Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başkanlık sisteminin gelmesi durumunda yönetimde istikrar ve temsilde adaletin sağlanacağını söyledi.

18.10.2016 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başkanlık sisteminin gelmesi durumunda yönetimde istikrar ve temsilde adaletin sağlanacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'in Araban ilçesinde, Ak Parti Yavuzeli ve Araban ilçe teşkilatlarıyla bir araya geldi. Vatandaşların da katılım sağladığı toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vatandaşların sorunlarını dinledi. Şimşek, program öncesi yaptığı konuşmada, başkanlık sisteminin gelmesi durumunda yönetimde istikrar ve temsilde adaletin sağlanacağına dikkat çekti.

"Böyle bir ortamda koalisyonlarla yönetilmek büyük risk"

Mehmet Şimşek, dünyanın önde gelen terör örgütleri bu coğrafyada yaşadığını belirterek, "Ne yazık ki bu terör örgütleri Türkiye'ye musallat olmuş durumda. Diğer tarafta ise yakın coğrafyamızda oynanan büyük oyunlar ve terör bunun bir uzantısıdır. Böyle bir durumda Türkiye'nin koalisyonlarla yönetilmesi büyük bir risktir. 1970'li ve 990'lı yılları hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Bu yılların en büyük özelliği koalisyon hükümetleri ülke sıkıntıdan sıkıntıya ve hep kriz ve iflasla karşı karşıya kalmıştı. Çok partili demokratik sistemlerde Türkiye'de olduğu gibi rekabet yoğundur fakat dönem dönem koalisyon riski yüksektir. Tek başına hükumet dönemleri süreklilik arz etmiyor. Türkiye'de eğer başkanlık sistemini getirebilirsek iki tane temel ihtiyaç görür. Birincisi Türkiye'de yönetimde istikrar sağlanmış olur. Parlamentonun yapısı ne olursa olsun yani çok partili dağınık bir yapı dahi olsa devleti yönetecek ekibin başı milletin yüzde 50 ve daha fazla oyuyla seçilen devlet başkanı cumhurbaşkanı belirlenen süre boyunca 4 veya 5 yıl boyunca parlamentonun yapısından bağımsız olarak yönetir ve icraatlarını yaparak ülkemizi ileriye taşır. Görev süresi boyunca millet memnunsa tekrar seçer memnun değilse ikinci defa seçilmez. Zaten en fazla ikinci defa imkan olacak" dedi.

"Başkanlık sistemi temsilde adaleti sağlar"

Türkiye'de siyasi istikrar bozulmasın diye geçmiş dönemlerde yüzde 10 barajının getirildiğini hatırlatan Şimşek, "Başkanlık sisteminin bir diğer avantajı ise başkanlık sistemi temsilde adaleti sağlar.Bugün Türkiye'de siyasi istikrar bozulmasın diye yüzde 10 barajı getirilmiş. Yüzde 9.9 alsanız parlamentoda temsil edilemiyorsunuz. Başkanlık sisteminde yönetimde istikrar başkan üzerinden sağlanacağı için o zaman bu barajlara ihtiyaç kalmayacak. Meclis yasama ve denetim görevini yerine getirir başkan ve ekibi ülkede icraat yapar" şeklinde konuştu. Başkanlık sistemiyle federal yapının da karıştırıldığına dikkat çeken Şimşek, "Bazı yerlerde başkanlık sistemi ile federal yapı karıştırılıyor böyle bir şey yok. Türkiye'de bizim bildiğimiz başkanlık sistemi mevcut yapı üzerine sadece hükümetin başının, cumhurun başının milletin oylarıyla seçilmesidir. Ona göre de anayasanın ve sistemin yeniden kurgulanması

demektir" ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, 15 Temmuz'da darbe girişimine kalkışan hainlerin devletin her kademesinden temizlenmesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4 büyüdüğünü anımsatan Şimşek, "Gelişmekte olan ülkeler yüzde 2 bile büyüyemedi. Biz onların iki katı büyüdük" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek programın sona ermesinin ardından vatandaşlara kendi elleriyle aşure dağıttı.Bir süre vatandaşlarla sohbet eden Şimşek daha sonra Araban'dan ayrıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement