Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, "Satıcının Ölümü" ve "İyiyim"in prömiyerini gerçekleştirecek Devlet Opera ve Balesi, prömiyeri geçen sanat sezonunda yapılan ve seyircinin ilgisiyle karşılaşan, "Kont Dracula" balesini bugün seyirciyle buluşturacak.

16.10.2014 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT), "Satıcının Ölümü" ve "İyiyim"in prömiyerini gerçekleştirecek.

DT 20, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 4 eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak. Geçen sanat sezonunda perde diyen ve seyircinin ilgisiyle karşılaşan, tarihte "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula"nın konu edildiği bale eseri bugün seyirciyle bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de, Marek Pijarowski yönetiminde konser verecek.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün ve 18 Ekim'de sahnelenecek.

Olcay Poyraz'ın yönettiği ve 8 yaş üstü izleyicinin izlemesi önerilen "Hüzzam", 22 Ekim'de temsile çıkacak. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, Meral Üner'in tek kişilik performansıyla Güner Sümer'in kaleminden sahneye taşınıyor.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", bugün, yarın ve 18 Ekim'de izlenebilecek. Eserde, Kraliçe Elizabeth dönemi İngiltere'sinde en görkemli çağını yaşayan Globe Tiyatrosunda yaşananlar ve Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması anlatılıyor. Oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor. Minik seyirciler için önerilen "Keloğlan Keleşoğlan", 19 Ekim'de seyredilebilecek. Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu" ise 21 ve 22 Ekim'de perde açacak. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Kuaförde Bir Gün", hafta boyunca sergilenecek. Pervin Ünalp'ın yazıp yönettiği oyun, sıradan insanların, hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.

Büyük Tiyatro:

Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan ve Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını, kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", yarın ve 19 Ekim'de temsile çıkacak. Dünyaca ünlü drama yazarı Shakespeare'nin eseri "Macbeth", 21 Ekim'de sergilenecek. Sinan Pekinton, İpek Çeken'in yanı sıra oyunun kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Mustafa Kurt'un rejisörlüğünü üstlendiği  "Hedda Gabler", bugün, yarın ve 18 Ekim'de görülebilecek. Henrik İbsen'in yazdığı eser, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtan eserde Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı rol alıyor.

"Satıcının Ölümü", 21 Ekim'de yapacağı prömiyerin ardından 22 Ekim'de de seyirciyi selamlayacak. Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyunun besteleri ise Can Atilla imzası taşıyor. Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın rol aldığı oyuna kalabalık oyuncu kadrosu eşlik ediyor.

Küçük Tiyatro:

Sezonun yeni oyunlarından "Yeşilçam", bugün, yarın, 18, 21 ve 22 Ekim'de sahnelenecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", 19 Ekim'de seyredilebilecek. Yazar Andersen'in aynı adlı masalından sahneye uyarlanan oyun, Karlar Kraliçesi tarafından arkadaşı kaçırılan Gerda'nın, onu bulmak için çıktığı yolda başına gelenleri konu alıyor. Eser, 7 yaş üzeri seyirci için öneriliyor.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği  "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, yarın ve 18 Ekim'de görülebilecek. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı eserde oyunculara orkestra da eşlik ediyor. Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir" ise 21 ve 22 Ekim'de izleyiciyle buluşacak.

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasını yansıtan "Bizim Yunus", yarın ve 19 Ekim'de sahne alacak. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor. "İyiyim", 19 Ekim'de prömiyer yapacak. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyun, hayata yenik başlayan bir kadının geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalmasını işliyor. Zeynep Hürol rol aldığı oyunda dekor ve giysi tasarımını Seyhan Kırca, ışık tasarımını Osman Uzgören ve müzikleri ise Can Atilla üstleniyor.

Tatbikat Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde, Olcay Kavuzlu'nun performansıyla 21 ve 22 Ekim'de seyircinin beğenisine sunulacak.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı "Bernarda Alba'nın Evi", bugün, 18 ve 22 Ekim'de izlenebilecek. 1936'da İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya Tiyatrosu'nun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in kaleminden sahneye taşınan "Alacaklılar", bugün, yarın, 18 ve 19 Ekim'de sanatseverlerle bir araya gelecek. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy sahneye çıkıyor. "Nereye" ise 21 ve 22 Ekim'de görülebilecek. Volkan Özgömeç'in yönetmenliğini üstlendiği oyunda, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramı yansıtılıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Tarihte "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün seyirciyle bir araya gelecek.

Giocomo Puccuni'nin "Tosca" operası 20 Ekim'de sahne alacak. Seda Ayazlı, Aykut Çınar, Eralp Kıyıcı, Beran Sertkaya, Alpcan Kocaay, Cem Akyüz, Levent Akev ve Semik Işık'ın rol aldığı üç perdelik eserde, Polis müdürün aşık olduğu Tosca'yı sevdiğinden ayırmak için yaptıkları anlatılıyor.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası, 18 Ekim'de beğeniye sunulacak. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal sanatseverin karşısına çıkacak.

Koreografisini Henning Paar'ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin'in görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 22 Ekim'de görülebilecek.

-CSO

CSO, bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda 20.00'de, Marek Pijarowski yönetiminde konser verecek. Arp sanatçısı Çağatay Akyol'un eşlik edeceği gecede orkestra Jacques Offenbach'ın "Orfeus Yeraltında", Adrien-François Boieldieu'nun "Arp Konçertosu Do Majör", Maurice Ravel'in "Pavane" ile Claude Debussy'nin "La mer" adlı eserleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 18 Ekim'de saat 20: 00'de Bilkent Konser Salonu'nda dinleyiciyle buluşacak. Keman sanatçısı Guy Braunstein şefliğinde sanatseverlerin karşısına çıkacak orkestra A. Vivaldi 'nin "Dört Mevsim, Op.8", J. Brahms'ın "Yaylı Çalgılar Altılısı No.1, Si bemol majör, Op.18" eserlerini çalacak.

-Cermodern

Fotoğrafçı Ulla Shemeikka'nın "Manzaralar" sergisi hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sergide sanatçı, çoğunlukla alacakaranlıktan hemen sonra çekilmiş fotoğraflarla izleyiciyi, mavi, siyah ve beyaza bürünmüş sahnelerle Güneybatı Finlandiya Adalarının sahillerinde bir gece yürüyüşüne çıkaracak.

-Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, kurumun konferans salonunda her hafta düzenlenen ve katılımın ücretsiz olduğu Kültür Söyleşileri'ne 23 Ekim 16.00'da, yazar Sadık Yalsızuçanlar konuk edilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement