Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

"(Cumhurbaşkanı seçimi) Adaylar çıkacak, milletimiz de seçecek. Bizde kriz olmaz. Bizdeki o fedakarlık, dostluk, herkesin birbiri için fedakarlıkta bulunması müthiş bir şeydir" "Gerginlikti,...

02.12.2013 01:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, cumhurbaşkanı seçiminde adayların çıkacağını, milletin de seçim yapacağını belirterek, "Bizde kriz olmaz. Bizdeki o fedakarlık, dostluk, herkesin birbiri için fedakarlıkta bulunması müthiş bir şeydir. Gerginlikti, pürüzdü o tür şeyler burada hiç yer almaz. Bizim partide bu manada bir sorun yaşanmaz. Bunun garantisini ben vereyim. Hiç kimse heveslenmesin" dedi.

Atalay, CNN Türk Televizyonunun canlı yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"AK Parti devletleşti, sağcılaştı, reformcu karakterini kaybetti" gibi eleştirilerin dile getirildiğinin anımsatılması üzerine Atalay, iktidara yılların muhalefet birikimiyle, baskılar görerek ve sorunlar yaşayarak geldiklerini anlattı. Bu nedenle devleti değiştirme misyonunu devlet olmaktan daha önemli gördüklerini belirten Atalay, "Devlet değişti bugün. Çözüm süreci gibi konular en hassas konulardı. Bütün kurumlarımızın en koordinasyon içinde çalıştığı bir dönemi yaşıyoruz. Devletin kurumlarının refleksi değişti. Biz devlet olmadık. Devlet çok değişti ve devlet halen değişiyor" diyen Atalay, bu misyonun devam edeceği konusunda en küçük bir kuşku duyulmaması gerektiğini kaydetti.

"Alevilerle ilgili düzenlemelerin hayata geçip geçmeyeceği" yönündeki soruya karşılık da Atalay, çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Atalay, "Bizim son ana kadar bu pakette iki şeyin olmasını arzu ettik. Birincisi Alevi vatandaşlarımızla, cemevleriyle ilgili konular ama olgunlaşamadı yeterince. Bizzat kendim çok görüşme de yaptım. Onu çözüm paketimize koyacak şekilde olgunlaştıramadık. Biraz daha çalışılmaya ihtiyacı var. Ama o çıkacak. O olgunlaşacak ve çıkacak" diye konuştu.

-"Hepsi AK Parti döneminde güç kazandı"-

"2004'teki MGK kararlarıyla ilgili iddialar var. Cemaatin okul ve dershanelerinin isim isim fişlendiği iddiası. Bu konuda ne diyorsunuz" sorusunu da yanıtlayan Atalay, "Bunların çok yanlış yorumlandığını, o kararla veya imzalarla diğer konuların hiçbir irtibatının olmadığını arkadaşlarımız açıkladılar" ifadesini kullandı.

AK Parti iktidarının her kesim için demokratikleşmenin arttığı, çalışma ortamlarının rahatladığı bir dönem olduğuna işaret eden Atalay, bütün kesimlerin bu dönemde daha fazla faaliyet gösterdiğini, daha fazla alan kazandığını, daha özgür çalıştığını ve daha fazla imkana sahip olduğunu vurguladı. Bunun siyasi iktidarın sağladığı özgürlük ortamıyla mümkün hale geldiğini söyleyen Atalay, "Her kesim, zikrettiğiniz kesimler de bizim dünyamızın sivil toplum kuruluşları, cemaati, grubuyla vesaire... AK Parti özgürlük alanlarını genişleten, hepsinin çalışmalarını rahatlatan, pek çok çalışmalarına destek veren bir politika izlemiştir. Bugüne kadar hepsi de büyük gelişme kaydetmiş, büyük güç kazanmışlardır" değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktayı da değerlendirerek, AK Parti'nin bu konudaki kararlığı ve tutumunu herkesin bildiğini, TBMM'nin bu konuda iyi bir sınav veremediğini vurguladı. "Bu Meclis, yeni anayasayı yapamadan yeni seçime giderse millete karşı verdiği sözü de tutamamış olacak. Bütün partiler böyle. Hepimiz seçim alanında yeni anayasa dedik" yorumunda bulunan Atalay, AK Parti'nin "yeter ki yeni anayasa yapılsın" düşüncesiyle her esnekliği gösterdiğini, tavizkar davrandığını kaydetti.

Atalay, CHP ve MHP'nin mevcut anayasanın ve statükonun değişmesini istemediklerini dile getirerek, "Gelen tekliflere baktığınızda bunu görüyorsunuz. BDP'nin de kendine has, diğerlerinin de katılamayacağı, uç teklifleri var. Bu komisyonun ittifakla karar alması mümkün değil" dedi.

-"Genel seçimin altına düşmeyeceğiz"-

Yerel seçimin, ardından gelecek cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim dikkate alındığında ayrı bir önemi olduğunu belirten Atalay, "Bunun üçü peş peşe. Psikolojik ve tabii matematiksel olarak da üç seçim birbirinin etkisindedir. Buna biraz bütün olarak bakmak lazım. Yerel seçimin kendine has dinamikleri, etkenleri vardır. Yerel şartlar, adaylar farklılık oluşturabilir ama yine de oranlar önemli. Her parti, hele de biz en yüksek oyu almak için en isabetli adayları arıyoruz" ifadesini kullandı.

Atalay, AK Parti'nin yerel seçimdeki hedefinin ne olduğu yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Partinin hedefi, en azından genel seçimin altına düşmemektir. Kamuoyu yoklamalarında, şu anda bizim yüzde 51-52 gibi bir desteğimiz var. Bu iyi bir destek. Bir seçimden sonra iktidarsınız ve halen bu kadar yüksek bir oranı korumanız çok önemli. Dolayısıyla yerel seçimde de bu görüntüleri yakalamak istiyoruz.

Biz bu yerel seçimde inşallah, şu andaki araştırmalar da onu gösteriyor, yerel ve genel seçim gibi ikili sorularla da götürüyoruz bu kamuoyu yoklamalarını, genel seçimin altına düşmeyeceğiz gibi bir görüntü alıyorum."

"Diyarbakır Buluşması" ve çözüm sürecinin AK Parti'nin elini kuvvetlendirdiğini anlatan Atalay, şöyle devam etti:

"Bu seçimde biz Güneydoğu'da, AK Parti olarak genel seçime göre daha da avantajlı olabiliriz diye düşünüyorum. Genelde seçimde, bölge olarak yine en yüksek oy bizim. Zaten orada biz ve BDP var. Öbür partiler zaten fazla yok o bölgede. Yine beraber yarışacağız, öyle görünüyor. Başka partiler orada görünmüyor. Çok çetin bir seçim ortamı geçecek. Biz hem iyi adaylar göstereceğiz hem de çok çalışacağız. Teşkilatlar, parti, genel merkez olarak bölgeye özel bir ağırlık vereceğiz. Köylere, evlere kadar ulaşacağız. Güneydoğu ile ilgili büyük bir kararlılık içindeyiz. Her birimiz, belki Güneydoğu'daki illeri de paylaşacağız."

Bedelli askerlik konusunda herhangi bir çalışma olup olmadığı sorusuna da Atalay, "Bu konuda ilgili arkadaşların açıklamalarını esas almak lazım. Benim de kabine üyesi olarak bildiğim, gündemimizde ve önümüzde böyle bir konu yok şu anda" yanıtını verdi.

-Cumhurbaşkanı seçimi-

Daha önce cumhurbaşkanının TBMM tarafından seçildiğini, krizler yaşandığını, "olmadık kişiler üzerinde uzlaşıldığını" söyleyen Atalay, artık farklı bir döneme geçildiğini, cumhurbaşkanını halkın seçeceğini, milletin seçtiği ismin başlarının üstünde yeri olduğunu belirtti.

Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanını milletin seçmediği dönemlerde, biraz da statükocuların, millet iradesinin dışında tutum içinde olanların biraz odak noktası olmuştur Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamı. Şimdi millet seçeceği için artık o sorunlar da kalmayacak. Biz milletin seçeceğinin çok isabetli olduğu inancındayız. Ben bu defa bir kriz olacağına hiç inanmıyorum. Adaylar çıkacak, milletimiz de seçecek. Neresinde kriz olacak bunun? Bizim adaylarımızı kastediyorsanız bizde kriz olmaz. AK Parti, biz bu işleri çok iyi hesap ederiz. Zamanı gelince en uygun kararları alırız. En olmaz dönemlerde nice çözümler bulduk. Bizdeki o fedakarlık, dostluk, herkesin birbiri için fedakarlıkta bulunması müthiş bir şeydir. Bizde adaylık sorun olmaz."

Atalay, bir başka soruyu yanıtlarken de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da yakından tanıdığını ve birbirleriyle olan ilişkilerini çok iyi bildiğini söyledi. Atalay, "Gerginlikti, pürüzdü o tür şeyler burada hiç yer almaz. Bizlerin geneli için de bu söz konusu. Bizim partide bu manada bir sorun yaşanmaz. Bunun garantisini ben vereyim. Hiç kimse heveslenmesin" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin zamanı gelindiğinde görüşülüp istişare edileceğini belirten Atalay, şu anda önceliklerinin yerel seçim olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin yerel seçime yönelik kapsamlı bir çalışma yaptığını ve iddialı olduğunu ifade eden Atalay, yerel motiflerin ve hayata geçirilen hizmetlerin yer aldığı kampanyaların hazırlandığını söyledi.

-"Üç dönemde esneme olmaz"-

Atalay, AK Parti tüzüğündeki üç dönem kuralına ilişkin bir esneme ya da değişikliğin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine ise "Esneme olmaz. Orada bir kararlılık görüyorum ben" yorumunda bulundu.

Kendisinin de üçüncü dönemi olduğunu, artık milletvekili adayı olmayacağını hatırlatan Atalay, "Allah ömür verdiği kadar partimiz için çalışacağım. Bu hizmetin içinde yer almayı kendim için büyük bir nasip olarak görüyorum. Bundan sonra da burada yer alacağım. Nerede ne yapabilirsem, bu hareketin içinde olacağım. Kendim için hedefim bu" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement