Başkan Şahin, Kalite Kongresi'nde Konuştu - Son Dakika
Yerel

Başkan Şahin, Kalite Kongresi'nde Konuştu

Başkan Şahin, Kalite Kongresi\'nde Konuştu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KALDER ve TÜSİAD işbirliğiyle düzenlenen 23. Kalite Kongresi’de, “Yönetim Kadının Hakkıdır” oturumunda, kadın meselesinin duygusal bir mesele olmadığını belirterek, “Kadın kadına konuşulacak bir mesele değil” dedi.

19.11.2014 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KALDER ve TÜSİAD işbirliğiyle düzenlenen 23. Kalite Kongresi'de, "Yönetim Kadının Hakkıdır" oturumunda, kadın meselesinin duygusal bir mesele olmadığını belirterek, "Kadın kadına konuşulacak bir mesele değil" dedi.

Başkan Fatma Şahin, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki kongrede, 2002 yılında parlementoya girdiği dönemde, kadın meselesini sadece kadınlarla görüştüklerini, erkek dünyasının bu meseleyi özümsemediğini, sahiplenmediğini belirtti.

Son dönemlerde çıkarılan yasalar ve reformlarla erkeklerin artık bu meseleyi sahiplendiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

" Mustafa Kemal Atatürk'ün bize koyduğu Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın 10'uncu ekonomi olma hedefi artık partiler üstü bir hedef oldu, kadın meselesi gibi. Dolayısıyla burada o hedefe ulaşabilmek için toplumun yarısının aklını ve potansiyelini kullanmamız lazım. Bu artık duygusal bir mesele değil. Kadın kadına da konuşulacak bir mesele değil. O yüzden Kalkınma Bakanlığı'nın ilgili Ekonomi Bakanlığı'nın gündeminde kadının, potansiyelini, aklını, zekasını, kabiliyetini, kapasitesini nasıl kullanılması gerektiği olmalı. Ülkemizin kadınlarıyla ilgili gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor."

"ÇALIŞAN KADINLARIN KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"

Bütün dünyanın kadın noktasında eğitim, sağlık, istihdam ve bunun sonunda yönetimde kadının mutlaka yer alması konusu üzerinde durduğuna dikkati çeken Şahin, kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 80'lerden, yüzde 100'lere çıktığını belirtti.

Üniversiteye giden kız ve erkek sayısının eşitlenmesi gerektiğine vurgu yapan Şahin, üniversiteyi bitiren kızların yüzde 70'inin işe girdiğini aktardı.

Gaziantep'te iki yıl önce açılan meslek kursuna kadın ve kızların katılım oranının yüzde 14 olduğunu, yapılan çalışmalarla bu oranın yüzde 51'e çıktığını bildiren Şahin, "Dolayısıyla alan açıp, fırsat verip o özgüveni sağladığınız zaman her bir kadın bir başarı hikayesiyle bir dönüşüm sağlıyor" dedi.

Sağlıkta dönüşüme de değinen Şahin, dönüşümün en çok kadın ve çocuk sağlığında işe yaradığını vurgulayarak, anne ve bebek ölüm hızında Avrupa Birliği oranlarının yakalandığını söyledi.

Kariyer ve çocuk meselesine bakıldığında çalışan kadının koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, kadınların uzun soluklu iş hayatına devam etmesi için çocuklara kreş desteği verilmesi gerektiğine işaret etti.

"ERKEKLERİN KADINA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ"

Kadın meselesinin çok kolay bir mesele olmadığını, Anadolu'daki kadınını çok iyi anlamak, içselleştirmek ve erkekteki bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Benim bakanlığım döneminde kadına şiddetle ilgili İstanbul Anlaşması'nı çıkardığımız zaman ilk parlamentoda geçiren ülke olduk, biz başardık, bizim parlamentomuz başardı. Başardık yasayı çıkardık, işin uygulamasında neden bu kadar çoğalıyor dediğiniz zaman aslında ben şu tespitleri söylemek istiyorum.

Bu mesele temel hak ve özgürlükler, demokratikleşmede istediğimiz noktada olmadığımız için toplumun gündeminde böyle bir mesele yoktu. Zaten öldürülüyordu, zaten ölüyordu. Ama şimdi bu toplumsal bir sorun olarak karşımızda duruyor ve herkes bunu çözmek için fikir üretiyor, proje üretiyor, çaba üretiyor. Nasıl koruyacağız, koruyamazsak, önleyemezsek nasıl tedbir alacağız, nasıl destekleyeceğiz bunların hepsi çok ciddi şekilde benim bakanlığım döneminde en çok kafa yorduğum, mücadele ettiğimiz bir meseleydi."

Bir kızı ve oğlu olduğunu, onları yetiştirirken çok dikkat ettiğini belirten Şahin, kadın meselesinin çok boyutlu, değişken ve sosyolojik olduğunu aktardı.

Güçlü toplum için güçlü kadınların olması gerektiğini belirten Fatma Şahin, "Bunun olmazsa olmaz noktası da bizim sürekli ayrıştırmadan, bloklaştırmadan, kutuplaştırmadan, herkesin 76 milyonun konusu ve gündemi haline dönüştürüp şekilcilikten çıkarak birbirimizin aklına vicdanına güvenerek bu meseleyi hızlandırmamız ve çözmemiz, iç enerjimizi harcamadan hedefe doğu yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum ben kadın meselesini" diye konuştu.

DÜNYADA ARTIK KENTLER YARIŞIYOR

İkinci oturumda "Yerel Yönetimlerde Çağın Gereklerini Yakalamak ve Yönetim Kalitesi" konusunu anlatan Şahin, rekabetin her geçen gün artığını vurgulayarak, kentlerin yarıştığını söyledi.

Kent yarışında rekabeti yönetmek için kaliteli hizmeti verimli bir şekilde vatandaşa sunulması gerektiğini ve Gaziantep'te cazibe merkezlerinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Şahin, şöyle devam etti:

"Dünya artık akıllı ekonomide ve bilgi ekonomisinde bahsediyor. O zaman siz şehrinizi önce yanı dile getirmeniz gerekiyor. Siz önce kendi çalışanınızla aynı dili konuşmalısınız. Belediyecilikte insan, bilgi ve kaynak yönetimini çok iyi yönetmeniz gerekiyor."

Belediye başkanı olduğu zaman vatandaşların hangi konuda şikayetleri olduğunu öğrenmek için anket çalışması yaptıklarına dikkati çeken Şahin, buna göre yol haritası hazırladıklarını kaydetti.

Gaziantep'in çok göç aldığını belirten Şahin, "Çok sayıda konuta ihtiyaç var. Şuanda şehir içerisinde şehir var. Kayıtlı 300 bin Suriyeli var. 4 yıldan beri misafirler, tabi sabah akşam olunca misafirlikte bitti artık. Mesela en son Kobani'de yaşanan olaylardan dolayı iki gecede yaklaşık 200 bin kişi daha giriş yaptı. Bu ne demek daha fazla su, elektirik, konut, yol demek. Dolayısıyla siz bu sorumluluk makamında bunları hızlandıracak güce ulaşmanız lazım" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Şahin, Kalite Kongresi'nde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement