Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın CSO Konser Salonunda "İsmet İnönü'yü Anma Konseri"yle dinleyiciyle buluşacak Devlet Tiyatroları yerleşik sahnelerinde 21 oyunla, Devlet Opera ve Balesi 6 eserle sanatseverleri selamlayacak

12.12.2013 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonunda " İsmet İnönü'yü Anma Konseri"yle dinleyiciyle buluşacak.

Devlet Tiyatroları yerleşik sahnelerinde 21 oyunla, Devlet Opera ve Balesi 6 eserle sanatseverleri selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi :

"Sarı Naciye" hafta boyunca sahnelenecek. Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyun, törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatıyor. Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu'nun rol aldığı eserin müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 14-15 Aralık'ta minik seyircilerle buluşacak.

Altındağ Tiyatrosu:

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay'ın performansıyla bugün, yarın, 14 ve 15 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Çocuk oyunu "Miyhavlar Tiyatrosu", yarın,13 ve 18 Aralık'ta temsil verecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenlerle ailesine ulaşma çabasının işlendiği oyun, 6-12 yaş seyirci için öneriliyor.

Daha doğmadan birbirine gönül veren iki aşığın, Kiraz ile Mestan'ın hikayesini anlatan "En Son O Gitti", 17-18 Aralık'ta görülebilecek. Eseri Ergun Uçucu yazdı ve yönetti.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 13-15 Aralık'ta temsil verecek.

Bugüne kadar ışığından senaryosuna kadar bir çok ödüle layık görülen "Kerbela", 17 Aralık'ta seyredilebilecek. Eser, İslamiyet'in kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesine, hilafetin saltanatlaşıp Doğu'nun klasik devlet yapılanmasına ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsü olarak tanımlanıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" ise bugün, yarın, 14 ve 15 Aralık'ta seyredilebilecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyunda, Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100'ü aşkın oyuncu rol alıyor.

Turgay Nar'ın yazdığı, Oğuzlar'ın Anadolu'ya göçünü anlatan "Tepegöz", 17 ve 18 Aralık'ta temsil verecek.

Küçük Tiyatro:

Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" hafta boyunca sahne alacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı "Nafile Dünya", bugün, yarın, 14 ve 15 Aralık'ta izlenebilecek.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", 17  Aralık'ta izlenebilecek. Umuda yolculuğu anlatan eseri, Hüseyin Alp Tahmaz yazdı, Volkan Özgömeç sahneye koydu.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, 14 ve 15 Aralık'ta temsile çıkacak. Yüzlerce yıl önce Hakka yürüyen ulu eren Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak.

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'den alan "Nehir", 17 ve 18 Aralık'ta temsil verecek.

Stüdyo Sahne:

Rus yazar Gogol'un aynı adlı kitabından tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri" ise 13-15 Aralık'ta sahnelenecek. Cem Emüler'in sahneye taşıdığı ve adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikayesinin anlatıldığı eserde Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.

Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un sahneye koyduğu ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", 17 Aralık'ta seyircinin beğenisine sunulacak.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde sahnelenecek.

Üç kardeşin, annelerine ev yapmak için verdikleri uğraşı anlatan, tek perdelik "1. Sokak No: 28 Çasukların Evi", 18 Aralık'ta temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Necip Fazıl Kırakürek'in DT çatısı altında uzun bir aradan sonra sergilenen ilk eseri "Para", bugün, yarın, 14 ve 15 Aralık'ta görülebilecek. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Üç Şehzade", bugün ve 17 Aralık'ta izlenebilecek.

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği, kadın erkek arasındaki çatışmaları anlatan "Ramiz ile Jülide" ise 17-18 Aralık'ta sahne alacak.

Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Osmanlı döneminde Kazıklı Voyvoda namıyla tanınan Prens Vlad'dan efsaneleşen ve geçtiğimiz günlerde dünya prömiyeri yapılan "Kont Dracula" balesi bugün, modern dans gösterisi "Arda Boyları", 14 Aralık'ta sanatseverlerle buluşacak.

Orkestra şefliğini Rengim Gökmen ve Alessandro Cedrone'in, rejisörlüğünü Yekta Kara'nın üstlendiği "Rigoletto" operası ise sezonun son temsiliyle 16 Aralık'ta sahnelenecek. Birim Dans Tiyatrosu eseri "Töre" ise 18 Aralık'ta seyredilebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Çocuk oyunu "Bremen Mızıkacıları", 15 Aralık'ta küçük sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav'ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen'e doğru hep birlikte yola çıkışları konu ediliyor.

Operet Sahnesi:

Üzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan müzikli komedi türündeki eseri "Arşın Mal Alan", 17 Aralık'ta görülebilecek.

Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 15 Aralık'ta sahnelenecek. Eser, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları anlatıyor.

-CSO

CSO, bugün ve yarın CSO Konser Salonunda "İsmet İnönü'yü Anma Konseri"yle dinleyiciyle buluşacak. Şef Adrian Prabava yönetiminde sahne alacak orkestraya viyolenseliyle Johannes Moser eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 14 Aralık'ta Bilkent Konser Salonu'nda sanatseverlerle bir araya gelecek. Gürer Aykal'ın yöneteceği konserde, F. Tüzün'ün "Çayda Çıra", L Brouwer'ın "Iberia Süiti", Tchaikovsky'nin "Senfoni No.2, Do minör, Op.17 'Küçük Rus"u icra edilecek.

-Cermodern

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi, hafta boyunca ziyarete açık olacak. Sergide, Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserler bulunuyor.

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", hafta boyunca görülebilecek. Sergide 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçiler yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement