Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

"(İç güvenlik reformu) Demokrasi ve güvenlik arasında mutlaka bir dengeyi kurmak mecburiyetindeyiz.

14.10.2014 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelen güvenlik reformuyla ilgili "Demokrasi ve güvenlik arasında mutlaka bir dengeyi kurmak mecburiyetindeyiz. Hem şehirlerimizin güvenliğini sağlamak ama bunu yaparken de asla bu anlamda şehirlerde yaşayan sıradan, sade vatandaşımızı, bu olaylarla hiç ilgisi olmayan vatandaşımızı, kanaati ne olursa olsun, siyasi görüşü ne olursa olsun hiçbir şekilde rahatsız etmemek görüşünden hareket eden bir takım tedbirler gündeme gelecek" dedi.

Kurtulmuş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nda, Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Meclisi Başkanı Carina Gödecke başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, polis ve jandarmanın yetkilerinin artırılması konusunda ne gibi somut adımlar atılacağının sorulması üzerine, dün konunun Bakanlar Kurulunda çok detaylı şekilde ele alındığını belirtti.

Türkiye'de yeni bir güvenlik reformu üzerinde uzunca süre düşünüldüğünü anlatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Önce bunun anafikrini söylemek isterim. Türkiye hiçbir zaman şimdiye kadar, son 12 yılda atmış olduğu demokratikleşme adımlarından geri adım atmayacaktır. Alınacak tedbirler hiçbir şekilde Türkiye'yi bu demokratik yapısından daha geriye götürmeyecek, tam tersine daha ileriye götürecek bir anlayış içerisinde yapılacaktır. Bu demokratikleşme adımlarının özellikle çözüm süreci sırasında ortaya konulan perspektifin hiçbir şekilde değiştirilmemesi ama buna rağmen son 3-4 gün maalesef Türkiye'nin bazı şehirlerinde ortaya çıkan vandalizmi, sokak eylemlerini, terörün şehre inmiş olmasını önleyecek bir takım caydırıcı tedbirlerin de alınması. Yani demokrasi ve güvenlik arasında mutlaka bir dengeyi kurmak mecburiyetindeyiz. Hem şehirlerimizin güvenliğini sağlamak ama bunu yaparken de asla bu anlamda şehirlerde yaşayan sıradan, sade vatandaşımızı, bu olaylarla hiç ilgisi olmayan vatandaşımızı, kanaati ne olursa olsun, siyasi görüşü ne olursa olsun hiçbir şekilde rahatsız etmemek görüşünden hareket eden bir takım tedbirler gündeme gelecek. Bunlar dünkü tartışmalardan sonra olgunlaştırılacak."

Bu aşamada somut şekilde neler yapılacağını anlatmayı uygun görmediğini belirten Kurtulmuş, "Ama şunu söylemek istiyorum, Türkiye hem demokratikleşme iradesinden hem kim ne yaparsa yapsın, hangi provokasyonu ortaya koyarsa koysun, şehirleri ne kadar karıştırmaya çalışırsa çalışsın, çözüm sürecini demokratik bir yolla sonlandırma iradesinden asla vazgeçmeyecek" dedi.

İç güvenlik reformu ve çözüm süreciyle ilgili yaklaşımlarda ilk muhataplarının halkın kendisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu çerçevede sizler de paket olgunlaşıp ortaya çıktığında göreceksiniz, hem Türkiye bu anlamda bir daha hiçbir şekilde böylesine bir takım vandalizmin, terörün, sokakları karıştırmaların, şehirleri yakmaların olduğu eylemlerle karşı karşıya kalmamasını isteriz hem de çözüm sürecinin başarıyla sonlandırılmasını isteriz" diye konuştu.

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun, çözüm sürecine başlanan dönemden daha zor olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin ateş çemberine dönmüş Ortadoğu'da bu yangın yerinden uzak olduğunu, demokratik model olarak bütün bölge ülkelerine örnek teşkil ettiğini anlattı.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa'da yaşanan gelişmelerin, Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberini artık çok yaklaştırdığını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Türkiye maalesef sınırlarının dışındaki olayların, son olaylarda gördüğünüz gibi kendisini de yakından ilgilendirdiği bir ülke haline geldi. Dolayısıyla bugün düne göre çok daha hassas bir noktadayız. Düne göre çok daha dikkatli olmak durumundayız. Evet milli birliğimizi, bütünlüğümüzü koruyacağız. Evet, Türkiye'de sokakların şehir eşkıyalarının elinde oyuncak haline gelmesine engel olacağız. Türkiye'de hiçbir şekilde kardeş kanının dökülmesine müsaade etmeyeceğiz ama bütün bunları yaparken de demokratik vizyondan, çözüm iradesinden de asla vazgeçmeyeceğiz. Dünkü Bakanlar Kurulundaki toplantının özeti bu anafikir etrafında gelişmiş olan fikirlerdir. İçişleri Bakanlığımız bunları olgunlaştırdıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilecek ve gerekli yasalar çıkacaktır."

-HSYK seçimleri

HSYK seçimlerine ilişkin değerlendirmesi de sorulan Kurtulmuş, "Türkiye HSYK seçimleri sonucunda derin bir nefes almıştır" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'de halkın vermediği yetkiyi kullanmak isteyen, sadece yargıyı değil aynı zamanda Türkiye'deki bütün siyasal kurumları ve kuruluşları etkisi altına almak isteyen, "ben devleti yöneteceğim" iradesiyle devletin içerisinde örgütlenen bir paralel yapının varlığını uzunca süredir dile getirdiklerini söyledi.

Bunun özellikle demokratik meşruiyetin ortadan kaldırılması bakımından ne kadar tehlikeli olduğunu, dünyanın hiçbir ülkesinin, hükümetinin, kendi demokratik meşruiyetinden kaynaklanan hakları, kendisine paralel bir yapının kullanmasına izin vermeyeceğini hep söylediklerini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Hele hele yargı gibi tamamen bağımsız ve tarafsız olması gereken, her türlü politik etkinin, her türlü grupların etkisinden uzak kalması gereken bir alanın, bir grubun, hem de yargı dışarısında örgütlü bir grubun etkisi altında kalması Türkiye için çok vahim sonuçlar doğuracağını ifade ediyorduk. Çok şükür adli yargı başta olmak üzere yargı mensuplarımız bu konuda hassasiyet göstermişlerdir ve HSYK seçimleriyle birlikte bu korkular şimdilik bertaraf edilmiştir. Ama aslolan yargı madem bağımsızsa bu yargı bağımsızlığını sağlayacak şekilde herkesin tarafsız olması, bu yargı bürokrasisini örgütleyen kurumların yani HSYK'nın bizdeki karşılığı, bunun da mümkün olduğu kadar çok millet iradesiyle irtibatlı hale getirilmesidir. Dolayısıyla ben seçimlerin Türkiye'deki adalet sistemi için hayırlı olacağını düşünüyorum, oy vermiş olan bütün yargıçları oylarından dolayı tebrik ediyorum."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de bir daha yargı üzerinde bu tür tartışmaların olduğu bir dönemin yaşanmamasını ümit ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, ayrıca, kabul ettiği heyetle Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde yaşayan 520 bin Türk ile ilgili sorunları, yaşanan sıkıntıları karşılıklı müzakere edeceklerini belirterek, verimli bir görüşme olmasını umduğunu kaydetti.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement