Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanını Halk Seçecek İse Halka Karşı Bir Sorumluluğu Olması... - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanını Halk Seçecek İse Halka Karşı Bir Sorumluluğu Olması...

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanını halk seçecek ise halka karşı bir sorumluluğu olması lazım" "Dünya'da 51 ülkede seçilme yaşı 18" "Darbe girişimi sırasında da Türk Silahlı Kuvvetleri de kendi evinin içinden vuruldu"KIRKLARELİ - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kırklareli'nde...

26.03.2017 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanını halk seçecek ise halka karşı bir sorumluluğu olması lazım"

"Dünya'da 51 ülkede seçilme yaşı 18"

"Darbe girişimi sırasında da Türk Silahlı Kuvvetleri de kendi evinin içinden vuruldu"

KIRKLARELİ - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kırklareli'nde bir otelde, iş adamları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. Türkeş burada halkın seçtiği bir cumhurbaşkanın sorumluluğunun olmamasının doğru olmadığını 16 Nisan seçimiyle halkın seçtiği bir cumhurbaşkanına sorumluluk verileceğini belirtti.

Türkeş toplantıda yaptığı konuşmada halkın seçtiği bir cumhurbaşkanlığı makamının sembolik olmasının mantıksız olacağını savunarak, "Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı halka gittik sorduk arkadaş siz cumhurbaşkanı seçmek ister misiniz dedik? Halk memnuniyetle kabul etti ve halkın rızası alınarak cumhurbaşkanını seçtik. Ama o günkü siyasi çekişmelerin içinde yapısal olarak sıkıntılar devam etti. Yani zaman zaman bunu itiraf etmek lazım. Mecliste aceleye getirdiğimiz işlerde eksik kalan, kısa kalan tarafları oluyor. Bir cumhurbaşkanı iki defa seçilecek ise halk ikinci defasında bir cumhurbaşkanını nasıl seçer? Niye seçer? Yani daha önce ki cumhurbaşkanlıklarında olduğu gibi bunu bir temsili makam olarak muhafaza ederseniz, hadi bir defa halk seçti ikincide 5 sene sonra gittiğinde beni bir daha seçer misiniz? Beni bir daha seçin dediğin de ne yaptın sen? Ben hükümetten gelen kağıtlara baktım. Noter gibi damgayı bastım, imzayı attım. Başka ne yaptım işte yabancı devlet ricali geldiğinde onları karşıladım. Bana ne demez misiniz?

Demek ki, halkın seçtiği her kademede belediye başkanı gibi, belediye meclisi gibi, milletvekili gibi, hükümet gibi halk seçtiğinde hizmet talep etmek hakkına sahiptir. Cumhurbaşkanını halk seçer. Oldu, bir daha da seçer. Niye seçsin? Adam hizmet etmeyecekse niye seçilecek. Şimdi 16 Nisan'a getirdiğimiz konunun en temel noktası budur. Yani halk seçecek ise halka karşı bir sorumluluğu olması lazım. Cumhurbaşkanı sorumsuzdur. O zaman niye halk seçsin. İki sorumluluğu ne diyorsak, sorumluluğu veriyorsak bir iş yapacak ki sorumluk atfetsin. Bunu aşmak yapılıyor" diye aktardı.

"Dünya'da 51 ülkede seçilme yaşı 18"

Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi hakkında bilgi veren Türkeş, "Gençliğe seçme hakkını veriyorsun. Askerlik hükümlüğü getiriyorsun. Her sorumluluğu veriyorsun. Bir tek karar verme mekanizmasında sana yer vermem diyorsun. Bu doğru bir davranış değil. Kaldı ki bizi eleştiren çoğu batı hayranı arkadaşlar duysun diye söylüyorum, Dünya'da 51 ülkede de seçilme yaşı 18. Örnek, Almanya, Belçika, Hollanda İngiltere, Finlandiya, Kanada. Yıllardan beri dünyada birçok ülkede seçme ve seçilme yaşı 18. 600 milletvekili de 18 yaşında olacak anlamında değil. Ama bir işin felsefeni yerine oturtmak" dedi.

"Darbe girişimi sırasında da Türk Silahlı Kuvvetleri de kendi evinin içinden vuruldu"

15 Temmuz darbe girişimi hakkında açıklamalarda bulunan Türkeş, " 15 Temmuz'da bir hain darbe girişimi yaşadık. Bu hain darbe girişimi sırasında da Türk Silahlı Kuvvetleri de kendi evinin içinden vuruldu. Üst kademeler yüzde 30 a kadar tasfiyeye gitmek zorunda kaldı. Bütün bunlar Temmuz da yaşandıktan sonra Ağustosun 23-24 ünde Türkiye'nin sınır güvenliğini temin etmek için kahraman TSK Fırat Kalkanı Harekatı'na başladı. Orada dedik mi? Arkadaşım daha yeni ihtilal oldu da bak bu kadar adamı da emekliye sevk ediyoruz. Savaşamayız. Allah razı olsun demedi TSK. Görevine Fırat Kalkanı'ndan başladı, El-Bab, Membiç devam ediyoruz şuanda. Demek ki, işsizlik varken ekonomiyi kalkındırmaya çalışırken işsizliğe çare ararken bir taraftan da bir halk oylaması yapabiliriz. Bunun sakıncası yok" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Cumhurbaşkanlığı Sistemi Halk Oylamasının neden şimdi yapıldığı eleştirilerine ise anayasa tartışmasının yaklaşık 10 yıldır AKP'nin gündeminde olduğunu ancak yeterli sayıya, yeterli milletvekili sayısına ulaşamadığından meclise getiremediğinden dolayı son olarak ise MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin başkanlık sistemini meclise getirin meclisten geçirelim sonrada bunu halka götürürsünüz demesi üzerine AK Parti'de bunu bu gün gündeme getirdiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanını Halk Seçecek İse Halka Karşı Bir Sorumluluğu Olması...
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Türkeş: 'Cumhurbaşkanını Halk Seçecek İse Halka Karşı Bir Sorumluluğu Olması... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement