Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dijital Türkiye Projesi ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının tek bir kurum şeklinde çalışmasını sağlayacak bir entegrasyon yapısı oluşturacaklarını bildirdi.

13.04.2016 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dijital Türkiye Projesi ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının tek bir kurum şeklinde çalışmasını sağlayacak bir entegrasyon yapısı oluşturacaklarını bildirdi.

Elvan, A Haber televizyonundaki canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Kilis ziyaretine ilişkin soruya karşılık Elvan, son günlerde sınıra yakın alanlarda çatışma yaşandığını ve zaman zaman Türkiye sınırları içerisine roketlerin düştüğünü söyledi.

Elvan, şunları kaydetti:

"Angajman kuralları çerçevesinde her türlü cevap karşı tarafa veriliyor. Özellikle DAEŞ terör örgütünün muhaliflere yönelik çatışmalarından kaynaklanan bir durum. Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanımız, MİT Müsteşarımız oradalar. Bizim ülkemizin ulusal güvenliği son derece önemli. Orada genel hatlarıyla bir etüt, neler yapılıyor, gözlem amaçlı bir ziyaret. Dolayısıyla ulusal güvenliğimizi tehdit edici herhangi bir unsur olursa gerekeni de yapacağımızı daha önce ifade ettik. Bununla ilgili her türlü tedbiri aldık, alıyoruz, almaya da devam edeceğiz bundan sonraki süreçte."

Kanal İstanbul'un inşasının ne zaman başlayacağı ve güzergahının sorulması üzerine Elvan, güzergah konusunda bilgi vermedi. Kanal İstanbul'un altyapısına yönelik hazırlıkların devam ettiğini anlatan Elvan, TBMM'deki düzenlemeyle Kanal İstanbul'un geçeceği alanı içeren bir kamulaştırma yetkisinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini anımsattı. Elvan, "Yavaş yavaş Kanal İstanbul'un yasal altyapısının oluşturulmasına başlandı. Ulaştırma Bakanlığımız çok yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor." diye konuştu.

"Sondaj çalışmalarına başlanacak"

Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3 katlı tünele ilişkin soruyu yanıtlarken "İhale çalışmalarını Bakanlığımız tamamladı. Mayıs ayı içerisinde bunun ihalesi tamamlanacak. Hem denizde hem de karada sondaj çalışmalarına başlanacak." ifadelerini kullandı.

Vaatler ve reformlara ilişkin bir soruya karşılık Elvan, vaatlerin tamamının 3 ay içerisinde gerçekleştirildiğini anlattı. 3 aylık reformların ise yüzde 70'inin gerçekleştirildiğini bildiren Elvan, şöyle devam etti:

"Hedefimiz yüzde 100'ünü gerçekleştirmekti. 6 düzenlememizi maalesef biraz ötelemek zorunda kaldık. Temel nedeni de vize muafiyeti çerçevesinde yapmamız gereken düzenlemeler... 1 Mayıs'a kadar bizim hedefimiz, vize muafiyeti çerçevesinde düzenlenmesi, yapılması gereken yasa tasarılarının tamamını bitirmek. O nedenle bir aksama demeyelim de, 6 aylıkların 3 aylığa bir anlamda bir geçişi söz konusu oldu. Bazı 3 aylıkları da 6 aylığa almak zorunda kaldık. 6 aylık ve 1 yıllık program içerisinde yer alan aşağı yukarı 15 eylemimizi de bu 3 aylık süre içerisinde gerçekleştirdik."

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun çalışmalarına ilişkin bilgi veren Elvan, "Bu hafta sonu biz inşallah iki gün tüm bakanlarımızla bir araya geleceğiz. Yine sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarıyla bir araya geleceğiz ve nihai şeklini vereceğiz. TBMM'ye bir paket olarak Yatırım Ortamının İyileştirilmesine Yönelik Yasa Tasarımızı sunacağız" diye konuştu.

Lütfi Elvan, karar alma süreçlerini kısaltan düzenlemenin iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edilebileceğini söyledi.

"Hepimizin ortak arzusu faizlerin düşük seviyelerde olması"

Başbakan Yardımcısı Elvan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararnamesinin imzalandığının hatırlatılması ve "Yeni Başkan ve yeni yönetimden beklentiniz belli ama hangi vadede, ne bekliyorsunuz?" sorusunun yöneltilmesi üzerine şöyle konuştu:

"Hepimizin ortak arzusu, ortak temennisi faizlerin düşük seviyelerde olması ve faizlerin daha da aşağı çekilmesi. Bizler ve özellikle yatırımcılarımız açısından son derece önemli. Yatırımların ve üretimin artması açısından da gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu. Yeni atanan Başkanımıza, Murat Bey'e baktığımızda ise son derece deneyimli, bu konuda birikimi, bankacılık deneyimi olan, Merkez Bankasında Başkan Yardımcılığı yapmış, o alanda da deneyimi olan, gerçekten ülke ekonomimize ciddi katkılar sağlayacak olan bir Başkan. Kendisini kutluyoruz, tebrik ediyoruz ve başarılar diliyoruz."

Lütfi Elvan, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin de bu konuda önemli aşama kat edildiğini, son aşamaya gelindiğini ancak içeriğine ilişkin bilgi vermek istemediğini söyledi. Düzenlemenin haziran ayından önce TBMM'ye sevk edileceğini belirten Elvan, "(Biraz sabır), diyorum. Önümüzdeki günlerde inşallah net bir yanıt alacaksınız. Haziran ayına gelmeden inşallah Meclise sevk edeceğiz" dedi.

Taşeron işçilerin istihdamına ilişkin soru üzerine Elvan, bu konunun da haziran ayından da önce sonuca ulaştırılacağını ifade etti.

"Çeyiz hesabı pazartesi başlıyor"

Çeyiz hesabı uygulamasına ilişkin soru üzerine Elvan, bu konudaki düzenlemelerin yapıldığını belirterek, "Pazartesi günü itibarıyla çeyiz hesabı uygulamasına başlıyoruz." dedi.

Katkı tutarının en fazla 5 bin lira olacağını kaydeden Elvan, bankada açılan hesabın 5 yıl ve daha uzun süreli olması halinde tutarın yüzde 20'si kadar katkı sağlanacağını dile getirdi.

Basit usulde vergilendirilen esnafa yönelik düzenlemeye ilişkin de açıklamalarda bulunan Elvan, bu esnafların 8 bin liraya kadar olan gelirlerinden vergi alınmayacağını ifade etti. Bunun 750 bin küçük esnafın ödemiş oldukları verginin yüzde 90'ının alınmayacağı anlamı taşıdığını anlatan Elvan, "Örneğin 2016 için 325 milyon liralık bir vergi geliri hedefi konmuş ancak bunun yüzde 90'ı alınmayacak. Dolayısıyla önemli bir kaynaktan da vazgeçilmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Faizsiz kredi konusuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Elvan, bu kapsamda esnafa mart ayı içinde 700 milyon liralık destek sağlandığını bildirdi. Ödenek olarak ayrılan 1,5 milyar lira bulunduğuna dikkati çeken Elvan, "Yani 700-800 milyon lira daha esnafımıza faizsiz kredi desteği vereceğiz." diye konuştu. Uygulamaya talebin çok yoğun olduğunun altını çizen Elvan, bugüne kadar 24 bin esnafa destek sağladıklarını söyledi.

Dijital Türkiye Projesi

Dijital Türkiye Projesine ilişkin soru üzerine Elvan, kamu yönetiminden sanayiye ekonomiden sağlığa kadar toplumun her alanında dijitalleşmenin sağlandığı ve vatandaşın yaşamının kolaylaştırıldığı bir projeyi hayata geçireceklerine işaret etti.

Projeyi 3 aşamalı yürütmek istediklerini dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

"İlk aşamada tüm kamu kurum ve kuruluşlarının tek bir kurum şeklinde çalışmasını sağlayacak bir entegrasyon yapısı oluşturacağız. Vatandaşlarımızın talepleri, istekleri elektronik ortamda, yine bu kamu kurum ve kuruluşları arasındaki entegrasyon sayesinde çok kolay bir şekilde vatandaşımıza bu hizmetler sunulmuş olacak. İkinci aşamada ise Ulusal Veri Santrali üzerinden hizmetlerin otomatik olarak sunumunu sağlayacak yapay zeka uygulamasına geçeceğiz. Üçüncü aşamada vatandaşlar tarafından birlikte talep edilen kamu hizmetlerinin paket halinde, tek seferde sunumunu sağlayacak düzenlemeleri yapacağız. Örneğin, vatandaş olarak tapu kayıt işlemi yaptırdınız. Bir yere taşınacaksınız, ev aldınız. Evle birlikte ne yapmanız gerekiyor? Elektriği yeni adresinize taşımanız gerekiyor. Suyu, telefonu aynı şekilde. Artık böyle bir işlemi yapma gereğini hissetmeyeceksiniz. O işlemi yaptığınız anda otomatik olarak elektriğiniz, suyunuz, telefonunuz, internetiniz... Tüm sistem otomatik olarak yeni taşınacağınız yere taşınmış olacak."

Elvan, Dijital Türkiye Projesiyle insan yaşamını kolaylaştıran, kurum kurum dolaşmadan rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebilmelerine imkan tanıyan bir mekanizma oluşturulacağının altını çizdi.

"Siber güvenliğe yönelik eylem planı haziran sonunda hazır"

Vatandaşların kimlik bilgilerinin sızdırıldığının hatırlatılması üzerine Elvan, bu konuda İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıntılı bilgi aldıklarını aktardı.

İçişleri Bakanlığından bilgi sızdırılmasının söz konusu olmadığına dikkati çeken Elvan, "Bu, tamamıyla Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ilgili partilerin almış olduğu verilerin bir şekilde birilerinin eline geçmesi ile alakalı bir hadise." dedi.

Siber güvenlikle ilgili yasal düzenleme çalışması yaptıklarını anlatan Elvan, "Bu yasal düzenlemeye paralel olarak yine siber güvenliğe yönelik bir eylem planı hazırlıyoruz. Haziran sonuna kadar bu eylemleri de tamamlamış olacağız." diye konuştu.

"Anamuhalefet lideri siyasetle uğraşmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin soru üzerine Elvan, Kılıçdaroğlu'nu anlamakta zorlandıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun siyasette başarılı olamamış ve proje üretemeyen bir lider konumunda bulunduğunu kaydeden Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kişi kalkıyor, bir anamuhalefet liderine yakışmayacak şekilde Sayın Cumhurbaşkanımıza saldırıyor, ağza alınmayacak ifadeler kullanıyor. Aile Bakanımıza yönelik kullandığı ifadeler... Gerçekten bunlar utanç verici hadiseler. Tekrar kınıyorum. Bir anamuhalefet liderinin siyasi arenaya dönmesi gerekiyor, siyasetle uğraşması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın görevleri, yetkileri belli. Cumhurbaşkanımız kendi görevini layığıyla yapıyor. Varsa bir sıkıntı, hükümet olarak biz varız ama gece gündüz Sayın Cumhurbaşkanımıza saldırıyor. Kendi başarısızlığını kapatmaya yönelik bir girişimden başka bir şey değil. Yaklaşımını kınıyorum."

Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına yönelik soru üzerine Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını hemen hemen tamamladığını söyledi. Elvan, "Yasa tasarımız nihai hale getirildi. İnşallah mutlaka hazirandan önce TBMM'ye sevk edeceğiz." dedi.

Elvan, bu proje çerçevesinde uzay araştırmalarının yanı sıra bu alanda çok sayıda bilim adamı yetiştirileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement