Başkentin Bir Buçuk Yıllık İçme Suyu Hazır - Son Dakika
Güncel

Başkentin Bir Buçuk Yıllık İçme Suyu Hazır

Başkentin Bir Buçuk Yıllık İçme Suyu Hazır

Ankara Büyükşehir Belediyesince, başkentte son 30 yılın ortalamasına göre en az yağış alan ekim ayı ve kasım ayının ilk yarısının yaşanmasına rağmen, kentin barajlarında bir buçuk yıl yetecek seviyede içme suyu bulunduğu bildirildi.

16.11.2016 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesince, başkentte son 30 yılın ortalamasına göre en az yağış alan ekim ayı ve kasım ayının ilk yarısının yaşanmasına rağmen, kentin barajlarında bir buçuk yıl yetecek seviyede içme suyu bulunduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'da 1 Ekim - 10 Kasım arasında son 30 yıldaki ortalama yağış miktarı 44,1 milimetre iken, bu yıl bu rakam 8 milimetreye düştü.

Ankara çevresine düşen yağışların ekim ve kasım ayında yok denecek kadar azalması tarımı ve şehre su sağlayan barajları olumsuz etkiledi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Ankara'nın barajlarının doluluk oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirtti. Barajların toplam hacminin 1 milyar 600 milyon metreküpe yakın olduğunu bildiren Tahiroğlu, "Bu rakam ise İstanbul'un bütün barajlarının toplam kapasitesinin neredeyse 2 katı büyüklüğündedir" ifadesini kullandı.

Tahiroğlu, yağışların azalması ve tüketimin artmasına rağmen başkentin su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarında biriken su miktarının 471 milyon metreküp seviyesinde olduğu kaydetti. Tahiroğlu, "Barajlarımızda hiç yağmur yağmasa bile, bu oran Ankara'nın 1,5 yıl su ihtiyacını karşılayacak seviyede. Biliyorsunuz, Kesikköprü Barajı ve Hirfanlı Barajları da var. Bu bizim uzun yıllar su garantimiz. Kızılırmak da Ankara için büyük bir sigorta." değerlendirmesinde bulundu.

Doluluk oranlarındaki olumlu tabloya rağmen tasarrufu elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Tahiroğlu, birkaç pratik önlemle, aynı ihtiyacın çok daha az suyla karşılanabileceğini, hem ülke ekonomisine hem de aile bütçesine büyük katkı sağlanabileceğini ifade etti.

Tahiroğlu, evde damlatan muslukların tamir ettirilmesini, araçların, hortumla değil, kovaya doldurulacak suyla yıkanmasını, bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam doldurulmadan çalıştırılmamasını, musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan ancak su basıncını artıran yeni sistemler kullanılmasını, sebze ve meyvelerin su dolu bir kapta yıkanmasını ve özellikle iş yerlerinde tuvaletlerde muslukların açık bırakılmamasını tavsiye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkentin Bir Buçuk Yıllık İçme Suyu Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement