Başbakan Yardımcısı Atalay: İnsanoğlunun Vicdanı Artık Bunu Kabul Etmiyor - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Atalay: İnsanoğlunun Vicdanı Artık Bunu Kabul Etmiyor

Başbakan Yardımcısı Atalay: İnsanoğlunun Vicdanı Artık Bunu Kabul Etmiyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "bu kadar zulüm açık olursak insanoğlunun vicdanı artık bunu kabul etmiyor" sözleri ile eleştirdi.

06.08.2014 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "bu kadar zulüm açık olursak insanoğlunun vicdanı artık bunu kabul etmiyor" sözleri ile eleştirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, Irak'taki Türkmenlere ve Gazze'deki Filistinlilere gıda malzemesi yüklü iki tır gönderdi. Yardımlar TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin önünde düzenlenen törenin ardından yola çıktı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, TOBB'un bu dönemde farklı bir duyarlılık sergilediğini söyledi. Türkiye'nin bölgede güvenli bir liman olduğunu ifade eden Atalay, " Çevremizde sorunlar yaşanıyor ve bu sorunların içinde zorluk çeken, sıkıntı çeken, insanlar Türkiye'ye sığınıyor bir kısmına da biz yardım ulaştırmak için çabalar sarf ediyoruz" dedi.

Daha önce Suriye, Irak ve Gazze'ye yapılan yardımları açıkladıklarını anımsatan Başbakan Yardımcısı Atalay, yardımların bir kısmı devletin bizzat kendi harcamaları, bir kısmının da STK'ların ve vatandaşların yardımları olduğunu söyledi.

Yardımları AFAD olarak koordine ettiklerini belirten Atalay, "Yardımların ihtiyaç duyulan yerlere en iyi şekilde, en fazla ihtiyaç olanlara ulaşması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. AFAD benim sorumluluğumda çalışır. Son yılarda AFAD'ta son yıllarda ciddi bir sistem çalışması yaptık. Allah vermesin ülkemiz bir deprem kuşağı ülkesi gerek afetlerde gerek bu tür yardımlarda daha organize bir çalışmayı sergiliyoruz. TİKA bizim dış yardımlarda önemli bir kuruluşumuz. Kızılay Türkiye'nin yüz akı bir yardım kuruluşudur. Oda bu yardımlarda önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu.

-"TÜRKMENLERE 92 TIR DOLUSU YARDIM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ"-

Şuana kadar Irak'ta bulunan Türkmenlere 92 Tır dolusu yardım malzemesi gönderildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Burada gıda var, çadır var, battaniye var, diğer hijyen malzemeleri yani akla gelecek bütün ihtiyaç malzemeleri. Şimdi oraya bir kamp kuruyoruz. Bir heyetimiz K. Irak'tadır. Kampı aslında Sincar'da kuracaktık Türkmen kardeşlerimizi Talefer'den oraya daha çok gitmişlerdi ama Sincar da şu an d riskli bölge. Dün kararı verildi Duhok'a 20 bin kişilik sadece Türkmenleri olacağı bir kamp kuruyoruz. Bütün ihtiyaçları biz karşılayacağız. Türkmen kardeşlerimize teslim edeceğiz. Şuanda Türkmenlerle ilgili bütün oralardaki temsilciler gıdalar gittiğinde, paketler gittiğinde, kimlerin organizasyonu ile dağıtılacak bunların hepsi isimlerin var.

-"İNSANOĞLUNUN VİCDANI ARTIK BUNU KABUL ETMİYOR"-

Gazze'de çatışmalar sürdüğü esnada yardım ulaştırmakta zorlandık. Çünkü Gazze ve Filistin'e bütün kapılar kapatıldı, ceza evi gibi orası. Orada sadece Refah kapısı açıktı, yeni Mısır yönetimi orayı da kapattı. Biz bu ateşkes görüşmelerinde daima bir şart olarak Gazze'ye ambargonun kalkmasını da şart koştuk, ya bir limandan yada karadan yardımların ulaşması için. BM'nin Filistin'e yardım ulaştırma komitesi var onlar devrede. Oraya yaklaşık 1,5 milyon dolarlık gıda yardımını ulaştırdık. Kızılay ve TİKA çeşitli yolları kullanarak ulaştırdı. Şuanda BM'nin örgütü birimince yürütülüyor. 15 bin ton un ve değiş gıda malzemesinin oraya sevkiyatı ile arkadaşlarımız ilgileniyor. Gazze'de Filistin'de bu Ramazan ayı boyunca ve bu Bayram günlerinde zulmü dünya çok açık gördü. Batı dünyasında değişik ülkelerde şuanda İsrail ve İsrail'e yardım eden ülkelere tepkiler yağdı. Bu kadar zulüm açık olursa insanoğlunun vicdanı artık bunu kabul etmiyor. O cinayetler, o devlet terörü dünyanın her tarafından vicdanlı insanlar tarafından lanetleniyor.

-"TÜRKİYE YARDIMLARDA 3. SIRADA"-

Biz Türkiye olarak nerede bir yardım ihtiyacı varsa, nerede bir mazlum varsa, onun yanındayız hep öyle yaptık. Türkiye bu konuda özel bir konuma sahip. Dış yardımlar olarak, insani yardımlar olarak şuanda dünyada üçüncü sıradayız. Birinci sırada ABD, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye. Somali'den Myanmar'a, dünyanın neresinde olursa olsun bir deprem, bir felaket bir zulüm olursa Türkiye orada oluyor. Bu bizim milletimizin bir hasletidir. Sadece devlet değil STK'larımızda ne kadar duyarlı davranıyor. Bizim milletimizin temel özelliğidir bu.

-"TÜRKİYE' 1 MİLYON 100 BİN SURİYELİ VAR"-

Bazı haberle de çıktı. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin civarında Suriyeli sığınmacı var. Bunların 220 bini kamplarımızda kalıyor. Bizim 22 kampımız var. Bunların bir kısmı çadır kent bir kısmı konteyner kent ve dünyadaki en standartlardaki kamplardır. Yaklaşık 800-900 bin civarında şehirlerimizde yaşayan Suriyeli sığınmacılar var. Onların ihtiyaçları için gerek yerel yönetimlerimiz, valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz ve STK'larımız çok çaba sarf ediyor. Sağlık ve eğitim gibi hizmetlerini devlet olarak biz koordine ediyoruz. Bazı yerlerde istemediğimiz birbirini tahrik ede tatsız olaylarda yaşamıyor değiliz. Bunların hepsinin farkındayız. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimize, insanı yardımlarda cömert olalım. Onlara iyi davranalım onlar misafirlerdir.

-" HİÇ KİMSE DİLENCİLİK YAPAR DURUMA DÜŞMESİN"-

Şu anda kamplarımızda 30 bin kişilik boş kapasitemiz var. Hiç kimse zor durumda olmasın. Hiç kimse dilencilik yapar duruma düşmesin. Biz onların ihtiyaçlarını karşılarız bu çağrım bu manadadır. Yoksa biz bütün Suriyeli kardeşlerimizin her yerde hizmetindeyiz. İnşallah kendi ülkelerinde huzur ve sükûnete kavuşup oraya geri dönene kadar onlara biz elimizden gelen ev sahipliğini yapacağız. Suriyeli Türkmenlerle ilgili 3 ayrı kampımız var."

Irak'taki Türkmenler ve Gazze'deki Filistinliler için hazırlanan yardım tırları, içlerinde zeytin, yağ, tahin helvası, un, şeker, pirinç, makarna ve konserve bulunan iki bin gıda kolisi taşıyor. Türkmenler için hazırlanan gıda kolileri, Başbakanlık AFAD'ın Şırnak'ın Silopi ilçesinde, sınırın sıfır noktasında kurduğu İnsani Yardım Dağıtım Merkezi'nde yardıma muhtaç insanlara dağıtılacak. Gazze için hazırlanan gıda kolileri ise Ankara, Esenboğa havalimanından kalkacak kargo uçağı ile Filistinlilere ulaştırılacak. Türkiye, Irak'ta iç karışıklıkların başladığı ilk günden bu yana Irak'ta Türkmenlere Başbakanlık AFAD koordinasyonu altında Irak'a 92 tır insani yardım malzemesi gönderdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Atalay: İnsanoğlunun Vicdanı Artık Bunu Kabul Etmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement