Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Japonya'da Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Japonya'da Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 3. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'na ilişkin, "Türkiye 2016 yılında Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

13.03.2015 03:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 3. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'na ilişkin, "Türkiye 2016 yılında Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Bu ev sahipliğinden önce Türkiye'nin böylesine önemli bir uluslararası platformda çok geniş bir heyetle temsil edilmesi, Türkiye açısından da çok önemlidir" dedi.

Kurtulmuş, 3. BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Japonya'nın başkenti Tokyo'ya geldi.

Dört gün sürecek ziyaretleri hakkında basın mensuplarına bilgi veren Kurtulmuş, öncelikle Tokyo Camisi ve Abdürreşid İbrahim Efendi'nin kabrini ziyaret edeceğini söyledi.

Sendai'deki, BM tarafından 10 yılda bir düzenlenen Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'nın açılışında Türkiye adına konuşma yapacağını belirten Kurtulmuş, ardından okul güvenliğiyle ilgili bir oturuma ana konuşmacı olarak katılacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, yaklaşık 40 bakanla yuvarlak masa toplantısı yapacaklarını anlatarak, "Yine ECO ülkelerinden gelen ülkelerin bakanları, başbakan yardımcılarıyla pazar günü öğle yemeği yiyeceğiz. Bununla birlikte 7'ye yakın ikili görüşme yapacağız, devlet başkanları, hükümet başkanları, başbakan yardımcıları ve ilgili bakanlarla. Çok yoğun bir program, çok verimli geçeceğine inanıyorum" diye konuştu.

BM konferansının kendileri açısından bir öneminin daha bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin 2016'da Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını anımsattı.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu ev sahipliğinden önce Türkiye'nin böylesine önemli bir uluslararası platformda çok geniş bir heyetle temsil edilmesi, Türkiye açısından da çok önemlidir. Ayrıca teknik düzeyde arkadaşlarımız bir hafta boyunca çeşitli oturumlarda Türkiye'yi temsil edecek. Afetlere karşı mücadele, afetler ortaya çıkmadan riskler nasıl azaltılır ve afetlerin sonuçlarıyla karşılaşmadan bunlar nasıl önlenir, bunlar üzerine konuşulacak."

Afetlerin yalnızca doğal yolla oluşmadığına, insan eliyle gerçekleştirilen afetlerin de bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Bu afetlerden birisini yaşayan bölgeden geliyoruz, bunu da konferansta vurgulayacağız" dedi.

- "Suriye krizi-

Kurtulmuş, Türkiye'nin, Suriye'de yaşananlar nedeniyle 2011'den bu yana çok önemli bir insani krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, Türkiye topraklarına gelen Suriyelilere yapılan yardımın 5,3 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyona yakın Suriyeli olduğunu anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Biz, Suriye krizinin giderilmesi, Suriye'ye bir siyasi çözüm bulunabilmesi için de görüşlerimizi burada muhataplarımızla paylaşacağız. Ayrıca Türkiye, Ürdün, Lübnan'daki, çevre ülkelerdeki Suriyelilerle ilgili insani yardımlar konusunda dünyanın daha duyarlı olması için çağrıda bulunacağız. En kısa zamanda, Suriyelilerin kendi memleketlerine, vatanlarına dönmeleri için de uluslararası camianın ortak bir barış perspektifi içinde, Suriye barışına katkı sunması temennilerini bir kere daha bu kadar önemli bir uluslararası platformda dile getireceğiz."

Kurtulmuş, Türkiye'nin, bu konferansa uluslararası boyutta çok önemli katkıları bulunacağına inandığını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Japonya'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement