Başbakan Yıldırım: (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım: (2)

Başbakan Binali Yıldırım, "2016 yılı içerisinde, bayram süresince karayollarındaki ölümlü kazalarda yüzde 30 azalma var. Bu böyle güzel yollar, köprüler, otoyollar, bölünmüş yollar yapılınca artık yol kusurundan dolayı kaza olmuyor.

09.07.2016 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "2016 yılı içerisinde, bayram süresince karayollarındaki ölümlü kazalarda yüzde 30 azalma var. Bu böyle güzel yollar, köprüler, otoyollar, bölünmüş yollar yapılınca artık yol kusurundan dolayı kaza olmuyor." dedi.

İzmit'ten karayoluyla Yalova'nın Altınova ilçesine gelen Başbakan Yıldırım, Osmangazi Köprüsü turnikelerinde araçtan indi. Turnikelerde kendisini bekleyen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Metin Oral ve bir grup esnaf, Başbakan Yıldırım'a teşekkürlerini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, daha sonda gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sabah Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığından kendilerine bilgi verildiğini anlattı.

Sevindirici bir bilgi paylaşacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"2016 yılı içerisinde, bayram süresince karayollarındaki ölümlü kazalarda yüzde 30 azalma var. Neye rağmen yüzde 30 azalma var? Trafiğin yüzde 100'ün üzerinde artmasına rağmen. 2003'te 9 milyon 300 bin araç vardı trafikte, şimdi 20 milyon 700 bin araç var. Yani yüzde 100'ün üzerinde. Buna rağmen, kazalar artmış fakat ölümlü kazalar da yüzde 30'un üzerinde azalma var. Bu ne demek oluyor? Böyle güzel yollar, köprüler, otoyollar, bölünmüş yollar yapılınca artık yol kusurundan dolayı kaza olmuyor. O yüzden de kazalarda, ölümlerde azalma var. Ama halen yükseğiz, amacımız ölümsüz bir seyahat. Bu bir hedeftir, idealdir. Bu bir hedeftir ama yıl yıl hem eğitimle hem de bilinçlenmeyle hem yollarımızın kalitesinin iyileşmesiyle hedefimize yaklaşıyoruz. Vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyorum, acele etmeyin, acele eden ecele koşar. Onun için bir saat geç olsun, önemli değil, sevdiklerinize sağ sağlim kavuşmanız için acele etmeyin. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Bir kez daha hatırlatıyorum, dönüş yolunda hayırlı yolculuklar diliyorum."

"Hem millet kazanıyor hem ülke kazanıyor"

Bir gazetecinin "Çanakkale 1915 projesiyle ilgili bilgi alabilir miyiz" sorusu üzerine Yıldırım, "Sırayla gidiyoruz, Osmangazi Köprüsü, arkadan Yavuz Sultan Selim, oradan batıya doğru yöneliyoruz Çanakkale 1915, ondan sonra gidiyoruz İzmir Sultan Alparslan, öyle gideceğiz. Sonra bakalım kısmet nereye." diye konuştu.

Yıldırım, bir basın mensubunun "Rus turist kafilesini taşıyan ilk uçak Antalya'ya geldi, bundan sonra da gelmeye devam edecekler" ifadesi üzerine, "Gelirler tabi hasret kaldık birbirimize. 5-6 ay çok uzun bir süre." dedi.

Yalova Altınova'nın altın gibi bir ova olduğunu dile getiren Yıldırım, buranın verimli toprakları bulunduğunu söyledi.

Yıldırım, köprü ve yolun yapımı sırasında Altınova'nın sıkıntı çektiğini belirterek, "Şimdi de semeresini görüyorlar. Arkamızda Hersek Külliyesi var. Artık buraya gelip gidenler mutlaka Altınova'ya uğruyorlar. Orada kahvaltı yapıyorlar. Herkes nasibini alıyor. Bu ova, bu yoldan ve köprüden en çok nasibini alan bölge. Çok büyük bir kamulaştırma aldılar. Helali hoş olsun. Hem millet kazanıyor hem ülke kazanıyor hem de bu güzel hizmetleri vatandaşımıza getiriyoruz. Artık başkan üstü açık otobüsler ayarlamış. Köprü turları düzenliyor."

"Osmangazi Köprüsü'nün çevreci bir yapısı var"

Osmangazi Köprüsü'nün çevreci bir yapısı olduğunu anlatan Yıldırım, "Güzergahı dümdüzdü fakat burada Hersek Burnu ve arkada Hersek Camisi, kuş cenneti var. Bunlara zarar vermemek için böyle bir imalat yapıldı. Kavisli, çelik konstrüksiyon, karşıdan bakınca görüyorsunuz. O estetik yapıyla hem tarihi hem kuşların rahatsız edilmemesini sağlayacak ince bir mühendislikle bunu gerçekleştirdik. Bu yönünü çok bilmezler köprünün ama böyle de bir özelliği var." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bir gazetecinin "Köprünün yapımından beri köprüye bu 3. gelişiniz, bundan sonra Sayın Başbakanımızı burada daha sık görecek miyiz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"O sizin gördüğünüz 3... Burada her blok yerine konurken, her ayağın imalatında sürekli geldik. O görünür olan o kadar. Bu eserler bu hale geliyor ama bunun arkasında o kadar isimsiz kahraman var ki. Burada mühendisler, işçiler, karayollarımızın yöneticileri gece, gündüz, sabah, akşam demeden var güçleriyle çalıştılar. Genel müdürümüz, o zaman bölge müdürümüzdü. Ondan önceki genel müdür Cahit bey vardı. Hepsi canla, başla çalıştı."

"En pahalı hizmet, olmayan hizmetti"

Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün 39 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatarak bu dev eserin Türkiye'ye kazandırıldığını belirtti.

"Dile kolay 39 ay. Böyle bir şey yok" diyen Başbakan Yıldırım, "Eğer devlet bunu kendi parasıyla yapmaya kalksaydı, konuşanlar, konuşuyor. Uzaktan gazel okumak kolay. Devlet kendi parasıyla, bütçesiyle yapsaydı, 50 yılda yapardı. 5 sefer ihale oldu, iptal oldu. Dolayısıyla devlet bunun ancak planlaması 3 yıl sürer, projesi de 3 yıl sürerdi. Sonra da bütçede para olursa 10 yılda,12 yılda,15 yılda Allah kerim. Efendim ödenek yok, yapmadı, kaldı. Yarım asırda yapımıyla uğraşırdık. Bu güzel bir hizmet" şeklinde konuştu.

Köprü geçiş ücretinin pahalı olması yönünde yapılan eleştirilere de değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"En pahalı hizmet, olmayan hizmetti. Köprü olmasa, o zaman ne yapacak bu insanlar. Yine feribot kuyruğunda, körfez geçişinde çile çekmeye devam edecekti. Yalova rahatladı. İzmit'ten geliyoruz şimdi. Bayramda şehir içi trafiği olmamış. Önceden kuyruk Sabiha Gökçen'e vuruyordu. Şimdi Allah'a şükür vızır, vızır gidiş, dönüş. Biz memleketin hizmetkarıyız. Allah nasip etti, milletimizin duası, desteği bu eserleri yapmaya, Cumhurbaşkanımızın liderliğini de bize nasip etti. Bunun için milletimizin gülen yüzü, bir 'Allah razı olsun' demesi dünyaya bedel. Başka bir şey istemiyoruz.Yeni eserlerde buluşmak üzere."

Başbakan Yıldırım, açıklamanın ardından bir gazetecinin fotoğraf makinesini alarak Osmangazi Köprüsü'nün ilk temelleri atıldığından beri haberlerini yaptığı belirtilen gazetecilerin fotoğrafını çekti.

Yıldırım, daha sonra gazetecilerle ve Altınova esnafıyla fotoğraf çektirdi.

Osmangazi Köprüsü üzerinden Kocaeli'ye geçen Yıldırım, yol kenarındaki dinlenme tesisinde aracını durdu. Burada vatandaşlarla selamlaşan Yıldırım, hatıra fotoğrafı çektirdi, çocuklarla yakından ilgilendi.

Başbakan Yıldırım, burada çay içtikten sonra karayoluyla İstanbul'a hareket etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yıldırım: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement