Başkan Keleş Çöp Tesisi Hakkında Konuştu - Son Dakika
Yerel

Başkan Keleş Çöp Tesisi Hakkında Konuştu

Başkan Keleş Çöp Tesisi Hakkında Konuştu

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, merkeze bağlı Esençam Köyü sınırları içinde yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin işletilmesinde ve yatırımın niteliği konusunda yapılan eleştirilerle ilgili konuştu.

09.02.2017 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, merkeze bağlı Esençam Köyü sınırları içinde yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin işletilmesinde ve yatırımın niteliği konusunda yapılan eleştirilerle ilgili konuştu. Başkan Keleş "ÇED raporu olan ve işletme onayı alınmış bir tesisi kapatmak için uğraşanlar, şimdi oraya yapılan 16 milyon TL'lik yatırımı sorguluyor" dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Keleş uzun zamandır tartışma konusu olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin niteliği ve işletilmesi hakkında yapılan eleştirilere yanıt verdi. Başkan Keleş, katı atık tesisinin ÇED raporunun daha önce kamuoyuna açıklandığının altını çizerek "Tüm Düzce genelinde kısa adı DİKAB olan ve belediyeler ile il özel idaresinin işbirliği ile kurulan 'Düzce ili Katı Atık Birliği' eliyle yaptığımız ve şehrin en önemli ihtiyaçlarından biri olan katı atık düzenli depolama tesisini faaliyete geçirdik. Söz konusu tesisin niteliklerini taşıyan ünitelerden Türkiye'de mevcut belediyelerin sadece yüzde 20'sinde bulunmaktadır. Dolayısıyla günümüz teknolojisine ve çağın tekliflerine uygun şekilde inşası tamamlandı. İlgili kurumlardan uygunluk belgesi alındı ve işletmeye açıldı. Çevre sağlığı ve sürekliliği bakımından büyük önem taşıyan bu tesis hakkında bazı şikayetler yapıldı. Mahkeme kararı sonucu biz bu tesisi kapattık. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu belgesini bildirdi ardından Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tesisin kullanılmasına izin verdi. Tesisin çevre sağlığını tehdit etmemesi için gerekli tüm incelemeleri yaptık" dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Keleş, bölge halkının itirazları ile tesise çöp dökülmesini engellediğini belirterek "Hukuka uygunluğu kanıtlanmış bir Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi için hiçbir gerekçe göstermeksizin yapılan bu eleştirileri doğru bulmuyorum. Ayrıca burada yapılan tesisin sorumlusu olarak yalnızca Düzce Belediyesi olarak gösterilmesi de büyük bir haksızlıktır. Ben bölgede yaşayan vatandaşlara burada son teknolojiye uygun şekilde inşa edilen tesisi birlikte denetleme teklifinde bulundum. Hem bölge halkının hem de bilirkişilerin bulunduğu bir gözlem heyeti oluşturalım dedim. Buna rağmen tesiste istenmeyen bir durum, koku ya da sineklenme olması halinde hep birlikte tesisi kapatalım dedim" ifadelerini kullandı.

Tesisin yatırım maliyeti ve işletme iptali üzerine "ölü yatırım" olarak lanse edilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Başkan Keleş "Son yaşanan olaylarla tesis bir kez daha kapatıldı. Şimdi de bazı muhalefet partisi üyeleri burada yapılan 16 milyon liralık yatırımın ne olduğunu sorguluyor. Bizler Düzce'de hava, çevre ve su kirliliğinin büyümemesi, ortadan kaldırılması adına daha önce yer tespiti ve yapım ihalesi tamamlanmış, tam donanımlı modern teknoloji ile donatılmış bu tesis tamamladık. Türkiye'deki en modern tesislerden biri haline getirilen bu ünitenin yakma ve ayrıştırma işlemlerinin yapılmasına ilişkin ihaleyi de yüzde 59 kırımla ihaleye çıkardık. Hatta bu ihaleye Ankara Mamak'ta bulunan katı atık tesisinin işletmecisi de katıldı. Burada bu tesisin çalışmasına izin vermeyenler bugün bizlere '16 milyon nereye gitti?' diye soruyor. Şimdi soruyorum; hukuka uygunluğu ispatlanmış ancak çalışmasına izin vermediğiniz, hizmetten yoksun bıraktığınız bir yatırım için harcanan para Düzce Belediyesi kasasına mı girdi? Muhalefet partisi mensubu arkadaşlar Düzce için, bizler için yapılan bu yatırımı etkisiz bırakmak için elinden geleni yaptı. Bu tesisin teknik raporları, ihalesi, yapım aşamaları kayıtlarda mevcuttur, herkes ulaşabilir bakabilir. Orada göreceksiniz 16 milyon, hatta asıl bedeli 14 milyon TL+KDV olan ödenek nerede harcanmış, neler yapılmış. Katı atık tesisi konusunda yapılan bu tür yakıştırmaları üzülerek takip ediyorum. Şunu da ifade etmek isterim; şahsım ve Düzce Belediyesi kurumsal kimliği, usulüne uygun şekilde yapılan tüm bilgi taleplerini, eleştirileri ve şikayetleri her zaman dinlemeye hazırdır" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Keleş Çöp Tesisi Hakkında Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement