Başlık Parası Derdine Sosyal Medyada Çare Arıyorlar - Son Dakika
Güncel

Başlık Parası Derdine Sosyal Medyada Çare Arıyorlar

Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinde devam eden başlık parası uygulaması, evlilik çağına gelen gençler ile ailelerinin tepkisini çekiyor.

23.01.2017 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BETÜL ABBAK - Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinde devam eden başlık parası uygulaması, evlilik çağına gelen gençler ile ailelerinin tepkisini çekiyor.

Keçikalesi beldesinde çoğunluğu hurdacılık yapan gençler, sevdikleri kızlarla evlenip mutlu bir yuva kurma hayallerini gerçekleştirmek için başlık parası uygulamasıyla mücadele ediyor.

Yaz aylarında yapmak istedikleri düğün için şimdiden başlık parası biriktirebilmenin telaşını yaşayan gençler, başlık parası derdinden kurtulmak için sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.

Geçen yıl 19 bin lira ile 30 bin lira arasında değişen başlık parası, bu yıl beldede 34 bin liraya kadar yükseliyor.

Kız tarafının talep ettiği başlık parasını temin etmekte güçlük çeken gençler, çareyi belde halkından sözü geçen kişileri aracı yaparak başlık parasını düşürmekte buluyor.

"Kız anası, kız babası, kalksın başlık parası"

Belde halkının gündeminden düşmeyen başlık parası sorunu, damat adaylarının sosyal medyadaki paylaşımlarında da dile getiriliyor.

Belde gençlerinin sosyal medyadaki "hadi bekarlar iyisiniz yine başlık 33 bin lira olmuş", "kız anası, kız babası, kalksın başlık parası", "acıyın bize amcalar paramız yoooook", "kızlar bizim hakkımız söke söke alırız" ve "Keçikalesi Kasabası Dayanışma ve Kalkınma Derneği'nden başlık parasını kaldırmasını istiyoruz" gibi paylaşımları dikkat çekiyor.

Sosyal medya kanalıyla sorunlarını dile getirmeye çalışan gençlerden 19 yaşındaki Hüseyin Hocaoğlu, başlık parası biriktirmek için okuyamadıklarını, çalışmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Hocaoğlu, sosyal medya üzerinden arkadaşlarıyla dertleştiklerini belirterek, "Kimi, başlık parası 50 bine kadar yükselecek, kimi de düşsün diyor. En azından çevre köyler gibi sadece süt parası alınsın. 3 bin-5 bin lira süt parası vermeye razıyız. Kız babalarına çağrımız olsun, biz derdimizi artık sosyal medyada döküyoruz. Derdimize bir çare bulunsun." diye konuştu.

Kızlarının kıymetli olması için başlık parası istiyorlar

Belde sakinlerden 69 yaşındaki Şammaz Eraslan da uzun yıllardır başlık parası uygulamasının sürdüğünü söyledi.

Yaklaşık 50 yıl önce eşinin ailesine şu anki değeriyle 22 bin lira başlık parası ödediğini anlatan Eraslan, 2'si kız 8 çocuğunu evlendirdiğini, bu sene başlık parasının 30 bin lirayı aştığını ifade etti.

Başlık parasının kaldırılmasını istediklerini vurgulayan Eraslan, "Bekar gençlerimiz çok. Askerliğini yapmış gelmiş, evlenemiyor, para yok. Kaçırınca daha pahalıya mal oluyor. Kız babası kızıyor benim çocuğumu kaçırmışsın, kızımın değeri 50 bin liraydı diyor." dedi.

Mustafa Öztürk de 18 yıl önce eşiyle kaçarak evlendiğini hatırlatarak "Şimdi kaçarak evlenenler yaklaşık 40 bin lira veriyor. Gençler daha önceden erken evleniyordu, şimdi 25-30 yaşına kadar başlık parası nedeniyle beklemek zorunda kalıyorlar. Kız babaları, erkek tarafının 'sen bana kızını bedava verdin, para bile vermedim' dememesi için ve kızlarının kıymetli olması için daha fazla para istiyor." ifadelerini kullandı.

Güngör Bıyık da 6 çocuğundan dördünü parasızlıktan evlendiremediğini dile getirerek, "Eski belediye başkanımız da şimdiki belediye başkanımız da kaldırılması için uğraştı ama büyükler buna karşı çıkıyor. Belki Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ilgilenirse ancak başlık parası kalkar." dedi.

Aşır Arı ise bekar 2 oğlu ve bir kızının olduğunu, başlık parası nedeniyle oğullarını evlendiremediğini, oğulları için başlık parası istenmemesi durumunda kızı için de başlık parası talep etmeyeceğini belirtti.

Başlık parasının kalkması için çalışmalar sürüyor

Keçikalesi Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Sadullah Arı ise başlık parası konusunun derneğin de gündeminde yer aldığını belirtti.

Toplantılarda vatandaşlarla da konuyu görüştüklerini ifade eden Arı, şunları kaydetti:

"Gelin bu başlık parasını kaldıralım, bu aykırı bir şey, dinen de haram. Çocuklarımızı para karşılığı satmak ayıp diyoruz ama dinlemiyorlar. 'Benden para alıyorlar, ben de alırım' diyorlar. Bu yüzden kalkması biraz zor gibi görünüyor. Şehir dışında yaşayan Keçikalelilerin çoğu başlık parası almıyor. Bunun kaldırılması için dernek üyelerimizle uğraşıyoruz."

Başlık Parası Derdine Sosyal Medyada Çare Arıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başlık Parası Derdine Sosyal Medyada Çare Arıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement