Başkan Altepe: "Dünyanın Gözü Bursa'da" - Son Dakika
Güncel

Başkan Altepe: "Dünyanın Gözü Bursa'da"

Başkan Altepe: "UNESCO Dünya Mirası markasını en güzel şekilde değerlendirelim ve geleceğe taşıyalım istiyoruz."

14.10.2014 14:14  Güncelleme: 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle Bursa'nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyleyerek, "Dünyanın gözü Bursa'da" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla özgün kimliği daha da öne çıkan tarih başkenti Bursa'nın değerleri, 'Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu' Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Bu kapsamda, kente değer katan çalışmaların sürekliliğinin sağlanması ve bundan sonraki süreçte neler yapılacağı ile ilgili görüşlerin değerlendirilmesi hedefiyle düzenlenen 'UNESCO Buluşmaları' toplantılarının ilki 'Hanlar Bölgesi' temasıyla Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.

"Hanlar Bölgesi, Bursa'nın kalbi"

Bursa'ya marka kent kimliği kazandıran çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın değerlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin kente önemli kazançlar sağladığına dikkati çekti. Başkan Altepe, Hanlar Bölgesi ve tarihi çarşının Bursa'nın kalbi olduğunu vurgulayarak, "Bursa'nın merkezi, kalbi ve atardamarı olan çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin ecdada ve Bursa'ya yakışır hale gelmesi konusunda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız" dedi.

Bursa'da tarihi bir dönem yaşandığını belirten Başkan Altepe, "Bursa'da yaşam bir şans, bu kente hizmet etmek bizler için onur. Bursa'nın dünya gündemine taşınması, ecdadımızın emaneti olan bu kentin güzelliklerinin ve değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemli. Bursa, özellikli, nimeti bol, altyapısı güçlü bir şehir. Ticaret ve sanayi anlamında da güçlü bir kent olan Bursa'da turizm de öne çıkıyor. Osmanlı başkenti Bursa'nın tarih kenti kimliğini ön plana çıkarmak için ise yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Bursa'da harabe eser kalmadı artık, var olanlar restore edildi, işlevlendirildi, kente kazandırıldı" diye konuştu.

Bursa'nın yer altındaki eserlerinin de gün yüzüne çıkarılacağına işaret eden Altepe, Bey Sarayı'nı da Orduevi'ni yeni yerine taşıyarak yeniden yeryüzüne çıkaracaklarını hatırlattı. Başkan Altepe, "Daha yapacak çok işimiz var" diyerek, Bursa'da Kültür Bakanlığı ve Vakıflar'dan alınan yetkilerle külliyelerin yenilendiğini de sözlerine ekledi.

"UNESCO markasını geleceğe taşıyacağız"

Bursa'nın değerlerinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi ile kentin özel bir markanın sahibi olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Bursa, ecdat mirasının yanı sıra evrensel bir değer. Artık elimizde UNESCO markası var ve bundan sonra bu markayı daha da ileriye taşımalı ve sürekliliğini sağlamalıyız. Bursa 26 dalda örnek oldu. Bursa'daki örnek uygulamalarının daha çok tanınması için gerekeni yapacağız. Bundan sonra UNESCO ile birlikte çalışacağız. UNESCO, Bursa ile ilgili aylık denetim raporlarını sunacak. Artık yalnız değiliz, dünyanın gözü Bursa'da" diyerek, Bursa'nın sağladığı avantaja dikkati çekti.

"Dünyayı tanıyanlar Bursa'ya da gelsin"

Başkan Altepe, UNESCO'nun değerlerini dikkate alarak dünyayı gezen insanların var olduğunu da ifade ederek, "Dünyayı tanıyan insanlar Bursa'ya da gelsin istiyoruz, hedefimiz bu. UNESCO dünya mirası markasını en güzel şekilde değerlendirelim. Bursa'yı fiziki olarak güzelleştiriyoruz, bundan sonra üzerine katarak, hem yerel yöneticilerin, hem de esnafın ve vatandaşların değerlerine sahip çıkmasıyla Bursa için daha güzel adımlar atacağız, hep birlikte başaracağız. Her geçen gün kentimizin kalitesini daha da artıracağız" şeklinde konuştu.
UNESCO markasını en güzel şekilde geleceğe taşımayı hedeflediklerini anlatan Başkan Altepe, bugüne kadar işinin ehli ekiplerle güzel çalışmalar yapıldığını ve bundan sonra da aynı güzellikte hizmetlerin devam edeceğini belirterek, "Tek derdimiz, Bursa markasını korumaktır. Kazanan Bursa olacak, bizler de güzel bir iz bırakmış olacağız" dedi. Başkan Altepe, Bursa'ya hizmet etmenin onurunu yaşadığını da sözlerine ekledi.

Bursa zoru başardı

Dünyada 123 ülkedeki UNESCO Dünya miraslarını gezen Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atila Ege ise dünyanın en prestijli listesine giren Bursa'nın çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi. Ege, pek çok kentte belediye başkanlarının bu listeye girmekten çekindiğini belirterek, Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi konusunda cesaretli davranan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik etti. UNESCO ve dünya mirası listesindeki bölgelerle ilgili bir sunum yapan Ege, Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ile ekibinin de çok titiz çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇH) Başkanı Muhsin Özyıldırım da Büyükşehir Belediyesi'nin çarşıyı gün yüzüne çıkararak Bursa'ya değer katan faaliyetlerinden dolayı Altepe'ye teşekkür etti. Özyıldırım, "Çarşımız, bizim sadece dükkanımızın olduğu yer değil aynı zamanda bizim yaşam alanımız. Sahip olduğumuz değerlerin farkındayız ve bu değerleri korumaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Altepe: 'Dünyanın Gözü Bursa'da' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement