Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Bayraktar Açıklaması

"Gazetelerin yaşama şansı dijital dünyadan geçiyor"

14.09.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, gazetelerin yaşama şansının dijital dünyadan geçtiğini belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gazeteciliğin çok zor ve meşakkatli bir iş olduğunu ifade etti.

Teknolojik yeniliklere kapı kapatan anlayışın ömrünün çok uzun olmayacağını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Haber ve fikir üretmesiyle birlikte toplumu etkileme gücü olan gazeteler, maalesef bu özelliğini korumakta zorlanıp inandırıcılığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Haber yoksa gazete yok, bu doğru. Haberi bulup ortaya çıkartan, fotoğraflayan, kısaca ona can veren muhabirdir. Her şey zincirin halkaları gibi. Halkanın başında muhabir var. Bazı gazeteler resmi ilan pastasından yararlanabilme adına kadrolarını sözde muhabirle doldurup ajans bülteni gibi çıkıp erozyona neden olsa da muhabiri atlayıp diğer halkalarla sonuç üretilemez."

Gazeteyi ayakta tutanın sadece okur değil reklam veren yani ekonomi olduğunu işaret eden Bayraktar, "Bu olmazsa çarkı döndürmek mümkün değil. Reklam verenin amacı nedir? Farklı mecra ve yöntemlerle kendisiyle henüz iletişime geçmemiş tüketicilere ulaşıp, mevcut müşterilerini de korumak ister. Bunu yaparken de en temel hakkı olan doğru kitleye ulaşma ihtiyacıdır. Dolayısıyla reklam verene içerik değil, ulaşmak istediği okuyucu pazarlanır. Yani gazete için zorunluluk olan içerik, reklam veren için araçtır. Daha açık ifadeyle okur gazeteyi okumak, reklam veren de farklı tüketicilere ulaşmak için tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye'de internet kullanımının tüm nüfusa oranla yüzde 45 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, açıklamasını şöyle tamamladı:

"35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı, 36 milyon aktif facebook hesabı var. Bilgisayar ve mobil cihazlar aracılığıyla günde ortalama 6,8 saatimizi internette harcıyoruz. Yine ortalama 2 saat 32 dakikamızı da sosyal medyada geçiriyoruz. Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformu olan facebooku yüzde 93, twitterı yüzde 72, googleı yüzde 70 ve linkedıni yüzde 33 takip ediyor. Rakamları topladığınızda yaklaşık 55-60 milyon insan sosyal medyayla iç içe yaşıyor. Günlük 5 milyon satış rakamı gerçekleştiren gazetelerin teknolojinin yeniliklerinden faydalandığını söyleyebilir miyiz? Eğer gerçek satış rakamı gazetenin ücretli internet sitesinin tıklanma sayısının üstündeyse bunu söylemek mümkün değil. Teknolojiyi yok sayan gazetelerin ayakta kalması mümkün değil. Yazılı basının yaşama şansı şantajdan, tehditten, yalandan, dolandan arındırılmış, özel haber ve zengin içerikle donatılmış şekilde teknolojiyle yapacağı işbirliğine bağlıdır." - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement