Basın Mensupları, Medyada Sosyal Yardım Olgusunu Ele Aldı - Son Dakika
Yerel

Basın Mensupları, Medyada Sosyal Yardım Olgusunu Ele Aldı

Beylikdüzü’nde "Medyada Sosyal Yardım, Destek Haberleri ve Toplum Algısına Etkileri’ konulu panel düzenlendi.

08.02.2016 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beylikdüzü'nde "Medyada Sosyal Yardım, Destek Haberleri ve Toplum Algısına Etkileri' konulu panel düzenlendi. Çeşitli gazete ve televizyonlardan panele konuşmacı olarak katılan medya çalışanları, engellilere yönelik yaptıkları haberleri ve haberlerin sunumunda kullanılan dili anlattı.

Beylikdüzü Belediyesi, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği ve Engelsiz Hayat Akademisi işbirliği ile "Medyada Sosyal Yardım, Destek Haberleri ve Toplum Algısına Etkileri" konulu panel düzenledi. Habere konu olanlar, haberi yapanlar, sunanlar ve izleyenlerin konuşmacı ve izleyici olarak katıldığı panelde medyada engellilere yönelik yer alan haberler üzerine analizler yapıldı.

Öte yandan, panele konuşmacı olarak katılan Habertürk muhabiri Ela Sezen, Milliyet Gazetesi'nden Seray Yalçın, Editör Ece Güneş Sadetyan, CNN TÜRK Haber Sunucusu Deniz Bayramoğlu, Habertürk Televizyonu'ndan Duygucan Baş, A Haber'den Zeynep Bayramoğlu gibi medyanın önemli isimleri, engellilere yönelik yaptıkları haberleri ve medyada engellilere yönelik yer alan haberler ve haberlerde kullanılan dil üzerine konuştu. Panel sonrası ise, 'Çocuk Kalbim Seni Söyler' isimli koro mini bir konser vererek panele katılanlara keyifli anlar yaşattı.

"ENGELLİLERLE İLGİLİ YAPILAN HABERLERİN TAMAMINA YAKINI AJİTASYON İÇERİYOR"

Panelin toplumun engellilere yönelik algısının değişmesi adına önemli bir çalışma olduğunu belirten Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, "Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği olarak sürekli farkındalık eylemleri ve eğitimleri yapıyoruz. Birçok etkinlik yaptık ama medya etkinliği bizim için çok önemliydi. Çünkü medyada yapılan engellilerle ilgili haberlerin tamamına yakını ajitasyon içeriyor. Yani engellilerin bir şey yapamadığını içeriyor. O doğru örneklerden yola çıkmamız lazım. Savunuculuk ve hak temelli haberler yapıyor olmamız gerekiyor. Kullanılan dile çok dikkat etmek gerekiyor" dedi.

"MEDYA ENGELLİLERLE İLGİLİ YAPILAN HABERLER KONUSUNDA EĞİTİMSİZ"

Adem Kuyumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün burada konuğumuz olan 10 farklı medya organından; sunucularımız, haberi yapanlar, haberi yazanların ortak söylediği şey; evet, medya engellilerle ilgili yapılan haberler konusunda eğitimsiz ve mutlaka bir ortak dille eğitim alınması gerekiyor, şeklinde bir görüş belirtildi. Biz biran önce bunun çalıştayını yapacağız. Bugün şunu yaptık. Bir, medyaya konu olan engellileri ve ailelerini konuşturduk. Daha sonra sahada engellilere yönelik haber yapanları konuşturduk. Haberi yazanları ve sunanları konuşturduk. Onların yaptıkları engelli haberleriyle ilgili görüşlerini aldık. Hepimizin ortak görüşü; evet engelliler ve aileleri ile ilgili yapılan haberler yanlış ve mutlaka doğruyu öğrenip yapmamız gerekiyor. Biz bundan sonra bu çalıştayların yapılması için çalışacağız ve umut ediyorum bunu da başarıyor olacağız."

"ENGELLİLERE YÖNELİK HASSASİYETİN ANLAŞILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR PROGRAM"

CNN TÜRK Haber Sunucusu Deniz Bayramoğlu ise, "Biz engellilerin yaşadıkları problemleri anlamıyoruz. Onlara farklı gözle bakıyoruz. Onları toplumun eşit birer üyesi olarak kabul etmiyoruz. Belki sevgimizden belki acıyarak belki hor görerek ama ne olursa olsun, hangi açıdan yaklaşırsak yaklaşalım bir yerde yanlış yapıyoruz. Bu panel o yanlışın düzeltilmesi açısından, en azından biz habercilerin bu meseledeki hassasiyetini anlama açısından çok önemli, faydalı bir panel oldu. Düzenleyenlere, emeği geçenlere, katılanlara teşekkürü bir borç biliyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde bu tür çalışmalar daha etkili bir biçimde yapılabilir. Söz konusu olabilir. Böylelikle Türkiye'nin, insanımızın bu önemli problemlerinden bir tanesinin de üstesinden gelinmiş olabilir" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Basın Mensupları, Medyada Sosyal Yardım Olgusunu Ele Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement