Baston Yaparak Yaşlılığın Yalnızlığından Kurtuldu - Son Dakika
Güncel

Baston Yaparak Yaşlılığın Yalnızlığından Kurtuldu

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki adam, baston yaparak pazarlarda satıyor.

04.02.2016 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki adam, baston yaparak pazarlarda satıyor.

İlçeye bağlı Karabey köyünde yaşayan Yusuf Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde yaklaşık 50 yıl çiftçilik yaparak geçimini sağladığını söyledi.

Yaşlanıp çiftçiliği yapamaz hale gelince bir kenara çekildiğini, eşiyle birbirlerine dayanarak hayatı omuzladıklarını belirten Göktürk, eşi vefat edince içine kapandığını, evinden bile çıkmaz hale geldiğini dile getirdi.

Köyünü çok sevdiği için İstanbul'da yaşayan çocuklarının yanına gitmediğini bildiren Göktürk, şöyle devam etti:

"Hayattan tamamen kopmuş ve ölümü bekler hale gelmiştim. Hemen hemen her gün bir yerim ağrıyor ve hastalanıyordum. 5 yıl kadar önce Tosya'dan aldığım bastona dayanarak köyde gezerken kendime bir uğraş bulabilirsem belki düştüğüm bu durumdan kurtulabilirim diye düşündüm. Yürümeme yardımcı olan baston bana ilham kaynağı oldu. Evimde bulunan ağaçlardan uygun birinden uzun uğraşlar sonucu bir tane baston yaptım. Bunu benim gibi köyde yalnız yaşayan arkadaşıma hediye ettim. Ondan görenler kendilerine de yaptırmak istedi. Böylece evimin bahçesinde bir atölye kurdum."

Hava şartları uygun olduğu zaman dağlarda baston yapımına uygun dallar topladığını anlatan Göktürk, "Evime getirdiğim bu ağaçları birkaç gün suda bekletiyorum. Dalları 6 gün düzleşmesi için mengenede beklettikten sonra baston haline getiriyorum. Son olarak el tutacak yerini elma ağacından günlerce törpüleyerek yapıyorum ve baston sopasına monte ediyorum. Ardından vernikliyorum. Yaptığım bastonları belli sayıya ulaşınca Tosya başta olmak üzere gidebildiğim çevredeki pazarlarda satıyorum" dedi.

Göktürk, bedenen çalışmaya başladığı için sağlık şikayeti de kalmadığını vurgulayarak, "Köyümüzde ve değnek satmaya gittiğim pazarlardaki yaşlılar bana bu yaşta bunları nasıl yaptığımı soruyor. Ben de kendilerine bu uğraş sayesinde yalnızlıktan, can sıkıntısından, umutsuzluktan kurtulduğumu anlatıyorum. Bazı yaşlılar köyüme gelerek misafirim oluyor, onlara nasıl yapıldığını anlatıyorum. Günüm bu vesileyle dolu dolu geçiyor. Benim gibi yalnız kalan yaşlılara sesleniyorum, sakın kendinizi bırakmayın. Kendinize bir uğraş bulun ve her yaşın ayrı bir güzelliği olduğunu bilerek mutlu yaşayın" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Baston Yaparak Yaşlılığın Yalnızlığından Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement