Baştuğ: "70 Km Uzaklıkta 7 Büyüklüğündeki Bir Deprem Ordu'yu Olumsuz Etkiler" - Son Dakika
Yerel

Baştuğ: "70 Km Uzaklıkta 7 Büyüklüğündeki Bir Deprem Ordu'yu Olumsuz Etkiler"

Baştuğ: "70 Km Uzaklıkta 7 Büyüklüğündeki Bir Deprem Ordu\'yu Olumsuz Etkiler"

Jeofizik Mühendisleri Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, Tokat’da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Ordu’ya 115 km uzaklıkta olduğunu belirterek, "Depremin olduğu yerden Ordu, kuş uçuşu 115 km. Aynı fay, Ordu merkeze 70 km, uzaklıktaki Reşadiye-Koyulhisar üzerinden geçmektedir.

13.10.2015 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeofizik Mühendisleri Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, Tokat'da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Ordu'ya 115 km uzaklıkta olduğunu belirterek, "Depremin olduğu yerden Ordu, kuş uçuşu 115 km. Aynı fay, Ordu merkeze 70 km, uzaklıktaki Reşadiye- Koyulhisar üzerinden geçmektedir. Depremin, 70 km uzaklıktaki bir noktada, 7-8 büyüklüğünde olması durumunda, Ordu ciddi olarak etkilenebilir" dedi.

Cuma günü merkez üssü Tokat'ın Erbaa ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki deprem çevre illerde de hissedildi. Artçı sarsıntıların meydana geldiği illerden bir tanesi olan Ordu'da da sarsıntıların hissedilmesi vatandaşlarda korkuya sebep oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, depremin merkez üssünün Ordu'ya 115 km uzaklıkta olduğunu, daha şiddetli sarsıntılar olması durumunda da Ordu ilinin de zarar görebileceğini belirtti. Aynı fay hattı üzerinde oluşabilecek daha yüksek sarsıntıların olumsuz sonuçlar oluşturabileceğini ifade eden Baştuğ, "Cuma günü Tokat'ın Erbaa ilçesinde meydana gelen deprem Kuzey Anadolu Fayı denilen ve Türkiye'yi doğudan batıya kesen doğrultu atımlı fay üzerinde meydana geldi. Depremin olduğu yerden Ordu, kuş uçuşu 115 km. Aynı fay, Ordu merkeze 70 km uzaklıktaki Reşadiye-Koyulhisar üzerinden geçmektedir. Depremin, 70 km uzaklıktaki bir noktada, 7-8 büyüklüğünde olması durumunda, Ordu'da ciddi olarak etkilenebilecektir" diye konuştu.

"ORDU'DA YAPILAŞMA ALÜVYON ZEMİN ÜZERİNDE"

Ordu'nun yapılaşmasına ve bina yapısına değinen Gökhan Baştuğ, "Ordu'da yapılaşmanın çoğu taşıma gücü düşük, herhangi bir deprem anında sıvılaşma ve oturma riski fazla olan alüvyonal zemin üzerinde bulunuyor. Alüvyon olmayan kesimler ise eğimli ve heyelan riski olan sorunlu alanlarda. Bu nedenle Ordu'da, mevcut yapı stoku geçerli bir şekilde analiz edilmeli, tahribatsız beton deneyleri ve betonda hasarsız mukavemet ölçümleri alınmalı, güçlendirme, onarım ya da yeniden inşa gibi çalışmalar tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Yeni yapılacak yapılarda ise insanların güvenli yapılarda yaşamalarını sağlamak için depreme dayanıklı yapı tasarımı yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT DEĞİL, DEPREM ODAKLI OLMALI"

Kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Jeofizik Mühendisleri Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm çalışmalarına rant odaklı değil, deprem odaklı bakılmalıdır. Binayı yıkan, depremin dinamik elastik parametreleridir. Bu nedenle, yer seçim çalışmalarında birinci öncelikler yeraltının dinamik esneklik dirençleri, yerin dayanımı, taşıma gücü ve davranışı, yerin sarsım özellikleri, su varlığı, yer altı yapısı ve süreksizlikleri, deprem bölgelendirme ve beklentisi, yer kırıklarının diriliği ve işleyişi, oturma, sıvılaşma, yer kayma alanları ve boyutları, statik hesaplara veri olacak yer yapısının jeofiziksel özellikleri gibi parametreler olmalıdır. Depremlerin herhangi bir irade ile durdurulması mümkün değildir. Doğanın bir gerçeği olan depremler önlenemez ancak alınacak bilimsel önlemler, bilinçli eğitim ve planlı yerleşim deprem zararlarını azaltabilir." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Baştuğ: '70 Km Uzaklıkta 7 Büyüklüğündeki Bir Deprem Ordu'yu Olumsuz Etkiler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement