Başsavcılığın "Balyoz"Un 7 Sanığı İçin Beraate İtirazı Var - Son Dakika
Güncel

Başsavcılığın "Balyoz"Un 7 Sanığı İçin Beraate İtirazı Var

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği davada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı beraat kararını Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden temyiz etti.

09.06.2015 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği davada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı beraat kararını Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden temyiz etti.

7 SANIK YÖNÜNDEN 3 SAYFALIK TEMYİZ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına Başsavcıvekili Mehmet Aydın 3 sayfalık temyiz dilekçesini Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı'na sunulmak üzere Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Başsavcıvekili temyiz dilekçesinde beraat kararının Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Tümgeneral Behzat Balta, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Erdal Akyazan ve Emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç olmak üzere 7 sanık yönünden bozulmasını istedi.

"İRTİCA BAŞLIĞI ALTINDA SENARYONUN OYNANMASI YÖNÜNDE HAZIRLIK YAPTIĞI..."

Temyiz dilekçesinde, sanıklar hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmeye Teşebbüs' suçlarından dava açıldığı ve tüm sanıklar yönünden Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararı verdiği belirtilerek, "Öncelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca 1. Ordu Komutanlığına rutin seminer planı kapsamında 'egemen' planının uygulanması yönünde talimat verilmesine rağmen sanık Çetin Doğan'ın bu açık emir karşısında güncel olmamasına ve o tarih itibariyle tehlike arz etmemesine rağmen irtica başlığı altında olasılığı en yüksek senaryonun oynanması yönünde hazırlık yaptığı ve yaptırdığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bu durumu bildirdiğinde olasılığı en yüksek senaryo (irtica) plan seminerinin ileri ki bir tarihte plan çalışması şeklinde değerlendirilmesine yönelik yazı yazıldığı değerlendirilmiştir" denildi.

"DOĞAN'IN YETKİLERİ AŞACAK ŞEKİLDE KONUŞMALAR YAPTIĞI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR"

Dilekçede, "Sanık Çetin Doğan'ın bu açık emre karşın olasılığı en yüksek senaryoda ısrar ettiği ve daha önce tarihi belirlenen plan seminerinin tarihini ileri alarak irtica başlığı altında olasılığı en yüksek senaryoyu oynadığı, sanık Çetin Doğan'ın irticai ayaklanmayı öngören plan semineri oynanmasındaki ısrarı ve plan seminerinde sıkıyönetim kanununun sıkıyönetim ilanı halinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne vermiş olduğu yetkileri de aşacak şekilde konuşmalar yaptığı, plan seminerinin senaryosununda hukuken kabul edilebilecek bir karar bulunmaksızın orduya müdahale yetkisi verecek şekilde oluşturulmasında da sanık Çetin Doğan'ın hükümete karşı tavrını ortaya koyduğu değerlendirilmiştir" cümlelerine yer verildi.

"KONUŞMA İÇERİĞİNİN DARBE YAPMAYA YÖNELİK OLDUĞU..."

Ordunun Milli Mutabakat Hükümeti kurma gibi bir görev ve yetkisinin bulunmadığı belirtilen dilekçede, "Sanık Çetin Doğan'ın seminer konuşmasında AK Parti İktidarının düşürülmesinden sonra Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından bahsettiği, bu şekilde sanık Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibariyle darbe yapmaya yönelik olduğu diğer sanıklar Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın da plan seminerindeki konuşmaları içerik itibariyle sanık Çetin Doğan'ın konuşmasına paralellik arzettiği ve benzer mahiyette olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

"..ATILI SUÇLAMAYI GERÇEKLEŞTİRMEYE ELVERİŞLİ İMKANLAR İÇİNDE BULUNDUKLARI.."

"Sanıkların rütbeleri, emir ve komutaları altındaki birliklerin sayı ve imkanları ile sahip oldukları araç ve gereç bakımından atılı suçlamayı gerçekleştirmeye elverişli imkanlar içinde bulundukları" cümlelerinin yer aldığı dilekçede, "Ayrıca sanıkların üzerlerine atılı cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçu açısından aralarındaki dayanışmanın Türk Silahlı Kuvvetlerinin yasal askeri hiyerarşisi dışında olduğu, seminerde gerçek kişi ve kurumlardan söz edilmemesi gerekmesine rağmen bu kurala uyulmayıp sanıkların konuşmalarında gerçek kişi ve kurumlardan söz ettikleri, bu şekliyle sanıkların, üzerlerine atılı suçun icrai hareketlerine başladıkları, elverişli vasıtalarla hükümeti devirme kastının ortaya konulmasından sonra buna ilişkin hareketlere başlanması halinde suçların icrai hareketlerinin de başladığının kabulü gerektiği, zaten suç işlenip tamamlandıktan sonra düzenin değişmiş olacağı böyle bir durumda eylemi gerçekleştirenleri cezalandıracak makamında olmayacağı değerlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"ÇETİN DOĞAN OLUŞTURULAN YAPILANMANIN LİDERİ"

Dilekçede, "1. Ordu Komutanlığındaki plan seminerinin sanık Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği, sanık Çetin Doğan'ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu, bununla ilgili olarak emirler verdiği ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı, diğer sanıkların da plan seminerindeki sunumları dikkate alındığında Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları plan seminerine katılarak yukarıda belirlenen amaç doğrultusunda sunum yaptıkları anlaşılmıştır" denildi.

"MAHKUMİYETLERİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN BERAATLARINA KARAR VERİLDİ"

Sanıklar Emekli Tümgeneral Behzat Balta, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Erdal Akyazan ve Emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç'ın sanıklardan Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eylemine iştirak ettikleri ifade edilen dilekçede, "Bu şekilde sanıkların Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçunu işledikleri anlaşılmıştır. Sanıkların atılı suçtan ayrı ayrı mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekirken beraatlerine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olduğu kanaati ile, arz ve izah olunan nedenlerle Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin söz konusu kararının bozulmasına karar verilmesi kamu adına arz ve talep olunur" denilerek karar temyiz edildi. Savcılık beraat eden 229 sanık için temyizen inceleme talebinde bulunmayacağını bildirdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başsavcılığın 'Balyoz'Un 7 Sanığı İçin Beraate İtirazı Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement