Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"(HDP) Bir taraftan şiddetle, baskıyla şantajla bu oyları almaya çalışacaksın bir taraftan da 'Eğer barajı aşamazsam bu ülkeyi yakarım' diyeceksin, yok o kadar ucuz değil. Otur oturduğun yerde.

10.01.2015 01:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "(HDP) Bir taraftan şiddetle, baskıyla şantajla bu oyları almaya çalışacaksın bir taraftan da 'Eğer barajı aşamazsam bu ülkeyi yakarım' diyeceksin, yok o kadar ucuz değil. Otur oturduğun yerde. O zaman şapkanı başının önüne alırsın, 'Ben neden yüzde 10'luk barajın altında kaldım' dersin gidersin sıfırdan başlarsın" dedi.

Arınç, AS TV'de canlı yayınlanan "Platform Özel" programında, " Anayasa Mahkemesi, seçim barajına ilişkin bireysel itirazları reddetti ve yüzde 10'da devam dedi. Hükümetinizin, Anayasa Mahkemesi'nin olası yüzde 10'u yüzde 7'ye, 5'e düşürmesi karşısında bir 'B' planı var mıydı?' şeklindeki soruyu "Bu çok açık bir karar, iki kere iki dört" diye yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin, bireysel başvuru üzerine değil, bir kanunu iptal etmesi durumunda bile kendisinin hüküm koyamayacağını vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

"Diyelim ki bugün emeklilerle ilgili bir kanun çıktı. Bir parti Anayasa Mahkemesi'ne gitti, Anayasa Mahkemesi onun 1, 2, 3, 4 maddesi neyse, Anayasaya aykırı bulursa iptal eder, kendisi yasama organı yerine geçip kanun yapamaz, iptal eder, gönderir, 'sen yaparsın ancak' der. Meclis onu tekrar ele alır. İsterse yapar düzenlemeyi, istemezse yapmaz. Burada da yapacağı şey, 'Burada bir haksızlık vardır' sözünün kararını yazmaktı, geri kalanı da yasama organına bırakmaktı. Çünkü yüzde 10'luk baraj ta 20-25 seneden beri Türkiye'de uygulanıyor, biz henüz yeni bir partiyken, 15 ay sonra seçimlere gittik ama barajdan hiçbir zaman şikayet etmedik. Biz ilk seçimde iktidara geleceğimize inanmıştık. Şimdi 20-30 yıllık partiler var 'Aman bu barajı kaldırın' diyorlar. Biz barajdan korkmadık ki. Siz yüzde 10'un altında kalıyorsanız, milletin size verdiği değer bu kadardır. Değersizlik anlamında söylemiyorum. Sizin partinizin kıymeti bu kadar."

-"Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar fevkalade isabetlidir"

Arınç, "Ben barajı kaldırsam yüzde 1'lik parti belki yüzde 1,5 alacak, yüzde 2'lik parti 2,5-3 alacak, 15 alan parti belki 16 alacak, 25 alan parti 26 alacak. Katlanarak gelmez bu" görüşünü dile getirerek, milletin partiye inanması halinde baraja filan bakmayacağını vurguladı.

AK Parti'nin kurulduktan 15 ay sonra seçimlere gittiğini hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

"2001 Ağustos'ta kurulduk, 2002 Kasım'da biz seçimlere gittik, hiçbirimizin ağzından 'Bu barajlar da nereden çıktı' diye bir şikayet duydunuz mu? Ama ben eski siyasetçiyim. Refah'ta bundan çok şikayet ettik biz. Neden? Çünkü 3,5'lar, 7'ler, 10'lar, 10,5'lar derken, Refah 1995'te yüzde 22'yle birinci parti olabildi. DSP 3'ler 5'ler derken, 1999'da yüzde 21,5 aldı. Evet 1965 ve 1969'da Demirel yüksek oy oranlarıyla tek başına iktidar oldular, 1983 ve 1987'de Anavatan Partisi, Demokrat Parti'ye kadar da gitmiyorum. Ama ondan sonra bırakın barajın altında kalmayı parti olmaktan da çıktılar. Hükmi şahsiyetleri kalmadı. Şimdi şunu söylemek istiyorum; Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar fevkalade isabetlidir, adeta oy birliğiyle karar almıştır. 'Bizim yetkimiz yok' diyor. Çünkü, yüzde 10'luk barajı yasama organı koymuş, yasama organının kararlarına karşı da bireysel başvuru olmaz' diyor. O zaman da söyledik bunu. Bazıları korktular, Anayasa Mahkemesi ya farklı karar alırsa? Farklı karar alsaydı dahi iş Meclis'e gelecekti, Meclis bir düzenleme yaparsa mesele yok. Meclis bir düzenleme yapmayıp da yüzde 10'u hala yeterli görüyorsa, aynı şekilde seçime devam edecekti."

Arınç, ayrıca seçime bir yıl kala, seçim kanunlarında değişiklik yapılamayacağını, yapılsa dahi o seçimde uygulanamayacağını vurgulayarak, "Bir yıl değil 5 ay kaldı. Bu iş bitti, yani mevcut seçimle inşallah seçimlere gideceğiz. Kendine güvenen çıksın, millet ne kadar oy veriyorsa da o kadar temsil hakkı olsun" değerlendirmesinde bulundu.

-"Bu milleti hem seveceğiz hem de gazabından korkacağız"

Barajın, seçimlere parti olarak gireceğini açıklayan HDP için risk oluşturduğunun hatırlatılması üzerine Arınç, AK Parti için baraj sorununun olmadığını söyledi.

Arınç, 1995 seçimlerinde MHP'nin barajı aşamadığını, CHP'nin barajı yüzde 10,5 ile zor aştığını hatırlatarak, "Yarım puan daha almasa CHP barajı aşamayacak. Ama aynı CHP 1999'da yüzde 8,5'te kaldı. Barajı aşamadı. Yani korkmak lazım, olmaz olmaz demeyeceğiz. Olmaz olmaz. Bu millet gerektiği her zaman birilerine ders vermesini de çok iyi bilir. Bize de bilir. Biz de AK Parti olarak milletimize ters düşersek Allah korusun, sözümüzde durmazsak, milletle aramızdaki irtibatı bozarsak, yanlış işler yaparsak öbürlerine yaptığını bize de yapar. Bu milleti hem seveceğiz hem de gazabından korkacağız. O yüzden 'MHP'nin baraj altında kalma endişesi yok' derken, evet büyük ölçüde buna katılırız, 'CHP'nin baraj altında kalma endişesi yok' derken büyük ölçüde buna katılırız ama geçmiş örnekleri hatırlatmakta da fayda var. Bak 1999'da DSP yüzde 22 ile birinci parti oldu ama 3,5 sene sonra yüzde 1,5'e düştü. MHP yüzde 18,5 aldı 1999'da 3,5 yıl sonra 8,5'e düştü. Bunların hepsini gördük..."

Seçim sathı mahalinde milletin arzusunun hangi istikamette olacağını bugünden kestirmenin zor olduğunu ifade eden Arınç, yükselme trendi devam eden AK Parti adına çok rahat olduklarını, şu anda bile yüzde 48-52 bandında olduklarını, seçim atmosferinde en azından yüzde 55'leri bulacağını bildirdi.

-"Sen Ağar'dan daha mı iyisin?"

Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"HDP'ye gelince bunların eski partilerine bakın, alfabede harf kalmamıştır, DEP, HADEP, DEHAP vardır, şu vardır, bu vardır. Bunlar kapatılır kurulur, şimdi artık kapatın diyorlar ama kapatacak Anayasa Mahkemesi yok. Buna rağmen bile kendi içlerindeki örgüt isimlerine bakarsanız 20'den fazla, örgütler vardır. Şimdi HDP, 'yüzde 10 baraj var' diyerek, bağımsız adaylarla seçime girdiler. Daha önce parti olarak girdikleri barajı aşamadıkları için onların milletvekillerini başka partiler çıkardı, çoğunu biz aldık belki. Şimdi parti olarak girmeye karar vermişlerse kendilerine güveniyorlar demektir. Bu takdir edilecek bir davranıştır. 'Ben güçlü bir partiyim, parti olarak bu seçimlere gireceğim'. Bunu bütün partilerimiz için teşvik etmemiz lazım. Ama arkadan söylediği söz ki, yani 'Biz barajın altında kalırsak, bu devlet düşünsün, isyan çıkar, darbe olur, sokaklar karışır', ne münasebet sen kimsin, neden böyle bir şey olsun. Gücün varsa yüzde 10'u aşarsın, millet sana oy verir, gücün yoksa millet sana oy vermezse de yüzde 10'un altında kalırsın. Sen Ağar'dan daha mı iyisin? Adam 9,5 ile 2002'de barajın altında kaldı. 8,5 ile Baykal 20-25 sene sonra barajın altında kaldı."

Kimsenin ağzından böyle laflar çıkmadığını dile getiren Arınç, "(Ben bu ülkeyi yakarım, yıkarım, sokaklar karışır, terörü önleyemem). Niye böyle olsun? Sen elinden silah ve şiddeti hala bırakmıyorsun demek ki. Sen seçime gireceksin, herkesin girdiği gibi, sandığa gideceksin" ifadelerini kullandı.

-"Vallahi 10'u, 11'i al sana selam dururuz, alkışlarız"

Arınç, HDP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 9-9,5 arasında oy topladığını, bunun bir başarı olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı seçiminde topladıkları oyları şöyle bir elekte elesen sana ait olanlar ne kadardır, CHP'ye ait olanlar ne kadardır, farklı marjinal gruplara ait olanlar ne kadardır, LGBT'ler ne kadardır, bunları da görmen lazım. Onları gördüğün zaman, sana kalan 6-7 kadardır ama dersen ki 'Ben 9'u da çok aşacağım, ben çok daha fazla oy alacağım, çünkü bileşenlerim bana güç veriyor. Onların tabiriyle söylüyorum; bileşenleri var onların nerede nasıl bileşiyorlarsa, işte Bursalı hemşehrimiz Ertuğrul Kürkçü'yle bileştikleri gibi. Şimdi onlarla ben 10'un üzerinde alacağım' diyorsun, vallahi 10'u, 11'i al sana selam dururuz, alkışlarız. 'Sen çok başarılı bir seçim kazandın' deriz, tabii şiddeti, terörü, baskıyı, şantajı, tehdidi de bırakmak şartıyla. 'Ben adayım arkadaş, benim partim' diyeceksin, her parti gibi eşit yarışa gireceksin, 10'un üzerinde aldığın zaman sen istikbal vaadeden, iktidar namzeti bir parti olarak seni kabul ederiz. Ama, bir taraftan şiddetle, baskıyla şantajla bu oyları almaya çalışacaksın bir taraftan da 'Eğer barajı aşamazsam bu ülkeyi yakarım' diyeceksin, yok o kadar ucuz değil. Otur oturduğun yerde. O zaman şapkanı başının önüne alırsın, 'Ben neden yüzde 10'luk barajın altında kaldım' dersin, gidersin sıfırdan başlarsın."

-"Biraz daha fazla kitap okuyacağım"

Arınç, "Bülent Arınç Haziran'dan sonra ne yapacak?" şeklindeki soru üzerine, Allah izin verirse, ömür, sağlık, afiyet verirse tabii hazirandan sonra aktif politikadan ayrılacağını söyledi.

Deniz Baykal'ın, kendisinden 10 yaş büyük olduğunu, ancak bu sözleri söylemediğini ifade eden Arınç, şunları dile getirdi:

"Kimseye karışmak niyetinde değiliz, siyasetin yaşı olmaz. Herkes milletvekili, bakan olmak isteyebilir ama ben şahsen birkaç yıl öncesinden bu yana, bugün konuşmuyorum bunu, 'Artık benim için son dönem budur' dedim. Hatta bazıları dediler ki; 'Bu kadar erken söyleme bunu, dedikodu, fitne fesat olur, bu adam nasıl olsa gidecek, arkadan şunlar şunlar olur derler' dediler. 'Ben şimdiden söyleyeyim de ne olur ne olmaz' dedim. Çok şükür bu 75 kişinin içerisinde 'Artık bu son dönemimdir, aktif politikaya hayır' diyorum ama siyaset devam edecek dışarıdan diye' söylemiştim. İyi ki söylemişim, şimdi herkes benim kaldığım noktaya geldi."

Arınç, haziran ayından sonra temmuzda yine Bursa'ya gelmek istediğini ifade ederek, burada belediyeleri ziyaret edeceğini, köylere kasabalara gideceğini anlattı.

Türkiye'yi gezeceğine de değinen Arınç, "Türkiye'de gitmediğim birkaç yer kaldı. Mesela Iğdır'ı, Hakkari'yi, bir de Artvin'i görmedim. Kısmet olmadı, yukarıdan helikopterle bir gittim ama Artvin'de şehir içine girmedim, mesela Hopa'yı, Şavşat'ı, Ardanuç'u vesaireyi görmedim ama 81 ilde bu 3 tanedir. Diğerlerinin hepsini çok iyi bilirim, hepsinde bir hatıram vardır. İlçelerin çoğuna da gittim. Ama inşallah o Türkiye'nin güzelliklerini belki görürüm. Biraz daha fazla kitap okuyacağım. Yazma kabiliyetim az, belki konferanslar vereceğim, belki bazı konular üzerinde daha çok odaklanacağım, dilim döndüğü kadar, bildiğim kadarıyla vakıf çalışmaları think tank kuruluşları, bu tür çalışmaları, şüphesiz yine AK Parti siyasetini takip edeceğim. Yani AK Parti'nin başarılı olması için dışarıdan destek vermeye çalışacağız. Bize ayrı bir görev verilirse aktif siyasetin dışında genel merkezdeki kadrolaşmayı kastetmiyorum ona niyetim yok çünkü. Sen de şu işi takip et derlerse o işi de takip ederiz. Geri kalan ömrümüzü sağlıkla, afiyetle tamamlarız."

- Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement