Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları ilk kez perde açtığı, tek kişilik oyun "İyiyim"le Türkiye'deki kadın sorunlarını tiyatro sahnesine taşıyacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, ücretsiz olarak vereceği "Cumhuriyet Bayramı Konseri"nde, piyano sanatçısı İdil Biret'i konuk edecek.

23.10.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT) ilk kez perde açtığı, tek kişilik oyun "İyiyim"le Türkiye'deki kadın sorunlarını tiyatro sahnesine taşıyacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, ücretsiz olarak vereceği "Cumhuriyet Bayramı Konseri"nde, piyano sanatçısı İdil Biret'i konuk edecek.

DT 20, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 5 eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Olcay Poyraz'ın yönettiği ve 8 yaş üstü izleyicinin görmesi önerilen "Hüzzam", bugün ve 25 Ekim'de temsile çıkacak. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, Meral Üner'in tek kişilik performansıyla Güner Sümer'in kaleminden sahneye taşınıyor.

Türkiye'deki kadın sorunlarının anlatıldığı "İyiyim", 29 Ekim'de sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyun, hayata yenik başlayan bir kadının geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalmasını işliyor. Oyunda dekor ve giysi tasarımını Seyhan Kırca, ışık tasarımını Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla üstleniyor.

Akün Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu" tüm hafta perde açacak. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", hafta boyunca seyredilebilecek. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 25 ve 26 Ekim'de sergilenecek. Pervin Ünalp'ın yazıp yönettiği oyun, sıradan insanların, hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", 28- 29 Ekim'de seyirciyi selamlayacak.

Büyük Tiyatro:

Dünyaca ünlü drama yazarı Shakespeare'nin eseri "Macbeth", 24-26 Ekim'de sergilenecek. Sinan Pekinton, İpek Çeken'in yanı sıra oyunun kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Mustafa Kurt'un rejisörlüğünü üstlendiği  "Hedda Gabler", bugün, yarın ve 28 Ekim'de görülebilecek. Henrik İbsen'in yazdığı eser, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtan eserde Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

DT'nin yeni oyunu "Satıcının Ölümü", bugün, yarın ve 25 Ekim'de de izleyiciyle buluşacak. Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği eserin besteleri ise Can Atilla imzası taşıyor. Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın rol aldığı oyuna kalabalık sanatçı kadrosu eşlik ediyor.

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" ise 28 ve 29 Ekim'de sanatseverlerle bir araya gelecek.

Küçük Tiyatro:

Sezonun yeni oyunlarından "Yeşilçam", bugün, yarın ve 25 Ekim'de sahnelenecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", 26 Ekim'de seyredilebilecek. Yazar Andersen'in aynı adlı masalından sahneye uyarlanan oyun, Karlar Kraliçesi tarafından arkadaşı kaçırılan Gerda'nın, onu bulmak için çıktığı yolda başına gelenleri konu alıyor. Eser, 7 yaş üzeri seyirci için öneriliyor.

"Ramiz ile Jülide", 28-29 Ekim'de sahne alacak. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıyor.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", hafta boyunca seyredilebilecek.

Stüdyo Sahne:

Geçtiğimiz günlerde ilk kez perde açan ve Türkiye'deki kadın sorunlarının anlatıldığı "İyiyim",  yarın ve 26 Ekim'de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 28 Ekim'de sahnelenecek. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

Tatbikat Sahnesi:

Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi", 28-29 Ekim'de izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı "Bernarda Alba'nın Evi", bugün ve 25 Ekim'de izlenebilecek. 1936'da İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", 29 Ekim'de temsil verecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

Şinasi Sahnesi:

"Nereye" de hafta boyunca görülebilecek. Volkan Özgömeç'in yönetmenliğini üstlendiği oyunda, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramı yansıtılıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Üç perdelik "Akdeniz Esintisi" balesi, bugün sahnelenecek. Tarihte  "Kazıklı Voyvoda" olarak bilinen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi, bugün seyredilebilecek. Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti 27 Ekim'de seyirciyle buluşacak. ADOB, Cumhuriyet Konseri ile 29 Eikm'de ücretsiz olarak sahne alacak. Konserde, "3 Destan" eseri seslendirilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı amaçlayan "Çocuk Dünyası" müzikali, yarın görülebilecek. Eserde, 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Birleşmiş Milletler Günü dolayısıyla bugün ve yarın "Nino Rota Film Müzikleri"ni icra edecek. CSO Konser Salonu'ndaki program, Stefano Mazzoleni'nin şefliğinde yürütülecek.

CSO, 29 Ekim'de "Cumhuriyet Bayramı Konseri" ile yeniden müzikseverlerin karşısına çıkacak. Şef Naci Özgüç'ün CSO Konser Salonu'nda yöneteceği programda, İdil Biret "piyano" solisti olarak sahne alacak. Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu'nun da eşlik edeceği gecede Brahms'ın "Piyano Konçertosu No.1 Op.15 re minör" eseri ve Muammer Sun'un "Kurtuluş ve Cumhuriyet Film Müziklerinden Seçmeler" seslendirilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), "Cumhuriyet Bayramı Konseri" ile şef Christoph Mathias Mueller'i konuk edecek. Keman solisti olarak Valeriy Sokolov'un sahneye çıkacağı konserde, Füsun Köksal'ın "Imaginary Spaces for Chamber Orchestra" eseri Türkiye'de ilk seslendirilecek. Konserde, Çaykovski'nin "Keman Konçertosu, Re majör, Op.35" ve "Senfoni No.3, Re majör, Op.29" eserleri icra edilecek. Bilkent Konser Salonu'ndaki program, 25 Ekim'de gerçekleştirilecek.

-Cermodern

Türkiye'deki Polonya yılı kutlaması kapsamında Adam Mickiewic Enstitüsünce "Polonya Çağdaş Sanat Sergisi- Özgürlüğün Özel Alanları", bugünden itibaren CerModern'de görülebilecek. Sergide, Polonya'daki en eski ve en prestijli resim ödülü sayılan Jan Cybis Ödülü sahibi sanatçıların eserleri yer alıyor.

Günlük nesnelerle kinayeye dayalı afişler üreten Çağdaş Polonya afiş sanatçısı Tomasz Bogulawski'nin eserleri de yarından itibaren HUB Sanat Mekan'da ziyaret edilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement