Başkan Öz'den Basında Yer Alan Haberlere Cevap - Son Dakika
Güncel

Başkan Öz'den Basında Yer Alan Haberlere Cevap

Başkan Öz\'den Basında Yer Alan Haberlere Cevap

Kartal Belediye Başkan Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi ile ilgili basında yer alan iddialara cevap verdi.

20.07.2015 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kartal Belediye Başkan Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi ile ilgili basında yer alan iddialara cevap verdi. Konu ile ilgili bir basın açıklaması düzenleyen Başkan Öz, haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyleyerek, "Bizim veremeyeceğimiz herhangi bir hesabımız yoktur" dedi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, basında Kartal Belediyesi ile ilgili çıkan olumsuz haberlere cevap verdi. Konu ilgili bir basın basın toplantısı düzenleyen Başkan Öz, iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, "Bizim veremeyeceğimiz herhangi bir hesabımız yoktur. Her şey yasalara uygun şekilde Kartal Belediyesi Meclisi'nde kabul edilmiş bir karardır. Kimseye yasal sınırlar dışında imar hakkı verilmez, verilmemiştir" dedi.

"38 BİN METREKARE BELEDİYEYE YEŞİL ALAN OLARAK TERK EDİLMİŞTİR"

Basında yer alan söz konusu alanla ilgili konuşan Başkan Öz, açıklamanın devamında sözlerini şöyle sürdürdü: "Alan Anadolu Holding'e ait bir alan. Burada Isuzu, Adel ve Anadolu Motor var. Anadolu Motor bünyesinde tek parsel oluşturup tek proje yapma düşüncesinden yola çıkmışlar. Bu üç firma halka açık ve borsaya kayıtlı olduğu için açık ihale yapmak zorundalardı. Kendi bünyelerine almak istedikleri yeri ihaleye giren Esas Holding almıştır. Bu planlardan sonra da 2. Firma olan Adel'e ait alanı da açık arttırmaya çıkardılar. Anadolu Motor en yüksek teklifi vererek aldı ve yasal süresini bekliyor. Esas Holding devreye girince kendisine ait arsanın imar hakkını kullanmak istiyor. Plan notlarında yüzde 40'ın üzerinde terk varsa fazla olan alan bunlarda yüzde 53'dür yüzde 13'lük fazla terkinin imarını kullanmak istiyor. Bu da 30 bin metrekare. Bunun karşılığında da 38 bin metrekare Kartal Belediyesi'ne yeşil alan terk etmiş oluyor. Belediyenin avantajı da budur. Önemli bir yer. Esentepe Son Durak. Bir Kültür Merkezi olacak bir yer. Bizimde gayretimiz o yönde. Yani arkasında bir rant var da biz onun peşinde koşuyoruz. Ne Kartal Belediye Başkanı nede Kartal Belediye Meclis üyeleri bunun peşinde olacak değildir. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konularda ki hassasiyetini yıllardır bilen ve 6 yıldır da Kartal Belediyesi'nde uygulayan bir Belediye Başkanı olarak gönül rahatlığı ile söylüyorum."

"BU BELEDİYELERDE BİR İLK"

Bahse konu olan alanla ilgili plan notunu açıklayan Başkan Öz, "Anadolu Holding ve Esas Holding açısından mülkiyeti kendisine geçen yerle ilgili imar değişikliği istedi. İmar değişikliği de aradaki yolun kaldırılması ve plan bütünlüğünün sağlanması burada ki konut-ticaret alanının parka dönüşmesi kendisine ait araziyi Kartal Belediyesi'ne rızayen terk. Plan notunda var mı? Var. Plan notu ne diyor, 'Eğer yüzde 40'dan fazla terk varsa fazlalığını imar hakkı olarak kullanır.' İmar komisyonu teklif edilen yolu kabul etti. İmar değişikliği plan notunu yani imar hakkı kullanımını kabul etmedi. Bende onayladım. Arkasından Esas Holding bir dilekçe verdi. Dilekçede ben size bir plan değişikliği sundum. Bu plan değişikliğini ya olduğu gibi kabul edin, ya da olduğu gibi reddedin. Yani ilk haline dönüyor. Ben yarı revize edilmiş planı istemiyorum diyor. Böyle olunda bende bu dilekçeyi meclise yolladım. Bu belediyelerde bir ilk. Meclis karar alıyor kararı vatandaşın dilekçesiyle geri yolluyorsun. Bizim Hukuk İşleri Komisyonu'da 'tekrar görüşülebilir' raporu veriyor. İmar Komisyonu'da 'Bunu tekrar görüşemeyiz belediyenin hukukuna aykırıdır geri gitmesi lazım' diyor. İmar Komisyonu Hukuk Raporu veriyor. Vatandaşın dediği ne' Benim imar plan değişikliğimi ya olduğu gibi kabul et veya olduğu gibi reddet' İmar Komisyonu buna böyle cevap vermediği için bende mevzuata ve yasalara uygun olarak iade ettim. Burada ki yasal dayanağımız ne? Dayanak şu; Dragos Kooperatifi 5000'lik planda park olan yeri konuta aç diyor. Dilekçeyi buraya veriyor. 1'e 5000'lik planı gerektiren bir iş. Bizim Planlama Müdürlüğü; bu 1'e 5000'lik plan değişikliği gerektirir. Siz dilekçenizi Büyükşehir'e verin. Bölge İdare Mahkemesi diyor ki; 'İmar planlarının ve değişikliğinin yapılmasının ve yürürlüğe girmesinin belediye meclisi ile kararı ile gerçekleşeceği hüküm altında alındığı tartışılmaz olup bu konuda dışındaki bir mercinin veya kişinin plan değişikliği talebine red veya kabul etmesi mümkün olmadığından davacının talebi hakkında Kartal Belediye Meclisinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde değerlendirme yapılarak bir karar vermesi gerekirken Kartal Belediye Başkanlığı plan ve proje müdürlüğünce istemin reddine yönelik tesis edilen işlemlerle ki yetki yönünde hukuğa uygunluk bulunmamıştır.'Yani vatandaşın verdiği dilekçe eğer imarla ilgili ise imarla ilgili kararı belediye meclisi vereceği için planlama müdürlüğü bunu biz yapamayız diyemez diyor. İlginç değil mi. Ben meclise havale ederek imarla ilgili karar verin dedim. Mahkeme size bu yolu açıyor. Evet veya hayır deyin" ifadelerini kullandı.

"38 BİN METREKAREYİ RIZAYEN BELEDİYEYE TERK ETTİLER"

Başkan Öz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Belediye meclisi de yasal olarak güney revize plan notlarında var olan 'yüzde 40'ı aştığı taktirde imar hakkı verilir' maddesini uyguladı ve imar hakkı verdi. Ne verdi 99 bin metrekare olan imar hakkını 129 bin metrekareye çıkardı, karşılığında da Kartal Belediyesi'ne kendi istekleri doğrultusunda rızayen olarak 38 bin metrekare terk yaptı." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Öz'den Basında Yer Alan Haberlere Cevap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement