Baskil'de Kayısı Üretimine Don Engeli - Son Dakika
Güncel

Baskil'de Kayısı Üretimine Don Engeli

Baskil\'de Kayısı Üretimine Don Engeli

Elazığ’ın Baskil ilçesinde Mart ayında meydana gelen don olayı nedeniyle kayısı üreticileri bu yıl hasat döneminde istediği verimi alamadı.

07.07.2014 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın Baskil ilçesinde Mart ayında meydana gelen don olayı nedeniyle kayısı üreticileri bu yıl hasat döneminde istediği verimi alamadı.

Baskil Ziraat Odası Başkanı Faruk Çetin, geniş bir coğrafyada yapılan kayısı üretiminin sadece Karakaya Barajı kıyısındaki birkaç köyde iyi olduğunu kaydederek, birkaç köy dışında Baskil'in genelinde kayısı üreticilerinin istediği verimi alamadığını ifade etti. Çetin, kayısı üreticilerinin durumlarının kötü olduğunu ve bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle kayısıdan istenilen verimi alamadıklarının altını çizdi. Çetin, Karakaya Barajı kıyısındaki üreticilerin hasat döneminde çok verim almalarının Baskil'in genelini kapsamadığını belirterek, "Birkaç köyde hasadın iyi olması Baskil'in genelini kapsamıyor" dedi. Çetin, ayrıca bazı kayısı bahçelerinde 500 ağaçtan 50 kilogram kayısı alındığını ve bu durumun üreticinin ne kadar zararda olduğunun ispatı olduğunu kaydetti. Çetin sözlerine şöyle devam etti:

"Mart ayı sonlarında 29-30-31 Mart'ta ülkemiz genelinde çok ciddi bir don felaketi yaşandı. Don felaketi bizim bölgemizde çok daha etkili sonuçlar yarattı. İlçemizde genellikle çiftçilerimizin yüzde 95'i kayısı üretimi yapmaktadır. İlçenin başlıca ekonomik, ticari ürünü kayısıdır. Şu içinde bulunduğumuz bahçelerde gördüğünüz gibi donun etkisi bazı yerlerde yüzde 100, bazı yerlerde yüzde 90. Bir baraj bölgemiz var bizim çok geniş bir coğrafya. Karakaya Baraj Gölü'ne 150-200 metre mesafedeki köylerimizde kısmen bazı çiftçilerimizin kayısı bahçeleri var. Sizler de gördünüz yani 500 ağaçtan toplanan 5 kasa değil, 50 kilo kayısı toplanmamış. O da seyrek olunca kuşlar börtü böcekler zarar verdi. Yani ürün değeri olmayan bir kayısı. Yani çiftçimiz bu sene bu bahçeden bir şey alamadı. Geçen sene aldı mı? Geçen sene de alamadı. Geçen yıl gerçekten Baskil'de çok önemli miktarda kayısı üretildi. Bu sefer de çok ürettik diye cezalandırıldık. Şu anda kayısının kilosu 20-25-30 lira. Geçen yıl biz yalvara yalvara 1,5 liraya 2 liraya kayısı sattık. Yani o da o yılki giderleri, işçiliği, ilacını, gübresini karşılayamadı. Ayrıca bu bahçelerin çoğu yer altı suları ile yani elektrik enerjisiyle sulanmakta. Çiftçilerimizin çok büyük bir bölümünün elektrik idaresine elektrik borçları var. Bunlar faizli borçlar. Ödeme güçlükleri var. Gerçekten çok ciddi bir sorun var kayısı üreticisinde."

"68 KÖYÜN SADECE 8'İNDE HASAT İYİ"

Baskil'in 68 muhtarlığı olduğunu ve bunlardan sadece 8'inde hasadın iyi olduğunu kaydeden Çetin, "Kayısının kısmen lokal şekilde olduğu köylerin sayısı 8-10'u geçmez. Yani o köylerin de tümünde hasat yok denecek kadar az. Diyelim ki 80 çiftçi varsa yirmisinde var altmışında yine yok. Yani lokal yerlerde var. Bu don böyle, siper yerlerde, donun etkili olmadığı yerlerde ağacı etkilememiş ve belli bir miktarda ürün yetişmiş. Siz bu sene iyi bir ürün aldınız. Kayısının yokluğu nedeniyle fiyatlar da aşırı derecede yükseldi. Siz iyi bir para kazanacaksınız. Ama o parayı komşunuzla bölüşmeniz ya da onları da rahatlatmanız söz konusu değil. Bunun bir mantığı da yok. Genel anlamda söylersek, Baskil'de yüzde 100 ile yüzde 90 arası genel bir hasar var bu sene. Mesela bu mevsimde dışarıdan, Batman'dan, Adıyaman'dan değişik doğu illerinden mevsimlik işçiler gelirdi. Onlar da burada kayısı üretirdi. Hizmet vererek evlerine aş, ekmek götürürlerdi. Ama bu sene yok Baskil'de. Hiç muhatap olmadık yabancı işçiyle çünkü yapacak işleri yok" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Baskil'de Kayısı Üretimine Don Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement