Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, dünyaca tanınan İngiliz oyun yazarı Shakespeare'in tiyatro klasiği kabul edilen eserlerini "Shakespeare Haftası" kapsamında sahneleyecek Geleneksel sanatlar koleksiyoneri Mehmet Çebi'nin, 51 hilye i şerif, 19 ferman ve 200 civarında kehribar tespihin yer aldığı "Hilye i Şerif, Ferman ve Tespih Sergisi", 18 Ocak'a kadar ATO Congresiumda ziyaret edilebilecek DT 17, ADOB 1 konser ve 7 eserle seyirciyi selamlayacak.

16.01.2014 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT), dünyaca tanınan İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in tiyatro klasiği kabul edilen Hamlet, Fırtına, Othello, Macbeth, Venedik Taciri ve Onikinci Gece eserlerini "Shakespeare Haftası" kapsamında tiyatroseverlerle buluşturacak.

Geleneksel sanatlar koleksiyoneri Mehmet Çebi'nin, 51 hilye-i şerif, 19 ferman ve 200 civarında kehribar tespihin yer aldığı "Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih Sergisi", 18 Ocak'a kadar ATO Congresiumda ziyaret edilebilecek

DT yerleşik sahnelerinde 17 oyun, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eser ve 1 konserle sanatseverleri selamlayacak.

Bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları ise şöyle:

-Tiyatro-

Akün Sahnesi:

Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", bugün, yarın ve 18 Ocak'ta seyredilebilecek. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatan eserde, Eray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor. Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", yarın ve 19 Ocak'ta minik seyirciler için sahnelenecek. Shakespeare'nin ünlü eseri "Hamlet", Işıl Kasapoğlu'nun yönetimiyle 21 ve 22  Ocak'ta Başkentli tiyatro severleri selamlayacak. "Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu" repliğiyle hafızalara kazınan eserde, Bülent Emin Yarar rol alıyor.

Altındağ Sahnesi:

Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı "Ramiz ile Jülide", Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un rejisiyle bugün, yarın  ve 19 Ocak'ta görülebilecek. 6-12 yaş çocuklar için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", yarın ve 19 Ocak'ta izlenebilecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor. Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", 21 ve 22 Ocak'ta  temsil verecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.

Büyük Tiyatro:

Oğuzların Orta Asya'dan  Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananları anlatan "Tepegöz", 19 Ocak'ta sahne alacak. Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği eserde, dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikler Can Atilla imzası taşıyor. Shakespeare'nin en güçlü, en karanlık tragedyası "Macbet", Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğünde 21 Ocak'ta izlenebilecek. Cesur İskoç komutan Macbeth, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar verir. Oyunda Macbeth ve Lady Macbeth, iktidar basamaklarını zalim adımlarla çıktıkça bir yandan da kendi yıkımlarını hazırlamaları anlatılıyor. Can Atilla'nnı müziklerini üstlendiği eserde dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı, Gül Emre, ışık tasarımı ise Zeynel Işık imzası taşıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Macbeth, bugün, yarın ve 19 Ocak'ta seyredilebilecek. Çocuk müzikali "Narnia Günlükleri", 7-17 yaş tiyatroseverler için 19 Ocak'ta sahnelenecek.

Antalya DT yapımı, Shakespeare'in eseri "Othello",14 yaş üzeri seyirciler için 21 ve 22 Ocak'ta temsil verecek. Venedik'te yaşayan mağripli zeki bir asker olan ve Desdemona adında, olağanüstü bir güzelliğe sahip olan bir kadınla evlenen Othello'nun Kıbrıs'a, Osmanlı ile yapılacak olan savaşta görev almaya gitmesiyle şekillenmeye başlar. Othello'nun, emir eri olan Lago adındaki hırslı ve mevki düşkünü asker tarafından kandırılarak karısı Desdemona'yı öldürmesi ve ardından Lago'nun tüm sinsi planlarının ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Malcolm Keith Kay'in yönettiği oyunda aralarında Selim Bayraktar, Sertel Uğur, Ali Meriç, Orkun Yılmaz, Meltem Gülenç ve Kader Özşen Özpınar'ın bulunduğu oyuncular rol alıyor.

Küçük Tiyatro:

"Venedik Taciri" hafta boyunca izlenebilecek. Erhan  Gökgücü'nün yönettiği Shakespeare'nin ünlü oyunun konusu ise şöyle:  Armatör-Tüccar Antonio, evlenmek için paraya ihtiyacı olan genç dostu Bassanio için Tefeci Shylock'tan borç ister ancak bir Katolik olarak faize karşıdır ve faizle para veren Shylock'tan nefret etmektedir. Şöyle bir anlaşmaya varırlar; Antonio aldığı borcu vadesinde ödemezse Shylock, onun bedeninin istediği yerinden yarım libre et kesecektir. Antonio'nun genç dostu Bassanio beğendiği zengin kızla evlenir. Ancak, bu arada Antonio'nun gemilerinin battığı haberi gelir. Kozlar Shylock'un elindedir.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, yarın ve 19 Ocak'ta sahne alacak. Yüzlerce yıl önce Hakk'a yürüyen Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak.

"William Shakespeare'den Soneler", 21 ve 22 Ocak'ta seyircinin beğenisine sunulacak. Erdal Küçükkömürcü'nün yönettiği eserde, Shakespeare'nni sonelerinden seçmelere yer veriliyor.

Stüdyo Sahne.

Adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikayesinin anlatıldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın, 19 ve 21 Ocak'ta temsile çıkacak. Cem Emüler'in sahneye taşıdığı eserde, Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Güney Koreli tiyatrocu Cina Çö'nün yazıp yönettiği "1. Sokak No: 28 Çasuk'ların Evi", bugün ve 18 Ocak'ta tiyatro izlenebilecek. Üç kardeşin annelerine ev yapmak için verdikleri uğraşı anlatan oyun, inşaatı yarıda bırakılan evi, aile toplantısını ve evin anlamına inanmayı konu ediyor. Sahnede gerçekten bir ev inşa ediliyor. Dekor tasarımını Sinan Yardımedici, giysi tasarımını İnci Kangal ve müziklerini ise Kemal Günüç'ün üstlendiği eserde, Cevat Duman, Nezih Işıtan, Başak Güleç, İpek Demir, Volkan Özman, Kaan Yalçın, Ezgi Koç, Gökhan Olcay, Erkan Erkoç? rol alıyor.

Shakespeare'in "Onikinci Gece" adlı eseri Erzurum DT'nin yapımıyla 21 ve 22 Ocak'ta seyircinin karşısına çıkacak. Zurab Sıkhaluridze'nin rejisiyle sahneye taşınan eserde, Dük Orsino'nun Kontes Olivia'ya olan aşkı ile çevrelerinde yaşayan insanların maceralarını anlatılıyor.

Şinasi Sahnesi:

"Fırtına", 21 ve 22 Ocak'ta sahnelenecek. İzmir DT'nin sahneye taşıdığı oyunda, Malcolm Keith Kay yönetmenliği, Hakan Dündar dekor tasarımını, Yıldız Köse İpeklioğlu kostüm tasarımını ve Osman Uzgören ışık tasarımını üstleniyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Bestesini ve librettosunu Türk besteci Muammer Sun'un yaptığı ve padişahın 4 eşinden biri ile genç bir adamın yaşadığı aşkı anlatan "Sevginin Bedeli" balesi, Uğur Seyrek'in koreografisiyle bugün sahnelenecek.

William Shakespeare'in eserinden, Verdi'ni operaya aktardığı "Macbeth", 18 Ocak'ta izleyicinin karşısına çıkacak.

DOB, Mozart'ın, çapkınlıklarıyla ünlü Don Juan'ın öyküsünden etkilenerek bestelediği  "Don Giovanni" operası ile 20 Ocak'ta sanatseverleri selamlayacak.

"Yarasa" opereti, 22 Ocak'ta izlenebilecek. Murat Atak'ın rejisörlüğünü yaptığı eserde, orkestra şefliğini DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen ile Sunay Muratov üstleniyor. Dekor Adnan Öngün, kostüm Nursun Ünlü imzası taşıyan eserde, koreografiyi Nilgün Bilsel Demireller yapıyor. Johann Strauss'un 3 perdelik eseri komik ögeler içeren librettosunun yanı sıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor.

Operet Sahnesi: Piyanist Sıla İlyasoğulları, piyano resitaliyle yarın sanatseverlerle buluşacak ve Bach, Chopin, Beethoven ve Prokofiev'in bestelerini icra edecek.

Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 19 Ocak'ta görülebilecek. Eser, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yapmalarını ve babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları konu ediniyor.

Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan "Arşın Mal Alan" müzikali, 21 Ocak'ta seyredilebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi:  Çocuk müzikali "Bremen Mızıkacıları", 19 Ocak'ta sezonun son temsilini verecek. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav'ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen'e doğru hep birlikte yola çıkışları anlatılıyor.

-Sergi

Geleneksel sanatlar koleksiyoneri Mehmet Çebi'nin, 51 hilye-i şerif, 19 ferman ve 200 civarında kehribar tespihin yer aldığı "Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih Sergisi", 18 Ocak'a kadar ATO Congresiumda ziyaret edilebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 16-17 Ocak'ta CSO Konser Salonunda, Antonio Pirolli yönetiminde Barok konseriyle sahne alacak. Orkestraya, kontra tenor Martin Ora ve flüt sanatçısı Juliete Hurel eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), yarın ve 18 Ocak'ta Bilkent Konser Salonunda, Puccini'nin "La Boheme" operasını  Işın Metin şefliğinde sunacak.

-Cermodern

Ateş Gökeri'nin "Var Olmanın Gizemi" adlı sergisi hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi ile dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından sayılan Bank Of America'nın 1865'ten 2004 yılına kadar ki kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", tüm hafta gezilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement