Başbakan Yardımcısı Babacan: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Babacan: (1)

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali disiplini bozmayacak, sürdürülebilir ve yapısal olarak büyümeye destek verecek tedbirler alacaklarını bildirdi.

13.03.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali disiplini bozmayacak, sürdürülebilir ve yapısal olarak büyümeye destek verecek tedbirler alacaklarını bildirdi.

Babacan, NTV ve CNBC-e ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dolar kurunun enflasyon üzerine etkilerini dikkate alarak enflasyon tahminlerinde revizyona gerek olup olmadığına ilişkin soru üzerine Babacan, bunun, kurun şu andaki seviyelerinde ne kadar kalacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Babacan, kurun enflasyona etkisine ilişkin, "Sepet buralarda kalırsa o zaman Merkez Bankasının enflasyonla ilgili tahminlerini tekrar gözden geçirmesi gerekir. Ama Türk Lirasında tekrar bir değerlenme söz konusu olursa o zaman Merkez Bankasının en son açıkladığı enflasyon raporundaki tahminler geçerli olabilir" diye konuştu.

Dolar kurunun yönünün bilinmesinin çok zor olduğunu dile getiren Babacan, Merkez Bankasına kulak vermekte yarar gördüğünü söyledi.

Babacan, dünyada likiditenin bol olduğu bir dönemin yaşandığını ifade ederek, Avrupa Merkez Bankasının sürekli yeni likidite sağladığına dikkati çekti. Güvenin ve makul getirilerin olduğu ülkelerin böyle dönemlerde sermaye cezbetmekle ilgili sorunu bulunmadığını belirten Babacan, bu dönemde ülkenin risk primini yönetebilmenin önemine işaret etti.

Babacan, risk primlerinin makul boyutlarda götürülmesi halinde Türkiye'nin finansmanla ilgili sorunu olmayacağını ifade ederek, "Ama bir belirsizlik bir yönsüzlük de kuşkusuz sermayeyi de ürkütebilir" dedi. Bunun için de üçlü sac ayağının, kamu maliyesi, yapısal reformlar ve para politikalarında güveni sağlam tutmak gerektiğini anlatan Babacan, "Para politikalarında öngörülebilirlikte Merkez Bankasının iyi iletişim yapması ve mümkün olduğunca sadece Merkez Bankası'nın bu para politikası iletişimini yapması... İletişim, uyum ve uygulama sağlanırsa güven güçlenir, risk pirimi azalır ve Türkiye yine cazip bir ülke olmaya devam eder" diye konuştu.

-Cari açıkta yüzde 4'e doğru iniş

Babacan, bir başka soruyu yanıtlarken petrol fiyatlarının cari açık üzerinde etkisi olduğunu ancak cari açıkta yüzde 8'den yüzde 5,6'ya düşüşün makro ihtiyati tedbirlerle gerçekleştiğini, yüzde 5,6 seviyesinden yüzde 4'e doğru inişte de petrol fiyatının katkısı olduğunu belirtti.

Babacan, petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa yüzde 4 civarında bir cari açığa yıl sonunda ulaşılacağını tahmin ettiklerini ifade ederek, ocakta bunun ilk sinyallerinin geldiğini söyledi.  "Sadece düşük petrol fiyatlarına sırtımızı dayayıp rahatlamamız mümkün değil" diyen Babacan, petrol fiyatları düştü diye herhangi bir politikada gevşemeye, rehavete asla izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

-"Büyümemizin asıl belirleyicisi Avrupa'daki iç pazar olacak"

Babacan, ihracat ve ithalat istatistiklerinin dolar bazında hesaplandığına işaret ederek, avro ile yapılan ihracatları da dolar cinsinden kamuoyuna açıkladıklarını hatırlattı.

Avronun dolar karşısında değer kaybetmesi ve ihracatın dolar cinsinden hesap edilmesi durumunda ihracatta düşüş göründüğüne dikkati çeken babacan, gerçek anlamda performans ölçebilmek için avro cinsinden yapılan ihracatların avro olarak mukayese edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yılbaşında büyümeyi yüzde 4 olarak öngördüklerini anlatan Babacan, "Eğer Avrupa'da toparlanma olursa ihracatımız iyi giderse yüzde 4'e ulaşırız. Avrupa'daki bu zayıf tablo devam ederse ve kötüleşirse yüzde 4'lük bu yılki büyüme hedefimiz de biraz riske girebilir. Bu yılki büyümemizin asıl belirleyicisi Avrupa'daki iç pazar olacak" şeklinde konuştu.

Hiçbir zaman suni büyüme istemediklerini vurgulayan Babacan, sürdürülebilir bir büyüme olması gerektiğini söyledi.

Babacan, üzerinde çalıştıkları bir paketin bulunduğuna dikkati çekerek, "Bununla imalat sanayiyi desteklemek için, istihdamı desteklemek için ve şirketlerin sermaye yapısını güçlendirmek için epeyce çalıştık. Bu tedbirlerin en son rotüşlarını yapıyoruz. İş dünyasından görüşler aldık. İş dünyası ne istiyor onları dinledik. Bunları da dikkate alarak mali disiplini bozmayacak, sürdürülebilir ve yapısal olarak büyümeye destek verecek tedbirleri alacağız" ifadesini kullandı.

Çalışmaların Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun paketi açıklayacağını ifade eden Babacan, paketin oldukça geniş bir alanı kapsadığını kaydetti.

Babacan, imar uygulamalarına ilişkin yapılacak yasal düzenlemelerin sorulması üzerine de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk taslağı kamuoyu ile paylaştığını, daha sonra bu düzenlemelerle ilgili sektörden görüş aldıklarını belirtti.

Taslağı ilgili kişilerle oturarak son şeklini verdikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edeceklerini dile getiren Babacan, şöyle devam etti:

"Bu yıl Meclisin takvimi içerisinde yasalaşır mı onu bilmiyorum. Çünkü nisan başında Meclis kapanacak. Adaylar açıklandıktan sonra Meclisin çalışması çok zorlaşıyor. Çünkü milletvekili adayı olan herkes seçim bölgelerine giderek çalışmak istiyor. Ankara'da pek durmak istemiyor milletvekili arkadaşlar haklı olarak. Sadece bizim partimizin milletvekilleri değil, muhalefette de aynı hissiyat oluyor. Dolayısıyla o tarihe kadar çok çok acil bazı yasal düzenlemelerimiz var. Bu iş dünyası ile ilgili aile nüfus güçlendirme ile ilgili acil düzenlemeler var, yetişir mi göreceğiz. Ama Meclise sevk etmek istiyoruz. Biliyorsunuz eskisi gibi kadük kalma kavramı yok. Seçimden sonra yeni kurulacak hükümet meclise bir yazıyla 'Bu yasalara ben devam etmek istiyorum' dediği anda kadük olmuyor, devam ediyor. Bizde zaten süreklilik var. Bu süreklilik içerisinde bunların hepsi gerçekleşir diye tahmin ediyorum."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Babacan: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı
    14:34 Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen 'Meyveciliğin Geliştirilmesi' projesi kapsamında çiftçilere ücretsiz meyve fidanı dağıtıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, projenin amacının çiftçilere ekonomik getirisi yüksek ürünler yetiştirmelerine destek olmak olduğunu belirtti ve tarımsal potansiyeli en verimli şekilde kullanma kararlılıklarını vurguladı.

  • AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi
    14:33 AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi

    Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ), Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kemer, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa'yı kapsayan bölgede enerji altyapısını güçlendirmek için yatırımlar yaptı. AEDAŞ, 128 yeni trafo merkezi kurarak enerji altyapısını güçlendirdi ve aydınlatma direkleri ile armatürleri yeniledi. Ayrıca şebeke tesisleri ve kapasite artışı için çalışmalar yapıldı. AEDAŞ, ilçelerde enerji arzını sağlamak için orta gerilim fider tesis çalışmalarına başladı ve yeraltı kablolu şebekelerin bir kısmını tamamladı. Gelecek yıllar için de planlamalar yapıldı.

  • Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı
    14:32 Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı

    Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, bir enerji üretim şirketi tarafından Kütahya İl Özel İdaresi araç parkına hibe edilecek olan 8 kamyonun ilk partisini oluşturan 4 adedinin teslim alındığını açıkladı. İkinci parti kamyonların ise Nisan ayı içerisinde araç parkına dahil olacağı belirtildi.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi
    14:27 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da devam eden metro projeleri hakkında bilgi vererek, İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, bu yıl sadece 4 metro açılışı gerçekleştirdiklerini ve önümüzdeki yıllarda da İstanbul'a 600 kilometre daha yeni metro yapacaklarını söyledi.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi
    14:22 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi

    Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasında bulunan Şerafettin Elçi Havalimanı, 2024 Şubat ayında 29 bin 933 yolcuya hizmet verdi. İç hat yolcu trafiği, Şubat ayında 29 bin 933 olarak kaydedildi. Ayrıca, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 506'ya ulaştı ve taşınan yük miktarı 309 ton oldu. Ocak-Şubat döneminde ise havalimanında toplamda 58 bin 852 yolcu, 878 uçak ve 605 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
    14:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Akdeniz Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilecek ve Antalya'nın çevre, ekoloji ve gastronomi alanlarındaki potansiyeli değerlendirilecek.

  • Erdoğan: Valizler dolusu dolarlar, avrolar sayılamıyor
    14:13 Erdoğan: Valizler dolusu dolarlar, avrolar sayılamıyor

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, valizler ve çantalar dolusu dolar ve avroların kaynağının izah edilemez olduğunu belirtti. Erdoğan, bu paraların sayma görüntülerinin bile kimse tarafından açıklanamadığını ifade etti.

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    14:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'daki mitingde emeklileri ilgilendiren bir açıklamada bulunarak "Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız." dedi. Erdoğan ayrıca muhalefete de tepki göstererek CHP'nin çeşitli şehirlerde DEM Parti ile karanlık ittifaklar kurduğunu belirtti.


Advertisement