Babacan, Başbakan'ın Faiz Çıkışı İçin Ne Dedi? - Son Dakika
Ekonomi

Babacan, Başbakan'ın Faiz Çıkışı İçin Ne Dedi?

Babacan, Başbakan\'ın Faiz Çıkışı İçin Ne Dedi?

Başbakan Yardımcısı Babacan, seçim sonrasında piyasalarda olumlu bir ortam olduğuna dikkat çekerek son kararı Merkez Bankası'nın vereceğini söyledi.

04.04.2014 13:48  Güncelleme: 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Son bir haftadır piyasadaki gerçekleşmelere baktığımızda gerçekten olumlu bir ortam var. Türkiye ile ilgili yorumlara baktığımızda para politikası konusunda bir gevşeme beklentisi var. Dolayısıyla Merkez Bankamız bütün bu yorumları izleyecek ve nihai karar aşamasında kendi kararını verecek" dedi.

Habertürk ve Bloomberg HT televizyonlarının ortak yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2013 yılının tümüne bakıldığında zor bir dönemden geçtiğini söyledi. 

Ülkenin seçim havasına oldukça erken girdiğini kaydeden Babacan, geçen yılın aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed), para politikasında çok köklü bir değişikliğe gideceğini açıkladığı ve bunu uygulamaya başladığı bir yıl olduğunu dile getirdi. 

EKONOMİNİN 2013 PERFORMANSI İYİ

AB'deki genel ekonomik tablonun 2013 yılı boyunca genel olarak iyi seyretmediğini, Gezi olaylarının yaşandığını, Suriye'de iç savaşın devam ettiğini ve Irak'ta istikrarsız bir dönemin yaşandığını anlatan Babacan, "Sonuçta geçen yılı biz yüzde 4'lük bir büyüme ile kapattık. 2013 yılının muhasebesini yapacak olursak bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi gayet iyi bir performans gösterdi" diye konuştu.

SEÇİMLERDEN İSTİKRAR ÇIKTI

17 Aralık sürecinin çok kritik bir süreç olduğuna işaret eden Babacan, 30 Mart seçimlerinin Türk halkının sağduyusu ile AK Parti için gayet olumlu sonuçlandığını söyledi. 

Türkiye'nin ekonomisi açısından istikrarın çok önemli olduğunu kaydeden Babacan, 17 Aralık sürecinde "Türkiye'nin kontrolsüz bir ortama sürüklenip sürüklenmeyeceğinin sorgulandığını" belirtti. 

"Ama seçim sonuçları ortaya çıkınca, hükümetimizin arkasındaki halk desteği teyit edilince zaten piyasalardaki tepkiyi de olumlu bir şekilde gördük" değerlendirmesinde bulunan Babacan, seçim sonuçlarını "Türkiye'nin istikrarı açısından bir zafer" olarak nitelendirdi.

"BİR HAFTADIR PİYASALAR OLUMLU"

Bir haftadır piyasalardaki hava olumlu" Merkez Bankası'nın 28 Ocak'taki faiz artırım kararının geç alındığı yorumlarına katılıp katılmadığının sorulması üzerine Babacan, o dönemde bankanın olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdiğini ve arkasından olağanüstü toplandığını hatırlattı. 

Söz konusu iki toplantı arasında dünyada çok önemli gelişmelerin olduğunun altını çizen Babacan,   Arjantin başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler üzerinde ciddi piyasa baskısı oluştuğunu kaydetti. PPK'nın bütün gelişmeleri yakından izlediğini ve önerileri dinlediğini anlatan Babacan, buna karşın kurulun karar aşamasında o gün için doğru karar ne ise onu aldığına işaret etti. 

"PİYASALAR OLUMLU AMA SON KARAR MERKEZ'İN"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "PPK'nın tekrar olağanüstü toplanıp faizleri indirmesinin faydalı olacağına" ilişkin değerlendirmelerinin aktarılması üzerine Babacan, "Son bir haftadır piyasadaki gerçekleşmelere baktığımızda gerçekten olumlu bir ortam var. Türkiye ile ilgili yorumlara baktığımızda para politikası konusunda bir gevşeme beklentisi var. Dolayısıyla Merkez Bankamız bütün bu yorumları izleyecek ve nihai karar aşamasında kendi kararını verecek" diye konuştu. 

Sıkı para politikasının iç tüketimde soğumaya neden olacağına ilişkin yorumlar hatırlatılarak, "Enflasyon mu, büyüme mi? gibi bir derdimiz oluşmaya başladı mı?" sorusu üzerine Babacan, Türkiye'deki enflasyon gelişmelerine bakıldığında arz kaynaklı bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. 

KURDAKİ ARTIŞ ENFLASYONU GETİRDİ

Geçen sene kurda yaşanan artışın enflasyon üzerinde etkide bulunduğunu belirten Babacan, kurdaki artışın enflasyona geçişkenliğinin zaman aldığını dile getirdi. Geçişkenlik sürecinin henüz tamamlanmadığını kaydeden Babacan, "Dolayısıyla kurun etkisinin bir süre daha devam edeceğini beklememiz gerekiyor" ifadesini kullandı. 

Bugün için talep taraflı enflasyon riskinin çok fazla görünmediğine işaret eden Babacan, Merkez Bankası ile ilgili fazla konuşmayı tercih etmediğini, bu durumun "bankanın kararları üzerinde etki oluşturuluyor gibi bir algıya neden olduğunu" belirtti. 

"PİYASALAR TÜRKİYE'DE KONTROLÜ HİSSEDİYOR"

"Sosyal medyadaki bazı uygulamaların kapatılması konusu var. Burada AB'den çok yüksek tonda eleştiriler de geldi. Hükümet bu konuda derdini mi anlatamadı yoksa zaman zaman uymak istediğimiz normlarla çatışacak mıyız?" sorusuna Babacan, şu yanıtı verdi:

"17 Aralık sürecinde kısa vadeli önceliğimiz istikrardı. Yani bu ülke başıboş, kontrolsüz bir ülke değil. Bu ülkede hükümet ve siyasi irade, güçlü bir irade var. Türkiye'de biz mevcut yargı sistemini kötüye kullanacak adeta bir savcı, bir hakim ve 5 polisle istediğiniz her türlü operasyonu yapabileceğiniz bir ülke olmadığını ispat etmemiz gerekiyordu. Bunu hızla yerine getirmemiz gerekiyordu. Dolayısıyla kısa vadeli önceliğimiz kontroldü. Türkiye'de bazı yapıların kendi amaçları doğrultusunda yargının verdiği bağımsızlık alanını da kullanarak operasyonlar yapmasına ve tuzaklar kurmasına biz izin veremezdik. Bir yandan bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirirken bir yandan da Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti özelliğini de korumamız gerekiyordu. Hızlı bir hakimiyet kurma ile orta uzun vadede hukuk devleti olma arasındaki dengeyi kurmak için azami çabayı gösterdik. Sonuca baktığınızda şu anda Türkiye'de oldukça kontrollü bir tablo var. Piyasalar da bunu teyit etmiş durumda."

"PEYNİR EKMEK NE İSE, HUKUK DA O"

Babacan, Türkiye'nin hukuk devleti olma arzusunun devam ettiğini belirterek, "Türkiye için peynir ekmek neyse hukuk o. Türkiye gıdasını oradan alacak. Büyümek istiyorsak buradan büyüyeceğiz" dedi.

Yolsuzlukla mücadelede taviz verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Babacan, "Yolsuzlukların hiçbirisinin üstünün kapatılmaması gerekiyor. Bir yanlışlık içerisinde olan varsa er ya da geç mutlaka cezasını çekmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Şeffaflık açısından Türkiye'nin 2002'den bu yana önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Babacan, "Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yaptığı araştırmalara göre, Türkiye 2002 yılında 102 ülkede 65. olurken, 2012'de 177 ülkede 53. olmuşuz. Demek ki bir ilerleme var. Daha yukarı doğru çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

"2018'E KADAR YOL HARİTAMIZ VAR"

10. Kalkınma Planı'na da değinen Babacan, söz konusu planın detaylı ve güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Bu planda, ilk kez 25 öncelikli dönüşüm programına yer verdiklerini anlatan Babacan, "Bunun için bir eylem planı hazırlıyoruz. 2016 için gündemimiz bu, 2017 için şunlara yoğunlaşacağız diye bir takvim oluşturuyoruz şu anda. En fazla 1 aya kadar bu takvimi açıklamayı düşünüyoruz. Ne yapacağımızı iyi biliyoruz. 2018'e kadar yol haritamız var, yapılacaklar belli" ifadelerini kullandı. Ekonomideki fırsat eşitliğinin ve rekabetin önemine de değinen Babacan, yoğun rekabet ortamında vatandaşların daha kaliteli ürünlere daha uygun fiyata sahip olabileceklerini söyledi. 

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Babacan, Başbakan'ın Faiz Çıkışı İçin Ne Dedi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement