Başkan Demir: "Fatih'te Tüm Tarihi Eserler Kayıt Altına Alındı" - Son Dakika
Güncel

Başkan Demir: "Fatih'te Tüm Tarihi Eserler Kayıt Altına Alındı"

Başkan Demir: "Fatih\'te Tüm Tarihi Eserler Kayıt Altına Alındı"

Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Tüm tarihi eserlerin envanterleri yapıldı ve kayıt altına alındı.

30.01.2016 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Tüm tarihi eserlerin envanterleri yapıldı ve kayıt altına alındı. Allah korusun herhangi bir şey olsa şimdi bu eserlerimi milimetrekarelerinden ihya edilecek durumda" dedi.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2016 yılının ilk toplantısını Sarıyer Belediyesi ev sahipliğinde Steıgenberger Hotel Maslak'ta gerçekleştirildi. Toplantıya Marmara Bölgesi belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. '2016 Hedefleri Doğrultusunda Marmara Bölgesi Tarihi Kentler Birliği Üyeleri Deneyim Paylaşımları' konusunda düzenlenen panele Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşmacı olarak katıldı.

"RESTORASYON TEKNİĞİNDE YADSINAMAYACAK DÜZEYE GELDİK"

Panelde yaptığı sunumda Fatih sınırları içerisindeki tarihi kültürel eserlerinin birçoğunun restore edilerek yeni yeniden gün yüzüne çıkarıldığını vurgulayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi yarımadanın Türkiye ve dünya tarihin ve büyük bir kültürel miras barındırdığını belirtti. Mustafa Demir, "Yaptığımız restorasyon çalışmalarında her defasında kendimizi yeniledik, her projemizde teknik arkadaşlarımızla birlikte bir şeyler öğrendik. Dolayısıyla da son dönemde yaptığımız restorasyon çalışmalarında son derece başarılı ve zaman ile kaynağı kullanmak açısından çok iyi dereceye geldiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. 2004 yılından günümüze kadar gerek kaynak konusunda çıkarılan kanunlar ve onu tetikleyen çalışmalar kapsamında şuanda ülkemizde restorasyon ve restorasyon tekniği, malzeme bilgisi ve uygulama konusunda bence hiç de yadsınamayacak bir düzeye geldiğimizi söyleyebilirim" dedi.

10 BİNİN ÜZERİNDE TARİHİ ESERLER TESCİLLENDİ

Son dönemde yapılan çalışmalar doğrultusunda binlerce tarihi eserin kayıt altına alındığını kaydeden Mustafa Demir, "Bugüne kadar 10 bin 400 tane tarihi eserleri tescil föyleri bile yoktu. Bu döneme kadar ecdat yadigarı Büyük Selahattin Camiinin rölöveleri bile yoktu. Ne demek bu? Eserler var, 500 yıl önce yapılmış ama günümüzde onları kayıt altına alıp kimliklerini oluşturacak çalışmadan yoksundu bu ülke. Ama şimdi hiçbir şey yapmadıysak restorasyonları bir kenara atsak bile tüm tarihi eserlerin envanterleri yapıldı ve kayıt altına alındı. Allah korusun herhangi bir şey olsa şimdi bu eserlerimi milimetrekarelerinden ihya edilecek durumda. Böyle bir bilgi birikimine sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Demir: 'Fatih'te Tüm Tarihi Eserler Kayıt Altına Alındı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement