Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatrolarınca 18 23 Kasım tarihlerinde düzenlenecek "Tek Kişilik Oyunlar Haftası"nda, Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Bursa, Erzurum, Konya ve Adana'dan 11 oyun başkentli sanatseverlerle buluşacak Devlet Opera ve Balesi, 17 Kasım'da, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın"ın dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

13.11.2014 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatrolarınca (DT), 18-23 Kasım tarihlerinde düzenlenecek "Tek Kişilik Oyunlar Haftası"nda, 11 oyun sahnelenecek.

Bu kapsamda, Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Bursa, Erzurum, Konya ve Adana'dan oyunlar başkentli tiyatroseverlerle buluşacak. Devlet Opera ve Balesi (DOB), 17 Kasım'da, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın"ın dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

-DT 19, Devlet Opera ve Balesi ise 6 eserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Hayata yenik başlayan bir kadının geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalmasını anlatan "İyiyim", bugün ve 15 Kasım'da sahne alacak. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyun, dekor ve giysi tasarımını Seyhan Kırca, ışık tasarımını Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor. "Tek Kişilik Oyunlar Haftası" dolayısıyla İstabul DT yapımı "Nice Yıllara", 18 ve 19 Kasım'da seyredilebilecek. Tuncay Özinel'in yazdığı, Göksel Kortay'ın yönettiği eserde Defne Yalnız rol alıyor.

Akün Sahnesi:

Dünyaca ünlü drama yazarı Shakespeare'nin eseri "Macbeth", bugün, yarın ve 15 Kasım'da sergilenecek. Sinan Pekinton, İpek Çeken'in yanı sıra eserin kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor. İstanbul DT yapımı "Hamlet", 18 ve 19 Kasım'da görülebilecek. Shakespeare'nin dünyaca ünlü eserinden Sabahattin Eyüboğlu'nun çevirisi ve Işıl Kasapoğlu'nun rejisiyle sahneye taşınan eserde, Bülent Emin Yarar rol alıyor. Çeşitli sanat kurumlarından ödül alan oyunda, Hamlet'in yaşadıklarını sorgulaması konu ediliyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Pervin Ünalp'ın yazıp yönettiği "Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 15 ve 16 Kasım'da sergilenecek. Oyun, sıradan insanların, hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü anlatıyor. Willy Russell'in yazdığı, Ahmet Alpaslan Sağır'ın çevirdiği ve Bengisu Gürbüzer Doğru'nun yönettiği Konya DT yapımı "Shirley Valentine" de  18 ve 19 Kasım'da izlenebilecek. Anne ve eş olarak bir kadının hissettikleri ve yaşadıklarının yansıtıldığı oyunda Bengisu Gürbüzer Doğru sahne alıyor.

Büyük Tiyatro:

Mustafa Kurt'un rejisörlüğünü üstlendiği  "Hedda Gabler", 16 Kasım'da sahnelenecek. Henrik İbsen'in yazdığı eser, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtan eserde Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı rol alıyor. Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Satıcının Ölümü", 18 Kasım'da izleyiciyle buluşacak. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunda Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan gibi oyuncular rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu" bugün temsile çıkacak. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Küçük Tiyatro:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, yarın ve  15 Kasım'da seyredilebilecek. Adana DT yapımı "Bir İnsan Bir Ağaç Bir Köpek" adlı oyun, 18 ve 19 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Yordan Radiçkov'un yazdığı, Hüseyin Mevsim'in çevirdiği eser, Umut Toprak'ın rejisiyle sahneye çıkacak. Devrim Evin'in rol aldığı oyunda insan ve doğa ilişkisi yansıtılıyor.

Oda Tiyatrosu:

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın ve 15 Kasım'da temsil verecek. Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği eserde İclal Seper ve Özlem Gür sahne alıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun kaleminden Ayşe Lebriz Berkem'in sahneye taşıdığı Bursa DT yapımı "Tek Kişilik Yaşam Bedri Rahmi Eyüboğlu", 18 ve 19 Kasım'da  başkentli seyirciyle buluşacak. Eyüboğlu'nun eserlerinden ve hatıralarından yola çıkan eserde Emir Çiçek rol alıyor.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle yarın izlenebilecek. Erdinç Doğan'ın rol aldığı oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor. Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasını yansıtan "Bizim Yunus", 18 ve 19 Kasım'da temsil verecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

Tatbikat Sahnesi:

Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın  yönetmenliğini üstlendiği  "Hüzzam", 18 ve 19 Kasım'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Toplumsal değişimin konu edildiği ve Meral Üner'in rol aldığı oyun, 8 yaş üstü seyircilere öneriliyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", bugün ve 15 Kasım'da sergilenecek. 10 yaş üstü seyircilere tavsiye edilen "Horoz Adam ve Korsan" adlı çocuk oyunu 16 Kasım'da izlenebilecek. "İyiyim", 18 ve 19 Kasım'da sahnelenecek.

Şinasi:

Volkan Özgömeç'in yönettiği ve mültecilerin dramını yansıtan "Nereye", bugün ve yarın görülebilecek. İstanbul DT yapımı, karamizah türündeki "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı", 18 ve 19 Kasım'da perde açacak. Berkay Tulumbacı'nın rol aldığı oyun, Cüneyd Kılcıoğlu'nun kaleminden Elif Erdal'ın rejisörlüğünde sahneye taşınıyor.

-Opera

Opera Sahnesi: "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi, bugün ve 15 Kasım'da seyredilebilecek. Modern dans gösterisi "Arda Boyları" 15 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın", 17 Kasım'da dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Kadir Bengier'in libretto ve rejisörlüğünü üstlendiği eserin beste ve müzikleri Murat Gedikli imzası taşıyor. Dekor tasarımını Aykut Öz, kostüm tasarımını Tülay Usta ve ışık tasarımını Emin Saraçoğlu'nun üstlendiği eserde, Aşık Veysel'in eserlerinden yola çıkılarak yaşamı yansıtılıyor. Tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası, 19 Kasım'da sanatseverleri selamlayacak.

Operet Sahnesi:  "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 16 Kasım'da temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Leyla Gencer Sahnesi: Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan eseri "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 18 Kasım'da izlenebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Marzena Diakun'un yönetiminde ve Ewa Kupiec'in piyano solistliğinde bugün ve yarın bir konser ile sahne alacak. CSO Konser Salonu'ndaki programda, Alfred Schnitke'nin "Piyano Konçertosu No.1 (1960)", Paul Dukas'ın "Sihirbazın Çırağı" ve Franz Liszt'in "Prelüdler (Senfonik Şiir no: 3) s.97" eserleri seslendirilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkenstrası, John Axelrod'un yönetiminde " Paris'te Bir Gezinti" adlı bir konser verecek. Muhiddin Dürrüoğlu'nun piyano solistliğindeki programda, Debussy'nin "Prelude a L'Apres-midi d'un faune", Chopin'in "Piyano Konçertosu No.2, Fa minör, Op.21" ve Ravel'in "Le Tombeau de Couperin" ile "Ma Mere l'Oye" adlı eserleri icra edilecek.

-Cermodern

Günlük nesnelerle kinayeye dayalı afişler üreten Çağdaş Polonya afiş sanatçısı Tomasz Bogulawski'nin kişisel poster sergisi de HUB Sanat Mekan'da ziyaret edilebilecek.

Polonya Çağdaş Sanat Sergisi "Özgürlüğün Özel Alanları", hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Adam Mickiewic Enstitüsünce hazırlanan sergide, Polonya'nın önemli ödüllerinden Jan Cybis Ödülünü kazanan sanatçıların resimlerine yer veriliyor.

Sanatçı Osman Dinç'in 1995'ten bu yana Ankara'da ürettiği heykellerin sunulduğu "Bir Dünya Hikayesi" adlı sergi hafta boyunca görülebilecek.

-Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezince düzenlenen kültür söyleşileri kapsamında, 19 Kasım'da Edebiyat eleştirmeni Ömer Lekesiz, "Sanat Edebiyat Bizim Neyimize" başlığıyla konuk olacak. Katılımın ücretsiz olduğu program, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun konferans salonunda gerçekleşecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement