklenmeden bir tablonun ortaya çıkacağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, koalisyon görüşmelerinin ikinci turunun bayramdan sonra "Ön görüşme denilen istikşafi görüşmeler" şeklinde muhtemelen başlayacağını belirtti.

AK Parti'nin şu an hükümette olduğu için seçimin ve koalisyon arayışlarının negatif havasının vatandaşa, ülkeye yansımadığını vurgulayan Akdoğan, "Nasıl olsa hükümet devam ediyor algısı var. 'AK Parti tek başına hükümet olmadı, AK Parti'yi devirdik' diye sevinenler bile şu anda AK Parti'nin varlığıyla bir güven oluşturuyor, bir rahatlama sağlıyor. AK Parti iktidarı devam ediyor, 1 aydır en ufak bir sorun yok. Burada AK Parti de sorumlu davranıyor, ülkeye en ufak bir zarar gelmesin diye, dengeleri bozmadan son derece sağduyulu şekilde hükümet ülkeyi yönetmeye devam ediyor" diye konuştu.

"Seçeneklerin hepsi masada, ama biz samimi şekilde netice almaya çalışıyoruz"

Akdoğan, koalisyon görüşmelerinin ilk turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın durumunun mevzu olmadığını, olması halinde de bunu kabul etmeyeceklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız üzerinden, seçim sürecinde kampanyayı öyle kurdular. Biz, bunu hep eleştirdik. Devletin başındaki ismi siz niye polemik konusu yapıyorsunuz, niye siyasi kampanyanızda hedef tahtasına oturtuyorsunuz. Hem laf söylüyorsunuz, ondan sonra kendisini savununca da bak konuştu diyorsunuz, muhalefetin yaptığı yanlış bir şeydi. Bunu Başbakanımız da açıklamıştı, 'Sayın Cumhurbaşkanımızı da cumhurbaşkanlığı makamını da müzakerenin parçası yapmayız' diye, bu olmadı, gündeme gelmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyon görüşmelerinde bütün seçeneklerin masada bulunduğunu, parlamentodaki 3 partiyle de görüştüklerini, şu anda CHP ile biraz daha aşama kaydedildiğini aktaran Akdoğan, "Seçeneklerin hepsi masada, ama biz samimi şekilde netice almaya çalışıyoruz. Türkiye kaybetmesin diye doğru olan koalisyonsa koalisyon ve bir an önce hükümetin kurulması. Bu olamıyorsa o zaman partilerin şey yapmaması lazım, bir an önce seçime gidilecekse seçime gidilmeli. Türkiye'ye zaman kaybettirmemek lazım, onun için sorumlu biçimde bayramdan sonra tekrar masa kurulur, görüşmeler yapılır ve bir an önce tabloyu görmemiz lazım" dedi.

Akdoğan, vatandaşların Ramazan Bayramını da kutlayarak, Müslümanların büyük sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerektiğini, İslam'ı kimsenin lekeleyemeyeceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Milleti İbrahim olarak, ümmeti Muhammed olarak durumumuzu değerlendirip, yenilenerek, silkelenerek inşallah bu ramazandan çıkarız" temennisinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement