Başika Nerede? Başika Krizi Nedir? - Son Dakika
Dünya

Başika Nerede? Başika Krizi Nedir?

Başika Nerede? Başika Krizi Nedir?

Irak'ın Musul kentine 25 km mesafede olan Başika'da, Türk askeri Peşmerge güçlerine eğitim verdi. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin geri çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu.

18.10.2016 12:24  Güncelleme: 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın 25 km yakınlarında bulunan Başika'da kurulan kampda, Bağdat'lı peşmerge güçlerini, terör örgütü ile savaşması için eğitti. Bu eğitim 2015 yılında başladı. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin Bağdat'tan çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu. Ankara ise bölgedeki eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve yeni güçleri bölgeye katmak konusunda kararlı tavrını sürdürdü.

ABD, yaklaşık üç bin kişilik bu grubun eğitim sürecini destekledi. Ancak bu güçlerin Türkiye'nin kontrolünde değil, Irak ordusuna bağlı Sünni birliklerle operasyonda olmasını istedi.

MUSUL OPERASYONU HAZIRLIKLARI İLE KAMPLAR KURULDU

Irak'ın kuzeyinde bulunan ve en büyük şehirlerinden birisi olan Musul'da, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Mesud Barzani önderliğindeki Peşmerge güçleri ve ABD öncülüğündeki birliklerin koalisyonu ile IŞİD(DAEŞ)'e karşı operasyon başlatıldı. Bu operasyona 'Musul Operasyonu' adı verildi.

Bu operasyon için Musul çevresinde kamplar kuruldu. Başika Kampı da bunlardan biriydi.

TÜRK ASKERİ BAŞİKA'DA EĞİTTİ

Irak'taki operasyona destek veren ülkeler arasında İran, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Türkiye bulunuyor. Koalisyonun ortak hedefi Musul'u IŞİD(DAEŞ)'den temizlemek.

6 Ağustos 2014'te IŞİD(DAEŞ) teröristleri Erbil'e dayandığında da Kuzey Irak yönetimi Türkiye'den yardım istedi. Türk askeri Erbil'e gitmese de, daha sonradan Musul'un kuzeyindeki Başika'ya yardım gönderme kararı aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Başika'daki kampta Peşmerge güçlerini teröre karşı eğiterek Musul operasyonuna hazırladı.

IRAK HÜKÜMETİ, 'GERİ DÖN' ÇAĞRISI YAPTI

2015'ten beri Başika'da bulunan Türk askeri, nöbet değişimi yaparak 150 asker ve 20'ye yakın tank ile birlikte Zelikan Kampı'na gönderildi. Bu nöbet değişimi sırasında Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerinin Musul yakınlarındaki kamplardan çekilmesi çağrısında bulundu. Aksi takdirde BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak bu isteğini resmi elden dile getirdi.

'TÜRK ASKERİ TAMAMEN ÇEKİLSİN"

Türk askerlerinin bir kısmı, 14 Aralık 2015'te Zelikan Kampı'ndan ayrıldı. Bağdat yönetimi bunu yeterli bulmadı. 15 Aralık'ta Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin tamamının çekilmesi için çağrı yaptı. Böylelikle ortaya 'Başika Krizi' diye tanımlanacak siyasi kriz ortaya çıktı.

OBAMA DA BİLDİRDİ

ABD Başkanı Barrack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk askerinin Musul'dan çekilmesi çağrısınında bulundu.

Son Dakika Dünya Başika Nerede? Başika Krizi Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement