Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması

"AK Parti için başarının ölçüsü, birinci parti çıkmak değil, iktidarını koruyabilmek ve 330'un üstünde milletvekili çıkarabilmek, yani Anayasayı yapabilecek bir çoğunluğa ulaşabilmek.

08.02.2015 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "AK Parti için başarının ölçüsü, birinci parti çıkmak değil, iktidarını koruyabilmek ve 330'un üstünde milletvekili çıkarabilmek, yani Anayasayı yapabilecek bir çoğunluğa ulaşabilmek. Bunlar, bizim önümüze koyduğumuz hedeflerdir" dedi.

Akdoğan, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu Keyfi" programında gazeteci Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Sayın Erdoğan ile çok yakın çalıştınız? Erdoğan bir lider ve siyasetçi kimliğiyle sizi nasıl etkiledi? Üzerinizde nasıl bir iz bıraktı?" sorusu üzerine Akdoğan, bir yerlerde tarih yazılıyorsa onun içinde olmak gerektiğine inandığını söyledi.

Tayyip Erdoğan'ın tarih yazan liderlerden, Cumhuriyet tarihinde ismi sayılacak bir kaç kişiden biri olduğunu belirten Akdoğan, şunları kaydetti:

"Tayyip Erdoğan, önemli bir siyasi aktördür. Onunla birlikte olmak, çalışmak ayrı bir onur. Büyük bir lider kolay yetişmiyor. Baktığımızda partilerin kongrelerle gelen genel başkanları var ama bu yetkileri yok. Yani, tarih yazan, büyük, köklü reformlara imza atan, bir şekilde ülkenin mukadderatına etki yapan bir insan olmak, bu başka bir özellik. Böyle bir liderle çalışıyor olmak, bu da insana farklı katkılarda bulunuyor. Böyle baktığımda, ben çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. 'Bir lider nasıl olur', bunun Tayyip Erdoğan'ın yanında alabilirsiniz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "çok sert ve anlık tepkiler veren bir kişi" olarak eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Yalçın Akdoğan, bunların tamamen uydurma olduğunu söyledi.

Akdoğan, Erdoğan ile 12-13 yıldır birlikte çalıştığını, sabah evden alıp, gece eve bırakıncaya kadar yanında bulunduğunu anlattı.

Erdoğan'ın, saatlerce dinleyen, dinleme yeteneği, sabrı, tahammülü olan bir kişi olduğunu ifade eden Akdoğan, "Tayyip Erdoğan, kızan, sinirlenen bir insan değildir. Ben 12 yıl çalıştım, bana bir defa kızdığını hatırlamıyorum" dedi.

Gelen eleştirilere aynı sertlikte cevap verilebileceğini, TBMM'deki grup konuşmalarında diğer liderlerin konuşmalarına da bakılması gerektiğini söyleyen Akdoğan, "Bazen insan tahammül edemiyor, o kadar sert, yüksek dozajda. O kadar hakaretamiz. Hiç kimse bunları mevzu yapmaz. Bu kadar sert konuşulur mu? Neredeyse ağzından tükürükler çıkacak şekilde bağırarak, çağırarak konuşan genel başkanlar oldu. Kimse onlara laf söylemiyor ama Tayyip Erdoğan kendini savunmak maksadıyla biraz sesini yükseltse, 'sinirli lider' deniyor. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

-"Asıl büyük liderlik budur"

Yalçın Akdoğan, "Erdoğan'sız bir AK Parti nasıl bir parti oldu? Erdoğan'ın hala adı konulmamış bir liderlik yaptığı yönündeki eleştirilere ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, Erdoğan'ın, bu siyasi hareketin kurucu genel başkanı ve lideri olduğunu belirtti. Bu gerçeği kimsenin değiştiremeyeceğini ve bunun görmezden gelinemeyeceğini ifade eden Akdoğan, "Tayyip Erdoğan'ın başarısı, böyle bir siyasi hareketi ortaya çıkarmak ve bunu kurumsallaştırmaktır ve kendisinden sonrasına dönük geçiş sürecini de bu şekilde, doğru şekilde planlayabilmektir. Asıl büyük liderlik budur" değerledirmesinde bulundu.

-"Hareket büyük bir ahlaki duruş sergilemiştir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da süreçte, genel başkan ve başbakan profili olarak oynadığı rolün küçümsenemeyeceğini ifade eden Akdoğan, "Burada bu siyasi hareket, büyük bir ahlaki duruş sergilemiştir. Geçiş sürecinin başarıyla gerçekleşmesinde, bu hareket mensuplarının ahlaki duruşu önemlidir. Ahmet Davutoğlu'nun ortaya koyduğu modelin başarısı önemlidir" dedi.

Yalçın Akdoğan, "Sayın Başbakan, sizin beklediğiniz performansı ortaya koydu mu?" sorusu üzerine, "Çok üstün bir performans var ortada. Gecesini gündüzüne katan, çok büyük bir gayret, çaba var" diye konuştu.

Partinin genel başkanı değişmesine rağmen, yeni genel başkanının anketlere göre yüzde 48-49'larda bir başarı trendini devam ettirdiğini ifade eden Akdoğan, birçok değişime rağmen partinin anketlere göre bu bantta kalmasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.

Akdoğan, Davutoğlu'nun, dürüstlüğüyle, samimiyeti, fedakarlığı, çalışkanlığı, vizyonuyla Türk siyaseti açısından önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi.

-AK Parti için başarının ölçüsü...

"Seçime aynı oy oranında mı gireceğinizi tahmin ediyorsunuz? AK Parti için başarı kriteri nedir?" sorusuna ise Akdoğan, şu cevabı verdi:

"Her partinin kendi hedefi ve amacıyla bu ölçülebilir. Muhalefetin iktidar olma beklentisi var mı, yok. HDP için başarının ölçüsü, barajı geçmektir. MHP ve CHP için başarının ölçüsü geriye gitmemek, bir puan daha fazla almaktır. AK Parti için başarının ölçüsü, birinci parti çıkmak değil, iktidarını koruyabilmek ve 330'un üstünde milletvekili çıkarabilmek, yani Anayasayı yapabilecek bir çoğunluğa ulaşabilmek. Bunlar, bizim önümüze koyduğumuz hedeflerdir. İktidarını korumak, birinci parti olmak en büyük siyasi başarıdır. Ama onun ötesinde Anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğa ulaşabilmek, bu bizim hedefimizdir. Partilerin performansını kendi ortaya koydukları hedeflerle de ölçmek gerekir."

Akdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'daki konuşmasında "En az 400 milletvekili istiyorum" demesinin AK Parti'ye açıkça bir destek midir?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"400 milletvekiliyle Anayasa'yı değiştirebilecek bir iktidar olsun anlamında. AK Parti demiyor burada ama Anayasayı değiştirmek önemli, bu büyük bir toplumsal beklenti, talep öyle bir iktidar olsun ki bu Anayasayı değiştirebilsin. Öyle bir uzlaşı olsun ki o rakama ulaşılabilsin. Bu yüzden yeni anayasa vurgusu olarak okuyorum. Güçlü bir şekilde AK Parti sandıktan çıksından ziyade yeni anayasayı yapabilecek bir güce ulaşabilsin iktidardaki parti anlamında görüyorum"

Paralel yapıyla mücadele

"Paralel yapıyla ilgili süreçte nereye gelindiği, Bank Asya operasyonu ve paralel yapının üstünde bir yapı olup olmadığı" yününde soru üzerine de Akdoğan, "Banka meselesi tamamen hukuki, teknik bir mevzu. Bunun siyasi hiç bir tarafı yok, siyasi konularla değerlendirmemek lazım. Burada özellikle ekonomi yönetimi olarak baktığımızda ilgili kurullar, bunların ne kadar rasyonel bir şekilde işlediğini toplum biliyor. Burada ekonomimin normal, doğal seyrine hiç bir siyasi müdahale olmadığı da ortada. Bu zaten siyasi bir bakış açısıdır. Bu işe siyasi müdahalenin olmaması, siyasi bir perspektiftir. AK Parti'nin duruşu da budur" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye uluslararası çevrelerce ciddi bir medya saldırısı olduğunu, Türkiye ile ilgili olumsuz haber yayınlandığını belirten Akdoğan, Türkiye'nin büyümesini ve güçlenmesini istemeyen çevreler olduğunu söyledi.

Akdoğan, "Paralel yapı da bunların bir parçası. Şu anda birçok ülkede, birçok çevrede sırf AK Parti'ye zarar vermek için çok ciddi, Türkiye'yi karalama kampanyası var. Açık bir ihanet içerisinde, kendi ülkesini kötüleyen, 'işte teröristlere yardım eden, otoriteleşen', böyle farklı bir Türkiye imajı çizmeye çalışıyorlar. 'AK Parti iktidarı yıkılsın da Türkiye'ye ne olursa olsun'. Yani AK Parti felsefesinin tam tersi. Biz ne diyoruz: Biz, Türkiye kazanacaksa biz kaybetmeye razıyız. Onlar da 'AK Parti kaybetsin de Türkiye batarsa batsın' felsefesiyle hareket eden bir yaklaşım içerisindeler" diye konuştu.

Akdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi bu hastalıklı, habis bir anlayıştır. Ben bu Paris olayları olduğunda şunu söyledim:  Yani bu anlayışla gidip insanları öldüren anlayışla diğeri arasında bir fark yok. İkisi de aynı kaynaktan besleniyor. Birisi insanların hayatını yok ediyor, diğeri insanların hayatını mahvediyor. Yani burada yöntemleri farklı olabilir, zihniyet, felsefe aynı yerden besleniyor. Yani kendine hakikatin merkezine koyuyor, amaca ulaşmak için her yolu mubah görüyor. O mubah görmenin sınırı yok, her şeyi mubah görüyor, herkese her şeyi yapabilirim diyor. Kendini cezalandırıcı olarak görüyor, kendi güç kazanması için herkesi kurban edebilir görüyor. Herkese komplolar kurabiliyor, şantaj yapabiliyor, kumpas kurabiliyor. Bu hastalıklı bir anlayıştır. Bunun dinen de çok iyi tartışılması lazım. Burada ilahiyatçılara çok büyük iş düşüyor. Amaca ulaşmak için her yolu mubah gören anlayış."

-"Kendi vücutları yok"

Akdoğan, "Paralel yapıyı, derin devlet yapılanmasına mı benzetiyorsunuz? sorusuna, vesayetçi odakların temel karakteristiğinin bu olduğunu, bu odakların devletin gücünü kullandığını söyledi.

"Çünkü kendi vücutları yok" diyen Akdoğan, derin devlet yapılanmasının da bu yapının da diğerlerinin de devletin vücudunu ve mekanizmalarını kullandığını ifade etti.

Akdoğan, devletin imkanları ile kanunları kullanılarak, birilerine birtakım operasyonlar çekildiğini söyledi.

Gülen'in iadesi konusundaki gelişmelerin sorulması üzerin Akdoğan, konunun hukuki zeminde yürüdüğünü belirtti. Sürecin bir prosedürü olduğunu, prosedür bittiğinde bununla ilgili taleplerin yapılacağına, gerekli hukuki mücadelelerin verileceğini kaydetti.

"Suriye Devlet Başkanı Esad'ın görevden ayrılacağı ve devrileceğine dair Türkiye bir hesap hatası yaptı mı?" sorusuna karşılık da Akdoğan, "Bu hesap hatasıyla alakalı bir durum değil. Burada neyi dikkate almamız gerekir. Bir, ulusal menfaatleriniz, güvenliğiniz. İki, sizin temel yaklaşımlarınız. Türkiye bu konuda ahlaki bir duruş sergiledi. Kendi inancı, felsefesi, yaklaşımları insani değer açısından. Şimdi bu eleştiriliyor, 'çok sert çıktı, Esed'i karşısına aldı' diye. Peki öyle olsaydı Türkiye şu anda yerden yere vurulurdu. Bölgede şu anda sahip olduğu imaja sahip olamazdı. Bugün Ortadoğu'da bölge halklarının gönlünde yer edinen bir Türkiye var" diye konuştu.

Yunanistan'da solun başarısı

Akdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın seçimde büyük bir zafer elde ettiğinin hatırlatılması ve "Bu büyük bir umut olarak görüldü, Türkiye'de de sol partiler benzer bir zaferi elde edebilir mi?" sorusu üzerine, "Sol bir parti olursa o zaman değerlendiririz" dedi.

Yunanistan'da solun iktidara gelmesinin bir travmanın, krizin sonucu olduğunu söyleyen Akdoğan, "Diğer ülkelerde sol partiler geldi, bu da solun dönüşüm geçirmesiyle ulaştığı bir noktaydı. Türkiye'de böyle bir solda kendi içinde bir tartışma özeleştiri, bir dönüşüm süreci yaşanmadı. Bundan dolayı solun, sol denen ve sol olmadığı da aşikar olan partilerin öyle bir başarı kazanma şansı yok bence" şeklinde konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı
    10:29 Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı

    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Sulusaray ilçesinde yaşanan depremlerin ardından vatandaşlara bin civarında çadır dağıtıldığını bildirdi. Hatipoğlu, depremin hemen sonrasında AFAD ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini ve gerekli çalışmaların planlandığını belirtti. Ayrıca içme suyu ve kumanya dağıtımı da yapıldı. Vali Hatipoğlu, deprem sonrası dayanışma örneği gösteren Adıyaman Gölbaşılı hemşehrilerine teşekkür etti ve devletin tüm kurumlarının sahada olduğunu vurguladı.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    10:28 Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, plakasız motosiklet ile panelvan aracının çarpışması sonucu 1 kişi yaralandı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntülerinde, çarpışma anı ve motosiklet sürücüsünün yola savrulması yer alıyor. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından Nazilli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı
    10:25 Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı

    Denizli'nin önemli Milli Mücadele kahramanlarından Köpekçi Nuri Efe anısına yapılan abidenin 13 yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla yakıldığı ortaya çıktı. Aile, tadilat masraflarını üstlendi.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement