Başkan Türel, Antgiad Genişletilmiş Üye Toplantısına Katıldı - Son Dakika
Yerel

Başkan Türel, Antgiad Genişletilmiş Üye Toplantısına Katıldı

Başkan Türel, Antgiad Genişletilmiş Üye Toplantısına Katıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Doğru finans yönetimiyle bütçeyi faize değil, yatırımlara harcadık.

30.12.2015 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Doğru finans yönetimiyle bütçeyi faize değil, yatırımlara harcadık. Antalya'nın değerine değer kattık" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Genç İşadamları Derneği'nin (ANTGİAD) olağan genişletilmiş üye toplantısına katıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde 1.5 yılda yaşanan mali başarıyı işadamlarına anlatan Başkan Türel, bin 800 TL'ye kiralanan aracın aynısını 800 TL'ye, akaryakıt ihalesindeki indirimin binde 71'lerden, yüzde 12'ye çıkartıldığını belirterek, "Bunun gibi tasarrufları üst üste koyunca, ortaya büyük rakamlar çıkıyor. Artık daha az faiz ödeyip, daha çok yatırım yapıyoruz. Standart's and Poor ve Fitch gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarından derece alabilecek hale geldik" diye konuştu.

FİNANS YÖNETİMİNİN ÖNEMİ

Yönetilebilir bir borç olması kaydıyla borcun üstlenilebilir durum olduğunun altını çizen Türel, "Göreve geldiğimizde 5 yıl önce bıraktığım borç miktarı yüzde 100 artmıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ASAT hariç 1 milyar 270 milyon lira borç devraldık. Kucağımızda bulduğumuz sorunlarla bu 1 milyar 300 milyon gibi bir rakama çıktı. 500 milyon lira borç ödedik. Borç rakamı 1 milyar 300 milyon liradan 800 milyona geriledi. Bir taraftan bu borçları öderken diğer taraftan özlediğimiz yatırımları yapıyoruz. Bunun bir tek formülü var, başarılı finans yönetimi. En önemlisi de çalışmak ve her mesele ile ilgilenmek. Küçücük bir meselede bile alt alta koyacağımız tasarruf, belki onun çok büyük yatırımlara dönüşecek bir meblağa dönüşmesine vesile oluyor" diye konuştu.

PARA FAİZE DEĞİL YATIRIMLARA

Ödenilen borç ve faiz rakamı ile sadece 2015 senesinde belediyenin 20 milyon liralık ekstra borç yükünden kurtulmasını sağladıklarını ifade eden Türel, "Biz bu borcu ödememiş olsaydık belediye 20 milyon liralık bir faiz yükünü ödemek zorunda kalacaktı. Bu rakamların artık borca faize değil Antalya'nın yatırımlarına gittiğini görebiliyoruz."

Büyükşehir Belediyesi'nde 2009-2014 arası ihtiyaç fazlası personele ödenen rakamın 500 milyon lira olduğunu söyleyen Türel, "Biz bugün daha az personel ile 10 misli geniş bir coğrafyada Antalya'ya hizmet ediyoruz" dedi.

TEK DEĞİŞEN YÖNETİM BİÇİMİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bugün Standart's and Poor ve Fitch gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarından derece alabilecek hale geldiğinin altını çizen Başkan Türel şunları söyledi:

"Sizler işadamlarısınız finans yönetimini çok iyi bilirsiniz Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin borç artı ana para, borç artı faiz yükünün bütçesine oranı bizden önceki dönemde yüzde 23 civarındaydı, şimdi bu yüzde 11'e geriledi. Aradaki fark yatırıma gidiyor. Daha az faiz ödüyoruz onunla yatırım yapıyoruz. İnşallah bunu daha da azaltacağız."

Önceki dönemde bin 800 TL'ye kiralanan araçların birebir aynısını 800 TL'ye kiraladıklarını anlatan Türel, "Akaryakıt ihalesi yapıyoruz, kim daha çok indirim yaparsa o kazanıyor. Önceden, binde 71'ler yani yüzde 1'in altında bir rakam ile gerçekleşmiş. Yüzde 1 bile bir indirim yapmamış ihaleyi kazanan firma. Bizim yaptığımız ihalede indirim oranı yüzde 12. Akaryakıt aynı akaryakıt bir tek değişen yönetim biçimi. Bunu da alt alta koyduğunuzda milyonlar oluyor" şeklide konuştu.

BİR KALEMDE 70 MİLYON

İlk dönem yapılan raylı sistemden 8 milyon Euro civarında bir borcun kaldığını söyleyen Türel, "Bugünkü kurla 20 -24 milyon TL. Bizden sonraki yönetim borcu kabul etmiyor. Davalar, tazminatlar, faizler. 20 milyon TL civarında bıraktığımız borç olmuş 120 milyon TL ve ödenmesi hususunda yargı karar vermiş. Firma yetkililerini çağırdık. Gelin faizlerde bir indirim yapın. Bugün itibarıyla biz de hizmet üretmeye çalışıyoruz. Tahsil etmeniz oldukça güç. Aylarca olan görüşmeler neticesinde 120 milyon TL'lik borcu 50 milyon TL'ye hem de taksitle ödemek suretiyle indirebilme başarısını gösterdik. Bir kalemle 70 milyon TL tasarruf. 2009-2014 arasında toplam ASAT hariç 272 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirilmiş. 5 senedeki toplam yatırım bu. Bizim 2015'teki toplam yatırım bütçemiz 320 milyon TL. 5 senede yapılanın daha fazlası 1 senede yapılmış. Akseki'nin en ücra köşesinden Kaş'a Gazipaşa'ya kadar her dağda ovada bayırda Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini görüyorsunuz."

HİZMET ZAMANI SİYASET OLMAZ

Antalya'da ilk defa büyük bir yatırım seferberliği hususunda her şeyin bir araya geldiği bir döneme tanıklık ettiklerini belirten Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: "İşte hemen yanı başımızda Batı Çevre Yolu beş sene bekledi. Neden bekledi? Aynı partiye mensup iki belediye başkanı arasında anlaşamadığı için. Göreve geldik, şimdi farklı partilerdeyiz Konyaaltı Belediye Başkanımızla birkaç ay içinde sorunu çözdük. Dert edinirsen çözersin. Yoksa Antalya'yı kısır siyasi çıkarlara kurban ederek bu hizmetleri geciktirirsek, bunun telafisi çok zor olur. Zamanı geri çeviremiyoruz. Kırcami planında Muratpaşa Belediye Başkanımızla farklı partilerden olmamıza rağmen birçok kez başkanım ve ben ekiplerimiz ortak toplantılar yapıyoruz. Bırakın aynı partinin bireyleri farklı partilerin bireyleri aynı ekip gibi bir araya geliyoruz. Siyaset seçim zamanı yapılır. Hizmet zamanı siyaset olmaz."

ANTALYA'NIN ETİKET FARKI OLACAK

Boğaçayı Projesi'ni, Antalya'nın değerine değer katacak, katma değeri yüksek bir proje olarak değerlendiren Türel, "Bir milyar lira civarında bir yatırım. En az 10 bin vatandaşımız iş ve AŞ sahibi olacak. Sadece Boğaçayı'nın çevresi değil, Antalya'nın marka değerinde bir yükselme olacak. Şehirlerin marka değerindeki en güzel ipucu o şehirdeki lüks konut fiyatlarının satış bedelleridir. Paris'e gittiğinizde 45 bin dolar. Londra'ya gittiğinizde 50 bin dolar. Monaco'da 55 bin dolar. New York'ta 90 bin dolar. İnşaat malzemesi aynı. Toprak aynı toprak. Her şey aynı. Fark etiket. Eskişehir'de takım elbise dikiliyor, satışa çıkarıyor bin lira. Aynı fabrikada aynı kumaş aynı dikiş, her şey aynı. Yabancı bir marka takılıyor oluyor fiyat 5 bin lira. Hiçbir fark yok kalite olarak. Sadece etiket farkı var. Şehirlerde de işte bu etiket farkı o şehrin marka değerini ifade ediyor. Bugün Antalya'ya geldiğimizde bakıyorsunuz en yüksek metrekare fiyatları 2 bin dolarlar civarında. Benim Monaco'dan neyim eksik. 50 bin 55 bin dolarlara satıyorlar metrekaresini konutun. Bizim 2 bin dolar. Antalya'mız Monaco'dan 50 kere güzel" ifadelerini kullandı.

PROJELER DAHİ FİYATLARI ARTTIRDI

İki aydır TÜİK'in açıklamış olduğu rakamlarda emlak fiyatlarındaki Türkiye'deki en büyük artışın hep Antalya'da olduğunun altını çizen Başkan Türel, "Neden oluyor? Antalya'nın kalitesi yükseldiği için oluyor. Daha da artacak. Antalya, Konyaaltı Sahil Projesi ile Tünektepe'deki Prestij Projesi ile Lara'da Kruvaziyer ve Yat Limanlarıyla kabuk değiştiriyor. Bambaşka bir görünüme gidiyor. Toplu ulaşımda raylı sistemle, araç trafiğinde kavşaklarıyla, at yapısıyla sorunlarını çözmüş bir Antalya. Bugün Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar Antalya'da 1 milimetreküp pis su denize gitmiyor. Hepsi arıtılarak gidiyor. Göreve geldiğimizde maalesef mevcut arıtmaları dahi çalışamaz durumda bulduk. Bir kısmını rehabilite ettik, bir kısmının yerine yenisini yapmak durumunda kaldık. Bugün 200 tane mavi bayrağıyla Antalya, mavi bayrak toplamının yarısını barındırıyor" diye konuştu.

MAZERETE YER YOK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hiç şüphesiz Antalya dünyanın en güzel yeridir" ifadesini hatırlatan Başkan Türel, "İşte o zamandan büyük bir lider olduğunu, ortaya koymuş olduğu o vizyonda dahi net bir şekilde göstermiş. Böylesine yeryüzü cennetine yaşıyoruz. Elbette bu memlekete ne yapılsa az gelir mantığıyla çalışmamız gerekiyor. Göreve geldiğimizden beri bir çok önemli vizyon projeyi kazandırmaya çalışıyoruz. Antalya'nın çok önemli bir kabuk değişimine şahitlik ediyoruz. Belediyecilikte mazeret yoktur, belediye başkanlığı çözüm makamıdır mazeretlerin arkasına sığınırsanız o zaman o işi yapmaya gerek yok, talip olmaya gerek yok. Çalıştığınız, ilgilendiğiniz takdirde mazeretler ortadan kalkar, çözümler orta çıkar" dedi.

Toplantı sonunda Antalya Genç İşadamları Derneği Başkanı Okan Keşci, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e plaketle teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Türel, Antgiad Genişletilmiş Üye Toplantısına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement