Başkan Altınok Öz'e, Çevko'dan Anlamlı Plaket - Son Dakika
Yerel

Başkan Altınok Öz'e, Çevko'dan Anlamlı Plaket

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı tarafından hayata geçirdiği çevreci projeler ödüllendirilerek plaket takdimi yapıldı.

27.04.2015 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı tarafından hayata geçirdiği çevreci projeler ödüllendirilerek plaket takdimi yapıldı.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Yerel Yönetimler Temsilcisi Cem Ertürer, Genel Sekreter Mete İmer, Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcan Uslu; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ü makamında ziyaret etti. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars'ın da eşlik ettiği ziyarette Başkan Altıınok Öz, Kartal'da hayata geçirdiği çevre projeleri hakkında bilgi verdi. Üretimin de önemine değinen Başkan Altınok Öz, ünlü edebiyatçı Fakir Bayburt'un adına kitap yazdığı Eşekli Kütüphaneci adıyla bilinen kütüphaneci Mustafa Güzelgöz'ün yaşamından kesitler anlattı.

BAŞKAN ÖZ MUSTAFA GÜZELGÖZ'ÜN HİKAYESİNİ ANLATTI

Mustafa Güzelgöz'ün tayini, kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi'n gidişini anlatan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, " Kütüphanede heyecanla okurları bekler. Bir gün olur, beş gün olur, gelen giden yok. Özellikle çocuk kitaplarına gereksinim bulunan kütüphanedeki kitap sayısını arttırmak için Ürgüp dışında çalışmakta olan hemşerilerin adresini toplayabildiklerine el yazısı ile tek tek mektup yazarak kitap göndermeleri isteğinde bulunur. Bir ay sonra mektuba cevap olarak paketlerle kitaplar gönderilmeye başlar. Bazı Ürgüplüler, gazete ve dergilere abone olmuşlardır. Etraftakilerle konuşur, herkese anlatır. 23 yaşındaki genç memur, "Ne yapayım, ne yapayım?" diye düşünür durur. Sonunda aklına bir fikir gelir. Zorlukla bir eşek alır, iki tane de sandık yaptırır. İki sandığa, kalınlığına göre 180-200 kitap sığar. Sandıkların üstüne "Kitap İare Sandığı" yazar. Kitapları eşeğe yükler ve köy köy gezmeye başlar. Köylerdeki çocuklar Eşekli Kütüphaneciyi her seferinde sevinç içinde alkışlarla karşılarlar. Mustafa Güzelgöz, bu işi daha da ileri götürür kitap dağıtımını 5 merkep ve 2 katır ile yapmaya, ulaşılması çok zor ve engebeli yolları geçerek Ürgüp civarı ile Kayseri'nin Yeşilhisar ve İncesu ilçelerine bağlı köylere ulaşmaya başlar. Zamanla Mustafa Güzelgöz'ün ünü etrafa iyice yayılır. İnsanlar kütüphaneye de gelmeye başlar. Mustafa Güzelgöz, bakar ki kütüphaneye kadınlar hiç gelmiyor. Ardından kadınların daha çok sayıda gelmelerini sağlamak amacıyla Zenit ve Singer fabrikasına mektup yazar. Zenith dokuz tane, Singer bir tane dikiş makinesi yollar. Makine kullanmayı bilen kadınların yardımıyla dikiş kursları açılır. Salı günlerini kadınlar günü yapar. Kumaşı alan kadın kütüphaneye koşar. Dikiş makinesi yetmediği için sıralar oluşur. Sırada bekleyen kadınların eline birer kitap verir, beklerken okusunlar diye. İşte o gün bugün Eşekli Kütüphaneci olarak adlandırılır" diye konuştu.

Ziyaretin sonunda ÇEVKO Yerel Yönetimler Temsilcisi Cem Ertürer, Genel Sekreter Mete İmer, Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcan Uslu; Başkan Altınok Öz'e ambalaj atıklarının toplanması için gösterdiği çevreci yaklaşım, hassasiyet ve "7'den 70'e atığını getir kitabını götür" kampanyasına destek verdiği için teşekkür ederek plaket takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Altınok Öz'e, Çevko'dan Anlamlı Plaket - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement