Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış borç çevirmesinde sorun yaşanmayacağını belirterek, "Türkiye'nin temelleri sağlam. Çünkü biz yanlış bir şey yapmayacağız. Politika çerçevesini değiştirmeyeceğiz.

21.07.2016 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış borç çevirmesinde sorun yaşanmayacağını belirterek, "Türkiye'nin temelleri sağlam. Çünkü biz yanlış bir şey yapmayacağız. Politika çerçevesini değiştirmeyeceğiz." dedi.

Şimşek, NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin yakın tarihte çok büyük zorluklar ve büyük sıkıntılara rağmen, dış borcunu rahat şekilde çevirmiş bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, "Küresel finans krizi yaşandı. Avrupa'da borç krizi yaşandı. Yanı başımızda Arap Baharı sonrası büyük bir kargaşa yaşandı. Terör tehdidiyle yaşayan bir ülkeyiz. Bütün bu sıkıntılara rağmen, Türkiye dış borcunu çok rahat şekilde çevirmiştir." diye konuştu.

Önümüzdeki 12 aylık dönemde yaklaşık 170 milyar dolarlık vadesi dolabilecek borcun söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, bunun önemli bir kısmının da ticaretin finansmanına ilişkin olduğuna dikkati çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz kararları nedeniyle maliyetlerin bir miktar artabileceğine işaret eden Şimşek, bu maliyetler nedeniyle de firmaların eskisi kadar dış borçlanmayı karlı bulmayabileceklerini söyledi.

"Türkiye'de hanehalkının ciddi düzeyde döviz fazlası var"

Türkiye'de hanehalkının çok ciddi düzeyde döviz fazlası olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Sonuçta, çok açık ve net olarak Türkiye'nin dış borç çevirmesinde, inşallah bu sıkıntılı dönemde de sorun yaşanmayacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye'nin temelleri sağlam. Çünkü biz yanlış bir şey yapmayacağız. Politika çerçevesini değiştirmeyeceğiz. Tam aksine... Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının satır aralarına bakın, 'Tasarrufları artırıcı reformları önceliklendireceğiz' dedi. Bu ne demek? Bu, bundan sonraki dönemde yapacağımız reformlarla yurt dışı tasarruflarına bağımlılığı azaltacağız demek. Bunu da idari kararlarla değil, zaten gündemimizde olan reformlarla yapacağız. Bu millet, darbeye nasıl güçlü bir şekilde karşı durduysa, dışarıdan ahkam kesenlere karşı, doğru düzgün analiz yapmadan, bizimle istişare edilmeden karar verenlere karşı da bir ve beraber olacak."

- "S&P'nin kararı aceleci"

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, söz konusu kararın "aceleci" olduğunu söyledi. S&P tarafından yapılan Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerin yanlış olduğunu vurgulayan Şimşek, söz konusu karar alınmadan önce kendileriyle diyalog kurulmadığını ve istişare yapılmadığını kaydetti. Şimşek, diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody's'in ise kredi komitesini toplamadan önce kendilerine haber verdiğini ve istişare ettiklerini belirterek, S&P'nin bu konudaki tutumunu eleştirdi.

"Piyasalar inanılmaz direnç gösteriyor"

S&P'nin söz konusu kararının diğer kuruluşlar üzerinde baskı oluşturabileceğine işaret eden Şimşek, içinde bulunulan duruma oranla Türkiye ekonomisinin ve piyasaların inanılmaz bir direnç gösterdiğini vurguladı.

Türkiye'nin kamu maliyesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Şimşek, "Bizim geçen sene bütçemiz dengedeydi. Kamu borcunun milli gelire oranı OECD ülkelerinin ortalamasının neredeyse 4'te 1'i kadar düşük. Türkiye istihdam oluşturuyor. Turizmdeki bu kadar olumsuz gelişmeye rağmen cari açık daralıyor, enflasyon tek hanede, büyüme OECD'nin en yükseği, istihdam oluşturuyoruz, bütçede bir sorun yok... Böyle kaç tane ülke var? Bu kararlar benim tarzım değil. Reyting kuruluşları tabi işini yapacak, ama karar vermeden önce bizi dinlemelerini, o zahmette bulunmalarını bekleriz." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement