Başkan Kocaoğlu, Çevre Yatırımlarını 4 Kelimeyle Özetledi - Son Dakika
Güncel

Başkan Kocaoğlu, Çevre Yatırımlarını 4 Kelimeyle Özetledi

EBSO toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre yatırımları konusunda kapsamlı bilgiler verdi.

23.01.2016 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ne yapıyorsak çocuklarımız için.."

Başkan Kocaoğlu, "Gelecek kuşaklara bugünkünden daha iyi bir çevre bırakmak, ana ilkemiz ve prensibimiz. O nedenle çevre yatırımlarına çok büyük kaynak aktarıyoruz. Ne yapıyorsak çocuklarımız için" diye konuştu.

"Çevre Ödülleri 2014" başlıklı toplantı ve ödül töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, özellikle arıtma yatırımlarında Türkiye'nin öncü kenti olduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"İleri biyolojik arıtma konusunda da, diğer çevre yatırımlarında da açık ara öndeyiz. Hatta Avrupa'nın bir çok büyük kentiyle bu konuda yarışacak düzeydeyiz. Atıksu arıtma çamurunu güneş enerjisi ile kurutuyoruz. Çiğli arıtmasının çıkan günlük 600 ton çamuru çürütme ve kurutma prosesinden geçirerek metan gazı elde ediyor ve bunu da enerji olarak hem ciddi bir tasarruf sağlıyoruz hem de çevreyi koruyoruz. Tabii sadece bunları yapmakla olmuyor. Karbon salımını azaltmak için ulaşımda raylı sisteme çok büyük önem veriyoruz. İki sene içinde 11 kilometrelik raylı sistemi 180 kilometreye çıkarmış olacağız. Akıllı trafik sistemi ile kavşaklarda beklemeyi azaltarak yine yakıt tasarrufu sağlayacağız. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz ve kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

A'dan Z'ye örnek kent hedefi

Çevre yatırımlarındaki nihai hedeflerinin "yüzülebilir körfez" olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "TCDD ile birlikte yürüttüğümüz; 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ile 9 senedir çalıştığımız 'Büyük Körfez' projemiz var. Yeni Kale liman aksının derinleştirilmesi, genişletilmesi ve İzmir limanın 3. nesil gemilere açılmasını içeriyor. Çok kısa zamanda bu projeye başlamazsak, kruvaziyer limanı yapılsa da yolcu gemilerinin körfeze girememesi gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalacağız. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kuzeyde yapacağımız sirkülasyon kanalı ile körfezin sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz. İşin sonuna kadar geldik. Bu proje için ÇED onayını alabilirsek, çok önemli bir çevre yatırımını gerçekleştirmiş olacağız" dedi. Başkan Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesislerinin yapımı için yer arama çalışmalarının sonuçlanmasıyla, çevre yatırımlarında A'dan Z'ye örnek bir kent olacaklarını da sözlerine ekledi.

Müsteşar Öztürk Büyükşehir'i örnek gösterdi

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de ödül töreninde yaptığı konuşmada, yeşil binaların yaşama geçirilmesi, bisiklet yollarının kent merkezlerinde ulaşıma entegre edilmesi, yeni arıtma tesisleri, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve enerjinin verimli kullanılması gibi konulardaki Bakanlık çalışmalarını anlattı. Müsteşar Öztürk, sanayi atıklarının işlenerek sektörde kullanılacak hammadde haline dönüştürülmesi konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni örnek gösterdi. Öztürk, "İzmir Büyükşehir Belediyemiz, İzmir'de demir-çelik cürufunu yol alt yapı malzemesi olarak kullanma konusunda bir çalışma yapıyor. Bu oldukça sevindirici" şeklinde konuştu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve

Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi de birer konuşma yaparak, çevre ödüllerinin sanayiciler açısından oluşturduğu motivasyona dikkat çekti.

EBSO'nun 2014 yılı Çevre Ödülleri, iki kategoride verildi. 250 kişinin altında çalışanların bulunduğu kategoride Sepiciler Deri, 250 kişinin üstünde çalışanların bulunduğu kategoride ise Tüpraş birinci oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Kocaoğlu, Çevre Yatırımlarını 4 Kelimeyle Özetledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement