Başbakan Yardımcısı Şimşek: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (1)

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasaların durumunu değerlendirirken "Göstergelere baktığınız zaman dün akşamki verilere göre iyi bir noktadayız. Hafta sonu piyasa kapalıyken fiyatlanan, yapılan fiyatlamalara bakarsanız Türkiye'nin risk priminde elle tutulur bir artış yok." dedi.

18.07.2016 18:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasaların durumunu değerlendirirken "Göstergelere baktığınız zaman dün akşamki verilere göre iyi bir noktadayız. Hafta sonu piyasa kapalıyken fiyatlanan, yapılan fiyatlamalara bakarsanız Türkiye'nin risk priminde elle tutulur bir artış yok." dedi.

Şimşek, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası piyasalarda bu olay hiç gerçekleşmemiş gibi bir durumun söz konusu olamayacağını vurgulayan Şimşek, "Göstergelere baktığınız zaman dün akşamki verilere göre iyi bir noktadayız. Hafta sonu piyasa kapalıyken fiyatlanan, yapılan fiyatlamalara bakarsanız Türkiye'nin risk priminde elle tutulur bir artış yok. Faizde 10 yıllık tahvil 9,15'ti, 9,50'ye çıktı. Kısa vadeli faiz, yani 2 yıllık faizde bir değişiklik yok. Borsada bir miktar satış trendi var. O da muhtemelen ister istemez yurt dışında Türkiye'yi yakından takip edemeyen, olup bitenleri farklı çerçevede algılayabilen yatırımcılar olabiliyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşuyla, liderliğiyle, Başbakan Binali Yıldırım ve hükümetin çabalarıyla, topyekun millet olarak "paralel ihanet çetesine" karşı büyük bir çaba verildiğini anlatan Şimşek, bu girişimi "uçaklarla kendi Meclis'ini bombalayacak kadar çılgın, sapkın" olarak nitelendirdi. Şimşek, hızla normalleşme sürecine girildiğini, piyasalarda etkin ve sorunsuz işlem yapılabildiğini vurgulayarak, "Piyasalardaki bu iniş çıkış da normalleşmenin bir parçasıdır. Öyle görmek lazım. Hiçbir panik durumu yok, aslında paniği gerektirecek bir durum da yok." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu olay sonrası Türkiye siyasetinde uzlaşma zemininin ortaya çıktığını, ekonomide kalıcı bir tahribat oluşmayacağını belirtti. Başbakan Yıldırım'ın Meclis'in çalışmalarına başlayacağına yönelik açıklamasına atıfta bulunan Şimşek, Türkiye'de çok şey yaşanmasına rağmen hiçbir şey olmamış gibi bir normalleşme süreci içerisinde olunduğuna işaret etti.

"Dalga boyu hafta sonuna göre daha iyi"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Piyasalardaki dalgalanma anlamında daha kötüsünü mü bekliyordunuz?" sorusuna karşılık, "Dalga boyu hafta sonuna göre daha iyi. İlk andaki fiyatlamaya göre lira değer kazanmış, borsa tabii cuma gününe göre değer kaybetmiş ama normal bir sorun dahi olsaydı bu türden iniş çıkışlar yaşanabilirdi. Ama dalga boyu daha büyük. Faiz daha önemli bir göstergedir veya ülkenin risk primi... Oradaki artış çok cüzi. Dolayısıyla aslında Türkiye bu kadar büyük bir badireyi atlatmış, bu kadar önemli bir süreçten geçiyor. Bu piyasadaki iniş çıkışlar çok da abartılı sayılmaz." yanıtını verdi.

800 civarında yatırımcıyla telekonferans gerçekleştirdiğini anlatan Şimşek, bu sayede Türkiye'deki duruma ilişkin küresel yatırımcıları aydınlattıklarını bildirdi. Şimşek, yatırımcıların ABD ile ilişkiler bağlamında "FETÖ'nün bu darbe girişiminde bulunduğu yönünde bir emare var mı? Sizin Amerika ile ilişkilerinizi zedeler mi?" şeklinde sorular yönelttiğini aktararak, onlara "ABD bizim müttefikimiz, stratejik ortağımız. Bu tür durumlarda tabii ki fikir ayrılıklarımız olabilir. ABD'nin Türk milletinin, hükümetinin talebine sağduyuyla yaklaşacağına, bu durumu değerlendireceğine ve dolayısıyla yardımcı olacağına inanıyoruz ama biz ABD ile ilişkilerimizi tabii ki tehlikeye atmayız... Dolayısıyla bu konuda kaygılanmanıza gerek yok." cevabını verdiğini anlattı.

Türkiye'nin elinde darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğine yönelik emare bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Adalet Bakanlığımız buna ilişkin çok geniş kapsamlı bir çalışma yapmıştı. Son gelişmeler ışığında bu dosyayı daha da zenginleştirecek ve bu dosyayı ABD'li yetkililere ulaştıracaklar. En basiti 2014'te görevden alınan, bu terör örgütüyle, çeteyle ilişkisi sabit olan eski emniyet mensubu, jandarma üniformasıyla ve tankın içinde. Ne yapıyor? İstanbul'daki emniyete saldırı hazırlığı içinde. Anlattım çok net olarak. Bu konuda bir tereddüt yok. Tabii ki hukuk içerisinde. Türkiye bir hukuk devleti." değerlendirmelerinde bulundu.

"Sistemin terörist unsurlardan temizlenmesi lazım"

Kamu idarelerinde ciddi bir reform ihtiyacı olduğunu ifade eden Şimşek, "Kamu personel reformu çerçevesinde aslında sistemin daha sağlıklı bir zemine oturtulması lazım. Bu aslında uzun süredir konuşulan bir konu. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde de şu son başarısız darbe girişimi de net olarak gösteriyor muazzam bir kümelenme var. Bunu ben söylemiyorum gelişmeler ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, "ihanet şebekesi"nin içerisinde yer alanları yargıya teslim edeceklerini, yargının da üstüne düşeni yapacağını belirterek, "Dışarıdan da ahkam kesenler var, 'Türkiye bunu bir bahane ederek şunu yapıyor, bunu yapıyor' diye. Ama aslında çok net, inanılmaz bir ihanete uğramış bu ülke. TSK'nın geneline bu teşmil edilemez ama açık ve net olarak düşmanın yapmakta zaman zaman tereddüt edeceği bir eylem içerisinde olan sapık bir zihniyet var. Bunlarla en güçlü şekilde mücadele edilecek. Sistemin bu tür terörist unsurlardan tabii ki temizlenmesi lazım." diye konuştu.

Toplumun her kesiminin darbe girişimine karşı güçlü bir irade gösterdiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Böyle bir yapılanmanın, kümelenmenin olduğuna dair epey bir bilgi, değerlendirme ve istihbarat vardı. Bunların bir şekilde bir kalkışmaya girişebileceğine ilişkin zaman zaman değerlendirmeler yapılıyordu. Yüksek Askeri Şura toplantılarında da net olarak tespit edilenlerin tasfiye edilmesine yönelik planlama da söz konusuydu. Muhtemelen bunlar darbe girişimine kalkışmayı bunu engellemek, kesmek için yaptılar. Bu aslında ihanet şebekesinin kendi geleceğini garantiye almak için yaptığı son bir hamledir. Ama başarısız bir hamle olmuştur çünkü milletimiz dünya demokrasi tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir cesaret ortaya koymuştur."

Şimşek, halkın meydanlarda kalması gerektiğini de belirtti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Şimşek: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement