Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiçbir darbe, ister 12 Eylül gibi emir komuta içinde olsun ister 27 Mayıs gibi bir cuntanın eseri olarak ortaya çıksın halkın üstüne ateş açmadı.

19.07.2016 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiçbir darbe, ister 12 Eylül gibi emir komuta içinde olsun ister 27 Mayıs gibi bir cuntanın eseri olarak ortaya çıksın halkın üstüne ateş açmadı. Hiçbir darbe Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalamadı. Bu son derece aşağılık, son derece izansız, insafsız bir iştir. Onun için söylüyorum, amaçları darbeyle yönetimi ele geçirmek değil, darbeyi yapıp Türkiye'yi yıkmak." dedi.

Kurtulmuş, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe girişiminde kimlerin yer aldığı ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün, bu işin içinde olmadığına ilişkin sözlerinin inandırıcı olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, şu anda çok sayıda bilgi ve belgenin savcıların elinde olduğunu ve bunların bir kısmının gözaltına alınanların üzerinden çıktığını söyledi.

Kurtulmuş, belgelerde nelerin olduğuna dair soruya, bunlara ilişkin bilgi vermeyi doğru bulmadığı karşılığını vererek, "Adliyeye intikal etmiş Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli davasıdır, bunun üstüne bir dava ben tanımıyorum. Bu kadar önemli bir davada lütfen herkese de şu hassasiyeti bir kere daha ifade etmek istiyorum, bunun üzerinden bir magazin şeyi haline dönüştürmemek lazım." diye konuştu.

"Ne olduysa ortaya çıkacak." ifadesini kullanan Kurtulmuş, görevlendirmelerin bulunduğunu, sıkıyönetim komutanı, bakan, müsteşar olacakların belli olduğuna dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "TRT'de yayınlanacak bildirinin nasıl olacağı bile yazılmış. Kimlerin bu işlerde, hangi birimlerde görev alacakları yazılmış. Ayrıca bir de şimdi bu darbe başarılı olsaydı, birçok böyle kendisini kral gibi hisseden adam ortaya çıkabilirdi. Bir de şimdi bu süre içerisinde darbe başarısız olduğu için sessiz kalanlar olabilir. Bu çerçevede soruşturmalar devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, süreçte 9 bin 300 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını, bunların içerisinde gözaltında bulunanların, tutuklananların, serbest bırakılanların yer aldığını, bir kısmının da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını anlattı.

Bu kişilerden dosyalar halinde bilgilerin, birbirlerini suçlayanların çıkacağını belirten Kurtulmuş, "Dolayısıyla şu aşamada bu konuyla ilgili kişiler üzerinden, konular üzerinden konuşulmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Çok disiplinli bir şekilde yürütülecek bir soruşturma faslı var, yürütülen bir fasıl var. Şundan herkes emin olsun, bu işin sağında, solunda, önünde, arkasında, bir milim bu işle ilgisi olan herkes yaptığının karşılığını verecek." ifadesini kulandı.

"Cumhuriyet tarihinin en ağır suçudur"

Numan Kurtulmuş, "Hiç şüphesiz, bunların hepsi belli, uçaklar uçurulmuş, kimlerin uçurduğu belli, 'uçun' talimatını verenler belli. Belki burada masum olanlar 'Hadi gidiyoruz.', mesela bazı yerlerde 'Tatbikata gidiyoruz.' diyen erler var, onun bir haberi olmayabilir ama onlar bile gözaltına alındı. Bunların içerisinde çok detaylı bilgiler, her birisinin vereceği çok detaylı bilgiler var. Sonuçta cumhuriyet tarihinin gerçekten en ağır suçudur." dedi.

"27 Mayıs'a benziyor tespiti yapar mısınız?" şeklindeki soruyu ise Kurtulmuş, şöyle yanıtladı:

"Yapmam. Bu darbe hiçbir darbeye benzemiyor. Bütün darbeler kötüdür, adidir, aşağılıktır. Bu milletin her darbe 30 yılını çalıp götürmüştür. Eğer biz bugün kendi savaş uçağımızı yapamıyorsak, biz eğer bugün 25 bin dolarlar seviyesinde bir ülke değilsek, biz bugün hala kendi yerli otomobilimizi yapmayı konuşuyorsak, bunun bir numaralı sorumlusu darbeler geleneğidir. Eğer bu darbeler olmasaydı Türkiye çok daha ileride olurdu ama sadece şunu söyleyebilirim, bu darbe daha önceki darbelerin hiçbirine benzemiyor. 12 Eylül idam etti, 27 Mayıs başbakanı idam etti, 12 Mart'ta, 28 Şubat'ta çok ağır bedeller ödedi bu millet. 27 Nisan'da çok ağır bir siyasi kriz ortamına girdik, hiçbir darbe, ister 12 Eylül gibi emir komuta içinde olsun ister 27 Mayıs gibi bir cuntanın eseri olarak ortaya çıksın halkının üstüne ateş açmadı. Hiçbir darbe Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalamadı. Bu son derece aşağılık, son derece izansız, insafsız bir iştir. Onun için söylüyorum, amaçları darbeyle yönetimi ele geçirmek değil, darbeyi yapıp Türkiye'yi yıkmak."

Başbakan Kurtulmuş, "Tehlike bitti mi? Ne dersiniz?" sorusuna, "Tehlike, büyük oranda bu darbe tehdidi savuşturulmuştur ancak Türkçe'nin güzel bir lafı var, 'Korkulu rüya görmektense uyanık durmak evladır.' Onun için biz milletimizden özellikle bu hafta içerisinde meydanları terk etmemelerini istirham ediyoruz." karşılığını verdi.

Girişimin başarıya ulaşamamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesaretinin, siyasetin, Başbakan Binali Yıldırım'ın, hükümetin, TBMM ve medyanın sağlam duruşunun etkili olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Ama en büyük pay tankın önüne geçip, orada göğsünü siper ederek bu hain saldırıya duran insanlarındır." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, darbe girişimi sırasında insanların nasıl katledildiğine ilişkin daha birçok görüntünün ortaya çıkacağını belirterek, "208 şehit verdik. Bütün bunların hepsi ortaya çıkacak ve bunların hepsinin hesabı sorulacak, kimse bunda tereddüt etmesin." dedi.

"Hiçbir kayıp uçağımız, gemimiz, helikopterimiz yok"

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kayıpların olduğu iddialarına ilişkin bir başka soru üzerine Kurtulmuş, "Bunların hepsi dezenformasyon, şu an itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki bütün araç ve gereçler kontrol altındadır. Kuvvet komutanlarımız, her birisi kendi birimleriyle ilgili bütün alet ve teçhizatı, bütün araçları kontrol altına almışlardır. Hiçbir kayıp uçağımız, gemimiz, helikopterimiz yok." cevabını verdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında önemli bir karar açıklayacaklarını bildirdiği hatırlatılarak, "Bu önemli kararı biliyor musunuz?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Türkiye, 15 Temmuz'dan sonra eski Türkiye değil. Bunu söylerken şunu kastediyorum, artık bu örgüte karşı en ufak bir müsamahanın olması mümkün değil. Sadece bu da değil, devletin yapısı içerisinde hiçbir boşluk bırakmadan, bugün bu örgüt olur, Allah muhafaza yarın başka bir örgüt karşımıza çıkabilir. Devleti bundan sonra ele geçirmeye niyet edecek hiçbir örgütün hareket alanı bulamayacak şekilde devletin milli irade istikametinde yeniden organize edilmesi gerekir. Bunu yaparken yasalar gerekecek, belki anayasa değişiklikleri gerekecek, ayrıca bunu yaparken herkes şundan emin olsun ki bu darbenin önemli niyetlerinden birisi de hani diyorlar ya 'Türkiye'de diktatörlük var.' tam tersine bunlar Türkiye'yi bir diktatörlüğe çevirmek istiyorlar."

Özellikle yabancı medyada da "Böylece daha diktatör bir safhaya geçecek." diyenlerin bulunduğunu anımsatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Tam tersine, siz Türkiye diktatörleşsin istiyorsunuz. Biz de tam tersine bundan sonra atacağımız bütün adımları hukuk devletinin temel prensipleri çerçevesinde Türkiye'deki laik, demokratik bir sosyal hukuk devleti olma prensipleri çerçevesinde bütün bu değişiklikleri yapacağız. Hiçbir şekilde Türkiye demokrasi bakımından daha geriye gitmeyecek, çok daha ileriye gidecek. Zaten bir darbe zeminini bulabiliyor olmanız, Türkiye'de demokratik olarak daha ileriye gitmek zaruretinin olduğunu gösterir. Bunlarla ilgili hangi adımlar atılacaksa bunları atacağız ama Türkiye'yi asla demokrasi bakımından geriye götürmeyeceğiz. Tam tersine demokrasi karşıtı bütün güçleri silerek onlara hiçbir alan bırakmadan millet egemenliği. Biz hep şunu söylüyoruz, bu FETÖ'cülere de başından beri onu söylemiyor muyuz? Madem siyaset yapmak istiyorsun, gel partini kur, ne kadar oy alıyorsan o, eğer bu millet iktidara getiriyorsa başımızın üstüne. Ama gizli kapaklı, sinsice, o partinin içinde, bu partinin içinde gizlenerek 40 yıllık bir mücadele edeceksiniz, devletin imkanlarıyla devleti ele geçirmeye çalışacaksınız, yok böyle yağma. Türkiye buna müsaade etmedi. Milletimize bir kere daha şükranlarımızı ifade ediyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement