Başkan Çıkmaz İhracattaki Başarı Öyküsünü Anlattı - Son Dakika
Güncel

Başkan Çıkmaz İhracattaki Başarı Öyküsünü Anlattı

Başkan Çıkmaz İhracattaki Başarı Öyküsünü Anlattı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ihracatta elde edilen başarı öyküsünü anlattı.

21.04.2014 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İpekyolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2. Kalkınma Ajansları Konferansı kapsamında, "Gaziantep'in Başarı Öyküleri" konulu oturuma katılan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ihracatta elde edilen başarı öyküsünü anlattı. Çıkmaz 2023 vizyonundaki hedeflerinin 30 milyar dolar olduğunu da açıkladı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2. Kalkınma Ajansları Konferansı kapsamında, "Gaziantep'in Başarı Öyküleri" konferansına katılan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı değerlendirmede Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu'da gerçekleştirilen ihracatın artışındaki sırları anlattı. İhracatta Gaziantep'in Türkiye genelinde altıncı sıradaki yerini koruduğunu da ifade eden Çıkmaz bu başarıların altında Gaziantepli iş adamı ve ihracatçılarının dünyayı keşfetmesinin yattığının da altını çizdi. Düzenlenen konferansa GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yanında GSO Meclis Başkanı Mustafa Topcuoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan da katıldı.

İhracatla 1967 yılında tanıştığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz bu tarihte Gaziantep İstasyon Meydanında bulunan barakalara getirdikleri ürünleri trenle Irak ve Sudi Arabistan'a gönderdiklerini o dönemdeki koşulların çok ağır ve zor olduğunu belirterek "1967 yılında ihracatla tanıştım. O dönemlerde İstasyon Meydanında bulunan barakalara ihraç edeceğimiz ürünleri getirir buradan trenle Irak ve Sudiarabistan yollardık. Biz bu dönellerde ihracatın bütün sırlarını Suriyeli ve Lübnanlı iş adamlarından öğrendik. Onlar yoğun olarak Gaziantep'e gelir ürünlerimizi satın alır ve aldıkları ürünleri çeşitli ülkelere gönderirdi. Bizler bu tüccarlardan birçok şey öğrendik. 70'li yıllarda fıstık ihracatımız yüksekti. 80'li yıllardan önce Türkiye'nin dış borcu çok büyük olduğu için bunu ödeyecek durumda değildik. Döviz sıkıntısı hat safhada idi. Yani deyim yerinde ise 50 sente muhtaçtık. İlginçtir o dönem yaptığımız bir ihracattan dolayı 28 sent eksik getirdiğimiz için uzun süre bölge idare mahkemesine gidip gelmek zorunda kaldım. Siyasi istikrarın olmadığı o dönemlerde elbette ihracat yapmak adeta mucize gibiydi.

80-90'lı yıllarda al, üret sat politikasını uyguluyorduk. Yani bu yıllar yokluk yıllarıydı, kıtlık yıllarıydı. Böyle bir ortamda ihracat gerçekleştirmek neredeyse mümkün değildi. Birgin merkez bankasına gittim. Yurt dışına çıkmak için döviz gerekli. Ama Merkez Bankasında döviz yok. Önce cebimdeki 100 doları Merkez Bankasına sattım, daha sonra sattığım yüz doları yeniden satın aldım. Böyle zorlu dönemlerin ardından Özal dönemi geldi. Özal dönemi Türkiye'nin dünya ile tanıştığı birçok yasağın kalktığı ve Türk sanayici ve iş adamlarının önünün açıldığı dönemdir. Kendisini rahmetle anıyorum. O dönemde Merhum Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde yasaklar kalktıkça Türkiye batar gözü ile bakıldı. Oysa yasakların kalkması herkesin önünü açtı. Bir ülkede siyasi istikrar ve güven varsa o ülkede huzur ve kalkınma olur. Biz bunu Rahmetli Turgut Özal Döneminde yaşadık. Uyguladığı ekonomik tedbirler ve özellikle ihracata yönelik aldığı radikal kararlarla birlikte Türkiye kalkındı, sanayici ve iş adamlarımız yatırım yapar hale geldi.

Özal döneminde başlayan gelişim ve kalkınma süreci 90'lı yıllardaki krizlerden kolay çıkmamızı sağladı. Günümüzde ise yine siyasi istikrar ve bu istikrarın getirdiği güven ortamı var. Bu ortamda elbette ticaret yapmak ve ihracat yapmak ülkemiz için büyük önem taşıyor." dedi. Türkiye'den dünyanın farklı ülkelerine giden uçaklarda mutlaka bir Gaziantepli iş adamı olduğunu da ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Gaziantepli iş adamlarının özellikle yabancı dil öğrendikten sonra dünyayı keşfettiğini ve büyük bir cesaretle dünya pazarlarına girmeyi başardıklarını ifade ederek "İhracatın en önemli ayağı olan pazarlama konusunda iş adamlarımız kendilerini çok iyi yetiştirdi. Özellikle çocuklarımız iyi derecede yabancı dil biliyor veya şirketlerimizde birden çok yabancı dil bilen çalışanlarımız var. Elbette ihracatın artmasında nitelikli eğitimin de önemi büyük. Ailelerin büyük bir bölümü çocuklarının kendi işlerinde daha çok başarılı olabilmesi için onları en iyi şekilde okutmaya çalışıyor. Uluslararası Pazarlarda etkin olabilmek için bu pazarı iyi bilmek, analiz etmek ve konuşulan dili ana dilin gibi bilmek zorundasın.

Sevinerek söylüyorum yeni neslimiz bu niteliklere sahip yetişiyor. Bugün dünyanın farklı ülkelerine giden uçaklara bakın mutlaka Gaziantepli bir iş adamı görürsünüz. Bu önemli bir olay. Siyasi istikrar beraberinde güven ve gelişmeyi getirir. Özal'la başlayan dünyaya açılma politikamız günümüzde de başarıyla sürüyor. Çünkü siyasi istikrar var, güçlü bir hükümet var. Birde Türk malları artık dünya piyasalarında güven kazandı. Markalaşma arttı ve markalarımız dünya piyasalarında rekabet edebilecek güce geldi. Ürün çeşitliliği fazla olan ihracatımızda herkes kendisini iyi yetiştirdi. Son dönemlerde Afrika pazarlarında da etkin olmaya başladık. 2023 vizyonunda GAİB'in hedefini 30 milyar dolar olarak belirledik. Herhangi bir sıkıntı olmazsa ve ülkemiz bu gün olduğu gibi siyasi istikrara dayalı hükümetler tarafından yönetilirse bu hedefi yakalarız. Bundan sonraki süreçlerde katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Bununla ilgili sanayicilerimizin AR-GE ve inovasyon çalışmaları önemli rol oynayacaktır" dedi. Konferansa katılımcılar tarafından sorulan soruları da yanıtlayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Suriye'de yaşanan olayların bu ülkeler olan ihracatını nasıl etkilediğini sordu. Çıkmaz Suriye olaylarının ilk başlangıç dönemlerinde ihracatın bu bölgeye sıfırlandığını ancak daha sonraki aylarda yeniden başladığını kaydederek son dönemlerde yapılan ihracatın 450 milyon dolar olduğunu belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Çıkmaz İhracattaki Başarı Öyküsünü Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı
    09:29 Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda 1'i firari hükümlü toplam 9 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çete üyelerini yakalamak için çalışma başlattı. Operasyon sonucunda çete üyeleri yakalandı ve aramalarda ruhsatsız tabanca, mermi ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.


Advertisement