Başbakan Yıldırım: "Bizim Amacımız, Ne Hollanda ile Ne Avrupa ile Tamamen İlişkileri Kesmek... - Son Dakika
Politika

Başbakan Yıldırım: "Bizim Amacımız, Ne Hollanda ile Ne Avrupa ile Tamamen İlişkileri Kesmek...

Başbakan Yıldırım: "Bizim amacımız, ne Hollanda ile ne Avrupa ile tamamen ilişkileri kesmek değildir.

14.03.2017 22:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yıldırım: "Bizim amacımız, ne Hollanda ile ne Avrupa ile tamamen ilişkileri kesmek değildir. Bunu yapan biz olmayız ama bu yönde ısrarları devam ederse, tırmandırmaya devam ederlerse, Türkiye de bunun altında kalmaz. Karşılığını verir muhakkak"

-"Bu kadar kısa zamanda bu kadar fikir değişikliği bir fayda getirmez. Kılıçdaroğlu yeni söylemler meraklısıyla sosyal medyada bir kanal açsın orada videolar çekip yayınlasın"

-"(Hollanda ile ilişkiler) Bu, oradaki Dışişleri Bakanımıza izin verilmemiş olması diplomaside gelinecek en uç noktadır. En büyük ayıp ve yanlıştır. Aile Bakanımıza da bu muamelelerin yapılmış olması işi kontrolden çıkartmıştır. Burada fiili durum var, bunun karşılığı aynı yöntemlerle verilecektir"

ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nun kampanya süresince sürekli taktik değiştirdiğini belirterek, "Bu kadar kısa zamanda bu kadar fikir değişikliği bir fayda getirmez. Kılıçdaroğlu yeni söylemler meraklısıyla sosyal medyada bir kanal açsın orada videolar çekip yayınlasın. Bunu da tavsiye ediyorum. Gerçi o genç kuşakları işi ama öğrenmenin yaşı yok" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Show Tv, Habertürk Tv ve Bloomberg Tv ortak yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Avrupa ülkeleri ile bugünlerde ilişkilerimizde sıkıntı var. Bu, bir sır değil. Özellikle de halk oylaması kampanyası sürecinde bu biraz daha belirgin hale geldi, tırmandı. Aslında öncesinde de vardı bu. Doğrusu Avrupa'nın belli başlı ülkelerinde seçimler var. Onların da bu sürece bir şekilde olumsuz katkısı olduğunu düşünüyorum. Avrupa'da son yıllarda İslamafobia, ırkçı söylemler ve milliyetçilik akımları, aşırı sağ zemin kazanıyor. Bu da merkez siyaseti tehdit ediyor. Bunun üzerine iç siyaset oluşan rekabet karşısında aşırı söylemleri de beraberinde getiriyor. Burada tabii Türkiye bulunmaz ülke ve malzeme, bu söylemler için. Bizim 5 milyonun üzerinde orada yaşayan soydaşımız var. Buradaki her türlü söylem Türkiye ile doğrudan ilişkilendiriliyor. Bizim buradaki duruşumuz çok net Avrupa'ya diyoruz ki siz gelecek vizyonunuzu gözden geçirin" ifadelerini kullandı.

Burada iki şeyi birbirinden ayırt etmenin gerektiğini belirten Yıldırım, "Avrupa'nın vicdanı olan büyük bir kitle var, bir de marjinal siyasetin içinde olan ve bundan siyasi rant sağlamaya çalışan partiler ve söylemler var. Onlar bizi hedef alıyorlar. Eminim ki Avrupa'nın sessiz yığınları Türkiye ile ilikilerin iyileştirilmesinden yana. İlişkileri germenin bize şüphesiz faydası olmaz, Avrupa'ya daha çok zararı olur" dedi.

Hollanda ile ilişkiler

Hollanda ilişkilerin sorulması üzerine Yıldırım, "Bu, oradaki Dışişleri Bakanımıza izin verilmemiş olması diplomaside gelinecek en uç noktadır. En büyük ayıp ve yanlıştır. Aile Bakanımıza da bu muamelelerin yapılmış olması işi kontrolden çıkartmıştır. Burada fiili durum var, bunun karşılığı aynı yöntemlerle verilecektir. İşin bir boyutu bu, başlamıştır. Bu konuda, bu işe sebep olanların ortaya çıkarılması, hesabının sorulması. Şiddet olaylarının mağdurlarının haklarının iade edilmesi, gözetilmesi, Türkiye bütün diplomatik uçuşları askıya aldı. Bir de büyükelçilerinin gelmesini istemiyoruz dedik. Bunlar, alınabilecek hemen tedbirlerdir. Bundan sonrası izlenecek ve zamanı, zemini, artları oluştuğunda karşılık verilecektir.Bizim amacımız, ne Hollanda ile ne Avrupa ile tamamen ilişkileri kesmek değildir. Bunu yapan biz olmayız ama bu yönde ısrarları devam ederse, tırmandırmaya devam ederlerse, Türkiye de bunun altında kalmaz. Karşılığını verir muhakkak. Doğrusu bölgede bizim bulunduğumuz bölgenin bir anlamda Avrupa'nın güvenliği anlamına geliyor. Bu işin sonunda bu işin muhasebesini yaparken biz bir düşünürken onlar 3 düşünmelidir" diye konuştu.

"Hollanda Başbakanı ile birkaç sefer telefonda görüştük"

Hollanda Başbakanı ile birkaç sefer telefonda görüştüklerini belirten Yıldırım, "O görüşme esnasında biz bu noktaya gelmesini istemiyorduk, kendine göre haklı gerekçelerini sıraladı. Beraber oturalım yemek yiyelim dedik. Biz herhangi bir karşılık vermedik. Bizim konuşma tonumuzdan böyle bir teklifte bulunma ihtiyacı bulundu. Oradaki yaşanan olayı getirdiği can sıkıntısı ile bazı şeyler konuştuk. Karşılıklı o da sesini yükseltti, biz de sesimizi yükselttik" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: "Bizim maslahatgüzarı ve başkonsolosu bir ara gözaltına aldılar. Bu konuda özür diledi Başbakan. Bir kere AİHM'e gitmek için iç hukuk yollarını tüketmek gerekiyor. Yine, oradaki mağdurlar bu işten müşteki olanlar müracaat edecek, hak arama yollarını deneyecek ve sonra AİHM'e gidecek. Başka yollar da çalışacak. Uluslararası haklardan doğan bütün haklarımız, seyahat serbestisi, kendi konsolosluğumuz kendi toprağımız olması buna aykırı durumlar. İncelenecek, işin takipi yapılacak. Siyasi ilişkiler ve alınacak idari kararlar."

AB'nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı'nın, işverenlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine dair karar almasına değinen Yıldırım, "Bu çok yanlış bir şey. İnanç özgürlüğüne de aykırı. Bu işte aşırısal söylemlerin etkisinde kalarak dönemsel olarak böyle kararlar alınıyor. Bunların barışa, dostluğa katkısı olmaz. Bunlar gerilimi daha da tırmandırır. Bunun ciddi anlamda bir bedeli de olur. Bu kararlar, bölgesel küresel barışa katkı sağlamaz. Ülkeler arası ilişkileri daha da etkiler. Doğacak sonuçların da nereye varacağını göremeyebilirler" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım: "Bizim Amacımız, Ne Hollanda ile Ne Avrupa ile Tamamen İlişkileri Kesmek...
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yıldırım: 'Bizim Amacımız, Ne Hollanda ile Ne Avrupa ile Tamamen İlişkileri Kesmek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement