Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Soruları Yanıtladı

Kurtulmuş: "(TİKA'nın Kosova'da radikal örgütlerle ilişkisi olduğuna dair iddialar) Azıcık insanlık duyguları varsa azıcık kendilerini Türkiye topraklarına ait hissediyorlarsa kendilerini çok azcık bir miktarda Türk tarihiyle ilintili kabul ediyorlarsa bu söyledikleri iftiralardan vazgeçerler, bu söyledikleri yanlış kara propagandalardan vazgeçerler" "Bizim amacımız doğru işler yapmaktır.

09.10.2014 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Kosova'da radikal örgütlerle ilişkisi olduğuna dair iddialar hakkında, "Azıcık insanlık duyguları varsa azıcık kendilerini Türkiye topraklarına ait hissediyorlarsa kendilerini çok azcık bir miktarda Türk tarihiyle ilintili kabul ediyorlarsa bu söyledikleri iftiralardan vazgeçerler, bu söyledikleri yanlış kara propagandalardan vazgeçerler" dedi.

Temaslarda bulunmak için dün Makedonya'ya gelen Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Tadilatı TİKA tarafından tamamlanan tarihi Mustafa Paşa Camisi önünde açıklamada bulunan Kurtulmuş, TİKA hakkındaki iddiaları ortaya atanları "ellerinden tutup buraları gezdirmek" gerektiğini ifade ederek "Ben bu caminin eski halini biliyorum. 13 sene evvelki halini biliyorum. Bugün geldiği noktayı görüyorum ve bundan da iftihar ediyorum. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak iftihar ediyorum. Türkiye tarihini bilen ve bundan övünç duyan birisi olarak bundan iftihar ediyorum" diye konuştu.

Kurtulmuş, bu propagandaya vesile olanların bu eserleri görmelerini sağlamak gerektiğini vurgulayarak "Azıcık insanlık duyguları varsa azıcık kendilerini Türkiye topraklarına ait hissediyorlarsa kendilerini çok azcık bir miktarda Türk tarihiyle ilintili kabul ediyorlarsa bu söyledikleri iftiralardan vazgeçerler, bu söyledikleri yanlış kara propagandalardan vazgeçerler" ifadesini kullandı.

Tarihi Mustafa Paşa Camisi'nin 1492 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığını kaydeden Kurtulmuş, "Avrupa suyu nasıl kullanacağını bilmezken, Çoban Mustafa Paşa bütün Üsküp'e suyu getirmiş ve musluklardan suyu akıtmış olan bir paşa. Sonradan sadrazam olmuş birisi. Buraya eserler bırakmış" dedi.

"İslamofobi lobisine hizmet ediyorlar"

Kurtulmuş, büyük bir tarihi sorumluluk hissederek buralarda önemli işler yapmış olan ecdadın torunları içerisinden birilerinin TİKA'nın ve diğer kurumların yaptığı hizmetleri karalayarak, oluşturulmuş olan İslamofobi lobisine hizmet ettiklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bir İslam düşmanlığı kategorisinde çalışıyorlar. Bu haksızlıktır, bu insafsızlıktır. Bir kere daha söylüyorum, kim söylüyorsa sözlerini bir kez daha gözden geçirsin. Biz yine ifade ettiğimiz gibi, dünyada İslam adına maalesef iki farklı uç var. Bir tarafta adam öldüren, cinayet işleyen, insanlara baskı yapan, zulmeden, İslam'ın kara bir görüntüsü, kara bir imajı, diğer tarafta da bu imajdan istifade ederek her yerde İslam'ı mahkum etmek isteyen bir İslam düşmanlığı, İslamofobi lobisi. Dolayısıyla bu lobinin ekmeğine kimse yağ sürmesin. Bu lobinin amaçlarına kimse hizmet etmesin."

TİKA ve diğer kurumlar vasıtasıyla İslam'ın güler yüzünü göstermenin gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Buralarda, tarihi eserlerimiz, bunların onarımı, bu tarihi eserler üzerinden bu bölge halklarının birlikte barış içerisinde yaşamalarına günümüz dünyasında sunacağımız katkılar, bizim üzerinde durduğumuz konulardır. Bizim amacımız doğru işler yapmaktır. Bizim amacımız büyük medeniyetimizi yeniden dünyayla buluşturmaktır. Büyük medeniyetimizin esenlik mesajlarını bütün dünyaya iletmektir. Biz yolumuza devam ederiz. İslamofobinin ajanları da istedikleri sözü söylesinler. Onlarla hiç ilgilenmeyiz."

Makedonyalı bilim adamları ve sanatçılarla görüşme

Kurtulmuş, Makedonya'daki temaslarının ikinci gününde Üsküp'teki Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi'ni (MANU) ziyaret ederek akademinin bilim adamı ve sanatçı üyeleriyle görüştü.

MANU Başkanı Vlado Kambovski'den akademinin çalışmaları hakkında bilgi alan Kurtulmuş, MANU'nun Türkiye'deki dengi kurumlarla işbirliği içinde olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ve bu işbirliğinin devam etmesini dilediğini söyledi.

Kurtulmuş, MANU ziyaretinin ardından tadilatı TİKA tarafından yapılan tarihi Mustafa Paşa Camisi'ni de gezerek yetkililerden cami hakkında bilgi aldı.

- Üsküp

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement