Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş?tan İsrail Parlamentosuna Çağrı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş?tan İsrail Parlamentosuna Çağrı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş?tan İsrail Parlamentosuna Çağrı

Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL / DHA Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, Kudüs'teki İslam Kültür ve Mimari Mirasın korunması konusunda Yıldız Sarayı'nda düzenlenen konferansın açılışına katıldı.

28.11.2014 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, Kudüs'teki İslam Kültür ve Mimari Mirasın korunması konusunda Yıldız Sarayı'nda düzenlenen konferansın açılışına katıldı.

Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada 'İsrail Ulusal Devlet Yasa Tasarısı'na değinerek, 'Bu yasa, yasalaşırsa Ortadoğu'nun kalbine başka bir hançer olarak saplanacak. Bir kez daha çağrımızı yapmak istiyorum. Ümit ediyoruz ki İsrail, parlamentoda bu yasayı iptal eder. Böylece yeni çatışmaların ve uluslararası sorunların oraya çıkmasına vesile olmazö dedi.

IRCICA'nın Yıldız Sarayı'ndaki merkezinde düzenlenen konferansa Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra Filistin Devleti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyad Ebu Amr, IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ile İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi bazı ülkelerin İstanbul Başkonsolosları katıldı.

DÜNYA BARIŞININ ANA GİRİŞ KAPISI ORTADOĞUDUR

Konferansta konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konferansın Filistin'deki İslam mirasının korunması için faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederek, 'İsrail hükümetinin özellikle son dönemlerde artırmış olduğu baskıları ve saldırgan tavırları Ortadoğu barışının ve küresel barışın sağlanmasına çabaları neredeyse berhava (yararsız, boş) etmektedir. Herkes biliyor ki dünya barışının ana giriş kapısı Ortadoğu'dur. Ortadoğu barışının kilidini açacak ise Filistin barışıdır. Tam anlamıyla özgür, baş şehri Kudüs olan bir Filistin kurulmadan Ortadoğu'da barışın sağlanması mümkün değildirö dedi.

FİLİSTİN TOPRAKLARININ BİRBİRİNDEN AYRILMASINI KABUL ETMİYORUZ

Konuşmasında İsrail hükümetinin saldırgan tavırlarını dile getiren Kurtulmuş, 'İsrail, Filistin'i kağıt üzerinde sadece adı olan bir devlet haline getirmeye çalışmaktadır. Kurulan duvarları, Filistin halkları arasında örülen derin barikatları Batı Şeria ve Gazze şehirlerindeki halkların birbirinden koparılmalarının arkasındaki temel neden Filistin devletinin dibine dinamit koymaktır. Biz, Filistin topraklarının birbirinden ayrılmasını başından beri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu konuda Filistinli kardeşlerimize her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. İsrail hükümetinin yine son dönemlerde ortaya koymuş olduğu ve maalesef barışı ortadan kaldıran üçüncü önemli meselelerden birisi de yeni yerleşimcilerin sürekli Filistin topraklarına yerleştirilmesi ve işgalin artarak devam ettirilmesidir. Bu anlamda 1948'ten itibaren işgal edilen toprakların sürekli olarak genişletilme politikası asla kabul edilebilir bir şey değildirö diye konuştu.

İSRAİL ASKERLERİ KİRLİ POSTALLARI VE RUHLARIYLA MESCİD-İ AKSA'YA GİRDİLER

Kurtulmuş, İsrail askerlerinin 6 Kasım 2014 günü Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına da değinerek şöyle konuştu: "Saldırıların olacağı öncesinden belliydi. Günler öncesinden başlayarak Mescid-i Aksa'ya belli bir yaş grubunun üzerinde kadın ve erkeklerin girişi yasaklanmıştı. Maalesef İslam coğrafyasının ve bütün insanlığın gözünün içine baka baka İsrail askerleri kirli postallarıyla ve ruhlarıyla Mescid-i Aksa'ya girerek işgal ettiler. Bu asla kabul edilebilir bir şey değildir. Bu, İsrail'in adım adım bölge barışını yok etmek adına işlediği suçlardan bir tanesidir.ö

'İSRAİL ULUSAL DEVLET YASA TASARISI'NA ELEŞTİRİ

Kurtulmuş, önümüzdeki hafta İsrail Parlamentosu'na, İsrail Güvenlik kabinesi tarafından 11'e karşı 14 oyla kabul edilen 'İsrail Ulusal Devlet Yasa Tasarısı'nın teklifinin geleceğini söyleyerek, 'Ümit ederiz ki bu yasa İsrail parlamentosundan çıkmaz. Bu yasalaşırsa çok açık söylüyorum İsrail Ortadoğu'nun göbeğinde yeni bir 'Apartay' (ırkçı) rejimi kuracaktır. Dünya yıllarca Güney Afrika'da ırk ayrımcılığı üzerinde oturtulmuş 'Apartay' rejimden yeni kurtulduğu bir dönemde öyle görülüyor ki İsrail yeni bir 'Apartay' rejimi olarak ortaya çıkacaktır. Bu en başta İsrail'deki Yahudilerin de aleyhine olacak bir durumdur. Bu yasa ile iki şey getirilmeye çalışılıyor. Bunlardan ilki İsrail'de yaşayan Yahudi asıllı olmayan herkes, yasa önünde ikinci sınıf vatandaş ilan ediliyor. Bu yasa ile insanlar ana dillerini konuşamayacaklar, eğitimlerini alamayacaklar. İkincisi ise İsrail bu yasa ile birlikte dünyanın her tarafındaki Yahudileri İsrail'e davet ederek onlara İsrail vatandaşı, kimliği sıfatını vermek istiyor. Böylece mevcut yerleşimciler politikası İsrail'in Ortadoğu'ya sapladığı bir hançerken, bu yasa, yasalaşırsa Ortadoğu'nun kalbine başka bir hançer olarak saplanacak. Bir kez daha çağrımızı yapmak istiyorum. Ümit ediyoruz ki İsrail, parlamentoda bu yasayı iptal eder. Böylece yeni çatışmaların ve uluslararası sorunların oraya çıkmasına vesile olmazö dedi.

BİZ 77 MİLYON VATANDAŞIMIZLA FİLİSTİN DAVASININ ARKASINDAYIZ

Kurtulmuş konuşmasının sonunda İslam ülkeleri arasındaki sorunlara değinerek, 'Filistin davası konusunda bütün İslam ülkelerini çok daha fazla hareketli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Bu mesele birkaç milyon Filistinlinin üzerine bırakılmayacak ağır bir meseledir. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak ve siyasi görüş farkı olmadan 77 milyon vatandaşımızla 'Filistin Davası'nın tam manasıyla arkasındayız ve destekçisiyizö şeklinde konuştu.

Konuşmaların sonunda IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Kurtulmuş ve Filistin Devleti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyad Ebu Amr'a Osmanlı döneminde çekilmiş Kudüs fotoğraflarının bulunduğu albüm hediye etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş?tan İsrail Parlamentosuna Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • mehmet esen: Mescid i aksaya giren İSRAİL askerini görüpde Kutsal mekanları yıkan patlatan IŞİD kafa kesenleri görmiyenlerin hiç bir lafı geçerli değildir. ORTA DOĞUDA evet israil saldırgandır . ama hiç bir zaman AKP kadar yıkıcı karıştırıcı değildir SURİYE de yaptıkları ne bir devlete ne bir insanlığa yakışır. 1300 sene öncesinin hukukunu uygulayan katillerin yanında yer almak ne ile ifade edilir. 0 0 Yanıtla

Advertisement