Başbakan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, taşeron işçilerle ilgili kanuni çerçeveyi oluşturduklarını belirterek, "Maliye Bakanlığımız ikincil düzenlemeler üzerinde çalışıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla işbirliği içinde, diğer bütün bakanlıklarımızla birlikte bu çalışmayı sonuçlandıracak.

22.10.2015 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, taşeron işçilerle ilgili kanuni çerçeveyi oluşturduklarını belirterek, "Maliye Bakanlığımız ikincil düzenlemeler üzerinde çalışıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla işbirliği içinde, diğer bütün bakanlıklarımızla birlikte bu çalışmayı sonuçlandıracak. Sonuçlandığı zaman düzenlemeler çerçevesinde taşeron işçilerden önemli bir kısmı kamuda istihdam edilmiş olacaklar"  dedi.

Başbakan Yardımcılığından yapılan açıklamaya göre, Yılmaz TGRT Haber kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yılmaz, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin çok kritik olduğunu belirterek, bunun " Türkiye'nin kader seçimi" olarak ifade edilebileceğini söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge nedeniyle dirayetli bir hükümete ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Yılmaz, seçimin ana konusunun, "AK Parti tek başına iktidarını devam ettirecek mi, ettirmeyecek mi?" olduğunu kaydetti. Türkiye'nin kendi politikalarını hayata geçiren, her geçen gün daha ileriye giden bir ülke olmasını istediğini dile getiren Yılmaz, 1 Kasım'da çıkacak siyasi sonucun bunu sağlayacağını belirtti.

Terör saldırıları karşısında, "Kim, hangi gerekçeyle, kime karşı yaparsa yapsın bütün terör saldırıları hepimize yapılmıştır" anlayışıyla ortak tepki gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Şimdi ben soruyorum 'katil devlet' derken, hükümete 'katil' gibi suçlamalar yöneltirken, bundan nasıl bir sonuç bekliyor Sayın Demirtaş? Böyle bir üslubun bizi nereye götüreceğini düşünüyor? Bunu söylerken elinde hangi delillerle, somut verilerle hareket ediyor? Bu sorumsuz bir yaklaşımdır, bunu yapmak yerine çıkıp Suruç'tan sonra veya Ankara'da yaşadığımız terör eyleminden sonra bütün partiler bir araya gelebilseydik, halkın önüne çıkıp bütün dünyaya, 'Biz biriz, beraberiz ve bu konuda ortağız' diyebilseydik güzel iyi bir şey olmaz mıydı? HDP'ye oy veren vatandaşlarımızın da bunu çok iyi düşünmesi lazım" diye konuştu.

"Beyannameye yeni unsurlar ekledik"

Yılmaz, 7 Haziran'dan sonra  AK Parti'nin seçim beyannamesine gençlere yönelik önemli yeni unsurlar eklediklerini anlattı. Gençlerin mesleki eğitimine büyük önem verdiklerini vurgulayan Yılmaz, her türlü eğitim çalışmalarını destekleyeceklerini kaydetti. Yeni iş kuracak gençlere 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği sağlayacaklarına dikkati çekerek, GENÇDES programını başlatacaklarını ve sportif çalışma yapmak, kısa film çekmek, dergi çıkarmak, kültürel, sanatsal faaliyet yapmak isteyen gençlere destekler vereceklerini bildirdi.

Emekliler için de 1200 lira yıllık ek bir katkı sağlayacaklarının altını çizen Yılmaz, ayrıca seyyanen bir artış yapacaklarını da kaydetti. BAĞKUR'lu emeklilerin yüzde 15 olan primini 10'a düşürdüklerini hatırlatan Yılmaz, bu oranı sıfırlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Emeklilere TOKİ'den öncelikli konut edinmelerini sağlayacak düzenlemelerin yanında çiftçiler için de yem ve gübrede KDV'yi kaldırmak istediklerini ifade etti. Esnafa 30 bin lira karşılıksız, faizsiz destek vermeyi düşündüklerini anlatan Yılmaz, 10'dan fazla işçi çalıştıranlara da yüzde 6 prim desteği sağlamak istediklerini kaydetti. Kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik somut vaatlerle toplumumuzun karşısına çıktıklarını belirten Yılmaz, "Asgari ücretlimiz için de biliyorsunuz 1300 lira bir vaadimiz söz konusu, bu yıl aralık ayında yapılacak asgari ücretle ilgili görüşmelere Hükümet olarak bu teklifimizle gideceğiz" ifadesini kullandı.

"Taşeron işçilere müjde"

Cevdet Yılmaz, dünyada krizin etkileri devam ederken Türkiye'nin büyümeye devam ettiğine dikkati çekti. Bu yıl yüzde 3 büyüme öngördüklerini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"İstihdam dostu bir büyüme oluşuyor. Bakın son açıklanan istihdam rakamlarında şunu gördük, bir önceki yılın aynı ayıyla mukayeseye ettiğiniz zaman istihdamda 932 bin ilave istihdam oluşmuş ve bunların önemli bir kısmı da kadınlarımızın istihdamı, bu da çok önemli. İş gücüne katılım oranında çok ciddi artış var, son açıklanan istatistiği söylüyorum, 30 milyonu aşmış durumda iş gücü piyasasındaki insan gücümüz ve 27 milyonu aşan bir istihdam söz konusu. Bu dünyada şu anda birçok ülkeyi kıskandıracak bir rakam. Son açıklanan işsizliğimiz hala tek haneli rakamlarda, enflasyonumuz tek haneli rakamlarda, yani bütün bu dünyadaki olumsuz şartlara rağmen istikrarlı ve sorumlu bir hükümet işbaşında olduğu için çok şükür ekonomimiz yoluna devam ediyor. Ha, bu yeterli mi? Yeterli değil. İşte 1 Kasım'dan sonra çok daha uzun vadeli bir istikrarı yakaladığımız zaman inşallah bu ekonomik veriler de çok daha iyi bir noktaya doğru gidecek."

"Taşeron işçilere bir müjdeniz var mı? sorusunu cevaplayan Yılmaz, bu konuda düzenleme yaptıklarını, Meclis'ten bir kanunu geçirdiklerini söyledi. Şu anda kanuni çerçeveyi oluşturduklarını belirten Yılmaz, "Maliye Bakanlığımız ikincil düzenlemeler üzerinde çalışıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla işbirliği içinde, diğer bütün bakanlıklarımızla birlikte bu çalışmayı sonuçlandıracak. Sonuçlandığı zaman düzenlemeler çerçevesinde taşeron işçilerden önemli bir kısmı kamuda istihdam edilmiş olacaklar, asli işlerde çalışanlar kamuda istihdam edilmiş olacaklar. Diğerleriyle ilgili de çok önemli iyileştirmeler son dönemlerde yapmıştık, bu iyileştirme çalışmalarımız da aynı şekilde devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, 1 Kasım sonrası oluşacak tablonun huzura ve refaha katkıda bulunmasını dileyerek, halkın özgür iradesiyle, baskı altında kalmadan oy kullanmasını temenni etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement