Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terör saldırılarına ilişkin, "Büyük resim şudur; binlerce parçası olan bir puzzle gibi düşünün. Dün akşamki saldırı bu parçalardan birisiydi.

11.12.2016 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terör saldırılarına ilişkin, "Büyük resim şudur; binlerce parçası olan bir puzzle gibi düşünün. Dün akşamki saldırı bu parçalardan birisiydi. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsü puzzle'ın bir parçası. Tek başına bir parçaya bakarsanız resmi göremeyebilirsiniz." dedi.

Kurtulmuş, CNN Türk'te katıldığı "Hafta sonu" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin şu anda terörle savaştığını dile getiren Kurtulmuş, "HDP halkta oy alan meşru bir parti olduğunu kanıtlamak için bu mücadelenin içinde yer almalıdır. Açıklamalarında, samimiyseler, 'Bizim bu örgütle hiçbir ilgimiz, sempatimiz, gönül bağımız yoktur.' diyebilmeleri lazım. Eğer bunu yaparlarsa hem kendilerini kurtarırlar hem de terörün kıskacından kurtulurlar hem de oy aldıkları halka bir faydaları olur." diye konuştu.

Kurtulmuş, PKK'nın sahiplerinin barışı istemediğini, Kürt halkının barış içinde yaşamasına müsaade etmediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Şöyle bir hava var. Eli kanlı bir terör örgütü, muhtemelen dün akşam şehit olan kardeşlerimizin katili bir terör örgütü. Her gün Türkiye'de onlarca insana saldırıda ve katliamlarda buluna bir terör örgütü ve bunu sözcüsü gibi olan bir siyasi parti, bu demokrasinin içerisinde kabul edilecek müsamaha gösterilecek bir durum değildir. HDP'nin bu sözcülük görüntüsünden süratla kurtulması ve tam tersi, bir şeyin sözcüsü olacaksa demokrasinin, istikrarın ve kendi halkının sözcüsü olması lazım."

"Batı'daki olumsuz Türkiye propagandası"

Türkiye'deki Kürtlere yönelik olumsuzluklar olduğu yönünde Batı'daki algıları da değerlendiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Çok aşağılık bir propagandanın mekanizmasıdır bu. Söylemek gerekirse Türkiye dünyada en çok Kürt'ün yaşadığı ülkedir. Hatta en büyük Kürt devleti bu anlamda Türkiye Cumhuriyetidir. Kaldı ki son olaylar da gösterdi ki bölgede yaşayan Kürt halkımız da gerçekten namuslu, vicdanlı, ahlaklı, bu ülkeye, bu toprağa, bu medeniyete, bu inançlara bağlı olan Kürt halkı, terör örgütüne ve yandaşlarına destek vermediğini ortaya koydu. Eğer zaten böyle bir destek olsaydı mesele başka noktalara giderdi. Batılıların çarpıttığı taraf burasıdır. Bir propaganda mekanizmasının çarpıttığı taraf burasıdır. Bu aslında büyük resmi okursa niye bunları söylediklerini... Brüksel'de bunu söyleyenlerin bunu niye söylediklerini somut olarak anlamış oluruz. Büyük resim şudur; binlerce parçası olan bir puzzle gibi düşünün. Dün akşamki saldırı bu parçalardan birisiydi. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsü puzzle'ın bir parçası. Tek başına bir parçaya bakarsanız resmi göremeyebilirsiniz. Büyük resim, ikinci Sykes-Picot'tur. 100 sene evvel sınırları bölünmüş olan bu halklarının, Osmanlı'nın asırlarda yönettiği bu coğrafyadaki halkların Türklerin, Arapların, Türkmenlerin, Kürtlerin, Farisilerin, bütün bu coğrafya halkının bölük pörçük edilmesidir. Şimdi gönüllerinin ve zihinlerinin parçalanmasıdır. İkinci sefer buraların lime lime edilmesidir."

"Etnik ve mezhepsel ayrışma"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, vatandaşlara da çağrı yaparak, kullanılan dile dikkat edilmesi uyarısında bulundu. "Kürt, Türkmen milisler, Şii milisler, Sünni milisler" gibi kavramlara vurgu yapan Kurtulmuş, "Ne konuşacaksak örgütün doğrudan adını söyleyelim. PKK, Haşd-ı Şabi, PYD, YPG diyelim. Şimdi PYD Kürt kardeşlerimizin tamamını mı temsil ediyor? Yok böyle bir şey. ya da Haşd-ı Şabi Şii kardeşlerimizin tamamını mı temsil ediyor? ya da Sünnileri DEAŞ mı temsil ediyor?" dedi.

Kullanılan etnik ve mezhepsel terminolojiye vurgu yapan Kurtulmuş, bu sebeple evinde oturan ve meselerle ilgisi olmaya Müslümanların kendi perspektifleri açısında meseleye bakma durumunda kaldığını söyledi.

Kurtulmuş, terminoloji ve onun üzerinden yürütülen algıya dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Terör saldırılarının neden Türkiye'de çok olduğu... Çok açık söyleyeyim. Ortadoğu'da İslam coğrafyasında oynanan bu ikinci Sykes-Picot'u bozacak tek ülke Türkiye'dir. Güçlü bir Türkiye'nin olmasını istemiyorlar. Terör örgütleriyle, ihanet çeteleriyle, FETÖ gibi... Türkiye'nin ayaklarına pranga vurmak istiyorlar. Çelme takmaya çalışıyorlar. Biz de bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Allah'a çok şükür milletimiz destek oluyor. Bu coğrafyada Türkiye'nin sınırları dışarısında milyonlarca insan Türkiye'ye destek veriyor. Türkiye inşallah terörü yenecek, hem kendi hem de coğrafyanın birliğini sağlayarak yoluna devam edecek."

Ortadoğu'daki sınırlar

"Türkiye'nin parçalanması belli büyük güçler için rant unsuru mudur?" sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Büyük resmi onun için görmek lazım. Suriye- Irak, Irak-Türkiye, Suriye-Türkiye sınırları... Bütün bölgede sınırları alın. Adamlar Sykes-Picot ile sınırları çizerken sanki yüz sene sonrasının gelişmelerini ön görecek, tahmin edecek şekilde çiziyorlar. Neden bizim Hakkari'nin Şırnak'ın o dağ başlarından geçen sınırları oradan çizilir? Daha aşağıdan veya daha yukarıdan çizilemez mi? 20-30 kilometre aşağıdan, ovadan, tabii sınırların olduğu yerden çizilebilirdi. Daha doğal coğrafyanın müsaade edilebileceği yerden çizilebilirdi."

Kurtulmuş, "Türkiye'nin çizilmiş olan sınırları zorlama ve Türkiye'ye dayatılmış olan sınırlar mıdır?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Sadece Türkiye değil, coğrafyamızdaki bütün sınırlar yapaydır, sunidir, masa başında cetvelle ve pergelle çizilmiş sınırlardır. Örnek, Akçakale-Tel Abyad, Nusaybin-Kamışlı, Suruç-Kobani... Aradan ya bir tren yolu ya da yol geçiyor. Aynı halk bölündü. Teyze, amca çocukları oralarda. Soğuk Savaş'ta da o kadar güzel bir tiyatro oynandı ki kilometrelerce mayın tarlaları döşendi. Aynı halkı, akrabayı, aşireti birbirinden bölen sınırlar yetmedi. O sınırların arasına bir de mayın tarlaları konuldu. Böyle baktığımız zaman bir kere daha bu coğrafyayı bölmek istiyorlar. Terörle kontrol altına almak istiyorlar. Bu son derece açık bir şeydir. Sonuç olarak Irak pratik olarak 3'e bölündü. En azından şu an 3 bölge olduğu görülüyor. Suriye, şu anda 33-53 parça belki. Kasaba kasaba, köy köy bölündü."

Terör örgütü ASALA ve PKK'ya verilen desteği anımsatan Kurtulmuş, bunların araç olarak kullanıldığını söyledi.

Kurtulmuş, kritik noktanın millet olarak tek vücut olarak durulması olduğunu dile getirerek, "Dünya görüşü farklılıklarımız olur. Milli meselelerde, terör gibi eğer biz dik durabilirsek, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde durduğumuz gibi dik durmayı başarabilirsek, 15 Temmuz sonrası süreçteki gibi birlik içerisinde durabilir, ulusal menfaatlerimizi öncelersek Allah'ın izniyle hiçbir terör örgütü Türkiye'ye kalıcı bir zarar veremeyecektir. Biz diplomatik olarak mücadele ederiz. Siyasi baskı yaparız. Sonuçta hep beraber milletçe omuz omuza durup, gerçekten yürekten... Dün akşam hala kulaklarımdadır. Bir şehit kardeşimizin ağıtlarını unutmak mümkün değil." dedi.

Milletin duruşu devam ederse kısa süre sonra FETÖ ve PKK gibi örgütlerin yok olacağını dile getiren Kurtulmuş, millete sağlam ve dik durma çağrısı yaptı.

Kurtulmuş, terör saldırılarının arkasındaki önemli nedenlerden birinin de Türkiye'ye ekonomik olarak zarar vermek olduğunu kaydetti.

Gelecek günlerde spor karşılaşmalarıyla ilgili resmi müracaatların olabileceğini aktaran Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dostlarının Türkiye'yle dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement