Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Animasyon festivali "Ars Electronica" üç gün boyunca başkentli sanatseverleri animasyonun en güzel örnekleriyle buluşturacak CSO, Rengim Gökmen'in yönetimindeki orkestrayla Gustav Mahler'in 5....

05.12.2013 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Animasyon festivali "Ars Electronica", bu yılın Prixars Yarışmasının ödüllü seçkilerini 6-8 Aralık'ta Cermodern'de sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Devlet Tiyatroları yerleşik sahnelerinde 19 farklı oyunla, Devlet Opera ve Balesi 7 eserle sanatseverleri selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları ise şunlar:

-Tiyatro

Akün Sahnesi :

Reşat Nuri Güntekin'in çok satan kitabından tiyatroya kazandırılan "Çalıkuşu"nu, Necati Cumalı oyunlaştırdı, Halil Akarsu sahneye taşıdı. Oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıklarının anlatıldığı eser, bugün, yarın ve 7-8 Aralık'ta izlenebilecek.

"Horoz Adam ve Korsan" bugün, "Keloğlan Keleşoğlan" 7 ve 11 Aralık'ta minik tiyatroseverlerle buluşacak. "Sarı Naciye" 10 ve 11 Aralık'ta sahnelenecek. Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyun, törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatıyor. Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu'nun rol aldığı eserin müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay'ın performansıyla bugün, yarın,7, 10 ve 11 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Çocuk oyunu "Miyhavlar Tiyatrosu", yarın, 8 ve 11 Aralık'ta temsil verecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenlerle ailesine ulaşma çabasının işlendiği oyun, 6-12 yaş seyirci için öneriliyor.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", yarın, 8 ve 10 Aralık'ta perde açacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Diyarbakır DT'nin "Taziye" oyunu, bugün, yarın, 7 ve 8 Aralık'ta Ankaralı tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" ise 10 ve 11 Aralık'ta seyredilebilecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyunda, Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100'ü aşkın oyuncu rol alıyor.

Küçük Tiyatro:

Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" yarın, Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide" ise bugün, yarın ve 7-8 Aralık'ta sahne alacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı "Nafile Dünya", 10 ve 11 Aralık'ta izlenebilecek.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, yarın 7,10 ve 11 Aralık'ta temsile çıkacak. Yüzlerce yıl önce Hakka yürüyen ulu eren Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak.

Stüdyo Sahne:

Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un sahneye koyduğu ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", yarın ve 8 Aralık'ta seyircinin beğenisine sunulacak.

Rus yazar Gogol'un aynı adlı kitabından tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri" ise 10 Aralık'ta sahnelenecek. Cem Emüler'in sahneye taşıdığı ve adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikayesinin anlatıldığı eserde Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", bugün ve 7 Aralık'ta seyredilebilecek. Bertol Brect'in kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönetimiyle seyirciyle buluşan oyunda başrolde "Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülüne layık görülen Sükun Işıtan rol alıyor.

"Horoz Adam ve Korsan", 8 ve 10 Aralık'ta küçük sanatseverleri selamlayacak. 11 Aralık'ta ise Patrick Süskind'in tiyatroya kazandığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetimi ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla sahneye taşınacak.

Şinasi Sahnesi:

Necip Fazıl Kırakürek'in DT çatısı altında uzun bir aradan sonra sergilenen ilk eseri "Para" 10 ve 11 Aralık'ta temsil verecek. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Üç Şehzade", 10 Aralık'ta izlenebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi :

Osmanlı döneminde Kazıklı Voyvoda namıyla tanınan Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün, Orkestra şefliğini Rengim Gökmen ve Alessandro Cedrone'in, rejisörlüğünü Yekta Kara'nın üstlendiği "Rigoletto" operası ise 7 Aralık'ta sahnelenecek. "Harem" balesi 9 Aralık'ta seyirciyle buluşacak. Puccini'nin "Tosca" operası ise 11 Aralık'ta perde açacak.

Operet Sahnesi :  Tanzimat döneminden günümüze kadar uzanan opera serüveni incelenip aralarından seçilmiş arya ve düetler derlenen "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseri 8 Aralık'ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Üzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan "Arşın Mal Alan" müzikli komedisi ise 10 Aralık'ta seyredilebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi :  Kitap okumayan bir kasabaya yolları düşen Ahmet ve Ayça'nın kasabadaki öğrencilere yardım etme çabasını konu alan çocuk müzikali "A'dan Z'ye" 8 Aralık'ta sergilenecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 6 Aralık'ta CSO Konser Salonunda sahneye çıkacak. Rengim Gökmen'in yönetimindeki orkestra Gustav Mahler'in 5. Senfoni'sini icra edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası 7 Aralık'ta Bilkent Konser Salonu'nda sanatseverlerle buluşacak. Işın Metin'in yönettiği konserde Wagner'in "Uçan Hollandalı", "Tannhauser" ve " Nürnberg'in Usta Şarkıcıları" uvertürleriyle Strauss'un "Bir Kahramanın Hayatı, Op.40" adlı eseri seslendirilecek.

-Cermodern

Avusturya Kültür Forumunun işbirliğiyle hazırlanan animasyon festivali "Ars Electronica", bu yılki Prixars Yarışmasının ödüllü seçkilerini 3 gün sürecek bir gösteri programıyla 6-8 Aralık tarihlerinde sanatseverlerin beğenisine sunacak. Tamamı ücretsiz olacak gösterimler, hergün saat 11: 00-18: 00 saatlerinde CerModern video salonunda izlenebilecek. Bilgisayarlı Animasyon/Film/VFX kategorisine yapılan tüm başvurulardan seçilen bir derleme olan festival, dünya çapındaki sanatçıların durumları ve görüşlerinin yanı sıra medya sanatlarının nasıl büyüdüğü, olağanüstü devamlılığı ve biçimsel farklılığı hakkında geniş bir bakış açısı da sunuyor.

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi, hafta boyunca ziyarete açık olacak. Sergide, Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserler bulunuyor.

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", hafta boyunca görülebilecek. Sergide 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçiler yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement